Е, тук си прав! А защо? Нали според теб няма разлика в зануляване и заземяване. Защо трябва трипроводна инсталация със фазов, нулев и защитен проводник /към заземителна инсталация/контур//?
Е, тук си прав! А защо? Нали според теб няма разлика в зануляване и заземяване. Защо трябва трипроводна инсталация със фазов, нулев и защитен проводник /към заземителна инсталация/контур//?
защото дефектнотоковата защита следи тока който минава през нея и ако има утечка към заземителен проводник ( отделен ,за да се "изгуби" част от тока ) ,се задейства .. единствената причина да се преминава към 3 проводна мрежа е възможността да се монтира такава защита ако ще се ползва обикновена няма смисъл просто е едно и също къде е заземен контакта
Моля те, не пиши неща, които дълбоко не разбираш! За да работи правилно ДТЗ наистина си трябва заземителен проводник, но той не съществува в инсталацията само заради ДТЗ. Проблема на зануляването е, че нулата е тоководещ проводник. Ако тя се прекъсне някъде по веригата и имаш включен занулен консуматор, той директно се ОФАЗЯВА. И ако пипнеш корпуса на този уред, тока през теб се затваря към земя. Представи си тази ситуация в банята с бойлера, който е свързан с водопроводната инсталация с полипропиленови тръби, а ти си гол и мокър. Вероятността после "да ти ходят бавно" е много голяма!
@Alexi, тук пак не си прав. Преминаването към трипроводна монофазна инсталация не е употребата на дефектнотоковите защити. Те са следствие. Характерно при битовите консуматори (най-вече!) е несиметричното натоварване на фазите, поради което звездният център се измества към по-натоварените. При това изместване потенциалът на нулевия проводник се покачва спрямо земята и може да стане опасен при допир. Затова се избягва зануляването и се прилага заземяване. Бразилците у нас обичат да събират кабели и резнат ли си парченце от неподходящия, става това, което е описал по-горе Lupus.
Аз като неразбирач искам да попитам един дилетантски въпрос: "Може ли дефектнотоковата защита да се задейства по ток стигнал до нея по кабела "обратно" от земята където е заземен този кабел наречен "земя"-например при паднала наблизо светкавица.Защото и такива слухове витаещи в интернет пространстовот съм чел ?"
Знам, че тока протича към земята, а не обратно, но не ми е това работата, та да попитам?Има ли такива случаи на практика и дали на теория е възможно?
Вариантите са три:
1. Мълния удря в земята - ток през ДТЗ не протича и тя не може да задейства.
2. Мълния удря сграда, незащитена с гръмозащитна инсталация - тока протича през сградата и проводниците на инсталацията. Токовете през фазата и нулата са неравновесни и се оттичат към земя. ДТЗ задейства.
3. Мълнията удря близко до сградата висок предмет - дърво, стълб или друг предмет. От високата напрегнатост на електрическото поле в инсталацията се генерират мощни, неравновесни спрямо земя токови импулси. ДТЗ задейства!