Страница 3 от 3 ПърваПърва 123
Резултати от 31 до 36 от общо 36
Like Tree30Одобрявам

Външно тяло - Бие ток ?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на SPSt
    Тук е от
    Jan 2011

Отговор: Външно тяло - Бие ток ?

Е, тук си прав! А защо? Нали според теб няма разлика в зануляване и заземяване. Защо трябва трипроводна инсталация със фазов, нулев и защитен проводник /към заземителна инсталация/контур//?

2.  

3. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

защото дефектнотоковата защита следи тока който минава през нея и ако има утечка към заземителен проводник ( отделен ,за да се "изгуби" част от тока ) ,се задейства .. единствената причина да се преминава към 3 проводна мрежа е възможността да се монтира такава защита ако ще се ползва обикновена няма смисъл просто е едно и също къде е заземен контакта

4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Alexi Виж публикацията
    защото дефектнотоковата защита следи тока който минава през нея и ако има утечка към заземителен проводник ( отделен ,за да се "изгуби" част от тока ) ,се задейства .. единствената причина да се преминава към 3 проводна мрежа е възможността да се монтира такава защита ако ще се ползва обикновена няма смисъл просто е едно и също къде е заземен контакта
    Моля те, не пиши неща, които дълбоко не разбираш! За да работи правилно ДТЗ наистина си трябва заземителен проводник, но той не съществува в инсталацията само заради ДТЗ. Проблема на зануляването е, че нулата е тоководещ проводник. Ако тя се прекъсне някъде по веригата и имаш включен занулен консуматор, той директно се ОФАЗЯВА. И ако пипнеш корпуса на този уред, тока през теб се затваря към земя. Представи си тази ситуация в банята с бойлера, който е свързан с водопроводната инсталация с полипропиленови тръби, а ти си гол и мокър. Вероятността после "да ти ходят бавно" е много голяма!
    м.петров, mirandi, Eastern и 1 други харесват това.

5. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив

@Alexi, тук пак не си прав. Преминаването към трипроводна монофазна инсталация не е употребата на дефектнотоковите защити. Те са следствие. Характерно при битовите консуматори (най-вече!) е несиметричното натоварване на фазите, поради което звездният център се измества към по-натоварените. При това изместване потенциалът на нулевия проводник се покачва спрямо земята и може да стане опасен при допир. Затова се избягва зануляването и се прилага заземяване. Бразилците у нас обичат да събират кабели и резнат ли си парченце от неподходящия, става това, което е описал по-горе Lupus.

6. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Аз като неразбирач искам да попитам един дилетантски въпрос: "Може ли дефектнотоковата защита да се задейства по ток стигнал до нея по кабела "обратно" от земята където е заземен този кабел наречен "земя"-например при паднала наблизо светкавица.Защото и такива слухове витаещи в интернет пространстовот съм чел ?"

Знам, че тока протича към земята, а не обратно, но не ми е това работата, та да попитам?Има ли такива случаи на практика и дали на теория е възможно?

7. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от justify Виж публикацията

Аз като неразбирач искам да попитам един дилетантски въпрос: "Може ли дефектнотоковата защита да се задейства по ток стигнал до нея по кабела "обратно" от земята където е заземен този кабел наречен "земя"-например при паднала наблизо светкавица.Защото и такива слухове витаещи в интернет пространстовот съм чел ?"

Знам, че тока протича към земята, а не обратно, но не ми е това работата, та да попитам?Има ли такива случаи на практика и дали на теория е възможно?
    Вариантите са три:
    1. Мълния удря в земята - ток през ДТЗ не протича и тя не може да задейства.
    2. Мълния удря сграда, незащитена с гръмозащитна инсталация - тока протича през сградата и проводниците на инсталацията. Токовете през фазата и нулата са неравновесни и се оттичат към земя. ДТЗ задейства.
    3. Мълнията удря близко до сградата висок предмет - дърво, стълб или друг предмет. От високата напрегнатост на електрическото поле в инсталацията се генерират мощни, неравновесни спрямо земя токови импулси. ДТЗ задейства!
    mirandi одобрява това.

8.  

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 3 ПърваПърва 123

Подобни теми

1. Капещо външно тяло
    От diss във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 6
    Последно: 17-03-14, 22:45
  2. Външно тяло
    От loszetas във форум Климатици Daikin
    Отговори: 11
    Последно: 30-01-12, 17:02
  3. Простир до външно тяло
    От ops5 във форум Климатици Daikin
    Отговори: 5
    Последно: 10-01-11, 04:52
  4. Вътрешно тяло 9-ка, външно тяло 12-ка - проблеми с климатик KOBE
    От koranto във форум Други марки климатици
    Отговори: 27
    Последно: 14-12-09, 17:30
  5. Как се сменя външно тяло?
    От me4oka във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 7
    Последно: 17-01-08, 01:36

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе