Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 17

Оферта за газов котел съвместим със соларна система

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. lov
    lov е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Jul 2009
    Мнения
    17
    #1

    Оферта за газов котел съвместим със соларна система

    Причината да я пусна с такова комерсиално заглавие главоболията които имам с такъв уред. А и е предизвикателство както за майсторите които пишат в този форум така и за фирмите предлагаши такива котли.

    Очаквам оферта от специалистите за модел газов котел работещ съвместно със соларен система. Солара се използва само за БГВ.
    На първо време отпадат кондензните по причина че котела няма да се ползва като основен в режим на отопление.
    Причината да търся оферта е газов котел JUNKERS ZW18-2 DH AE 23.
    Същият тотално се провали или по точно за повече от година не можаха да го пуснат да работи в соларен режим.
    Имат си господата проблем с електрониката и не могат да я отстранят. Имах търпението да ги чакам всеки път по повече от месец за нова платка с нов софтуер ама и на мен чакалото ми се изтърка вече.
    Като последната оферта е да ми върнат парите и да си бия главата какво друго да слагам. Официално не си признават че са пуснали НЕРАБОТЕЩО изделие на пазара.
    Само дето тихомълком смъкнаха от официалния си сайт голямата реклама.
    Като по този начин се опитват да замажат нещата.

    Системата е изградена по следния начин съгласно изискванията за монтирането на този модел котел. След обемния бойлер който се загрява от соларните панели има монтиран термосмесител който ограничава по температура входящата вода за БГВ към котела.
    Така че при зададена по ниска температура за БГВ на котела същият да не запалва горелката и да следи само когато водата в обемния се изчерпи и падне до тази температира тогава да сработи и да започне да доподгрява до зададената му температура.

    Моля по темата да взимат отношение само тези които са изграждали подобна система. Предложениа как да се закърпят нещата с допълнителни соларни модули отпадат.

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #2

    Re:Оферта за газов котел съвместим със соларна система

    Я дай повече подробности какво се иска от котела - от колко до колко градуса трябва да подгрява водата?

  4. lov
    lov е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Jul 2009
    Мнения
    17
    #3

    Re:Оферта за газов котел съвместим със соларна система

    От котела не се иска нищо особенно стандартни температури от 40' до 60' на БГВ

    Иска се като се свърши водата от обемния тоест като падне под температурата която е зададена от смесителя да включи и да доподгрява водата до температурата която е зададена за БГВ на котела.Котела се оставя на 7-8 градуса по ниска температура от тая която излиза от термосмесителя. На този делта T е 2 градуса и за да може да работи уж коректно трябва да имаме тази разлика.

    П.П. Погледни в другия форим ти бях писал на лични какви магарии прави с последната платка.

    И моля да ми бъде върната в предишния раздел защото е провокативна към майсторите.

  5. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    1,589
    #4

    Re:Оферта за газов котел съвместим със соларна система

    Лазар беше представил една схема на свързване на газов котел към обемен бойлер, която може да се прераработи на работа на котел и обемен бойлер с долна серпентина доста успешно. Схемата е доволно проста и надеждна, а пък и лесна за изпълнение.
    Не ми е ясно какво са имали впредвид инсталаторите от фирмата която инсталира котела, но има редица неясноти в твоите обяснения. Защо трябва да се ограничава температурата на входящата в котела вода не ми стана ясно, но от това определено пада КПД-то на соларната система. А отделно от това, каква трябва да е минималната мощност на котел, който трябва да доподгрее вода само с 2 или хайде 7 градуса.

  6. lov
    lov е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Jul 2009
    Мнения
    17
    #5

    Re:Оферта за газов котел съвместим със соларна система

    С него я дъвкахме темата на лични преди повече от година кога всичко беше в проект. Аз си имах свои опасения и за това се консултирах тук във форума. Изикването което имат за този котел е на входа му да не се подава вода с температура повече от 60' с цел повече предпазване от попарване. А задаването на по ниска температура да намали тези ниски граници на температурна разлика в която котела наистина би имал проблем с минималната мощност.
    И Бош предлагат такива соларни модули. Те обаче са механични и съответно инертни. Другия проблем е че вече инсталацията е изградена по този начин и всякакви къртенета и преправки са невъзможни защото ще струват колото един нов котел.
    От Бош имаха идея да рискуват да монтират един такъв за тяхна сметка но в последствие идеята отпадна. Там не знам кое натделя. Дали проблема с преустройството или съмненията че също няма да работи корекно. А и самия модул е предвиден за адаптиране на обикновен котел към соларна система. И моите уважения към фирмата но аз съм си дал парите за котел който те рекламират като единствения работеш в соларен режим и предлаган на нашия пазар.
    Всъщност котела им работи макар и не чак толкова устойчиво при такова малко делат Т . Но все пак е нещо. Е то след третата платка с нов софтуер. Проблема настъпва когато към него почне да се подава вода с ниска температура. В случая при последните проби 17" И му се зададе по висока температура на подгряване над 50'. Тогава изпада в една цикличност и горелката не може да модулира. сваля налягането до около 5-6 милибара и я гаси. И пак от начало. В изключително редки случаи и то когато е била спряна водата и е останал топъл ако се пусне успява да свали на 1 милибар което му е минималната мощност и да я задържи и да работи устойчиво. При зададени 60' за БГВ и да му подаваш изключително студена вода и да не успява да потдържа температура си е гаф от всякъде. Това реално му е най облекчения режим защото има най голяма температурна разлика и възможност за реакция. Другия проблем който реално съм го преглътнал е че му дават минимален дебит за БГВ 2 л/м а е далеч от него. Съгласен съм че при близки гранични стойности ще се случват аномали ама при големи разлики това е недопустимо.

    А ето и историята на проблема. При първия модел платка за която си признаха че имат проблем вообще батака беше пълен. Включва циркулационната помпа и трипътника отваря кръга през топлообменника и умирга до там. Спиране единствено чрез рестартиране на котела. С втората неадекватна работа при различни температури. С последната това което описах по горе. С тази разлика че са вдигнали долната граница за регулиране на 40' и под нея не може да се задава.

  7. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    1,589
    #6

    Re:Оферта за газов котел съвместим със соларна система

    Аз мисля че самата постановка е сбъркана. Какви са оправданията на фирмата инсталираща котела. Само на теб ли има монтиран "единствения котел работещ в соларен режим" каквото и да означава това. Въобще поддържането на константна изходна температура при динамични дебит, входна температура и загуби в преноса, си е задача доволно трудна. А задачи с много променливи се решават, като се установят стойностите на променливите една по една. При дозагряване с електричество е направено по следния начин. Постъпващата от водопроводната мрежа вода (която естествено е с най-ниска температура) постъпва в долния край на обемния бойлер, където е разположена соларната серпентина, и работи с максимална ефективност. Стоплената вода, поради конвекцията се качва нагоре, а над серпентината е поставен нагревателя, който се изключва от терморегулатор, и всъщност на изхода имаш константна температура, определена от терморегулатора (а може и на изхода смесителен термовентил да се монтира). Мисля че към този модел решение трябва да се стреми, като електрическата част се замени с котела на газ. Но това може да стане, след оглед на място и да се прецени доколко е възможно да стане. А е възможно и да има котел който да се справя с такава задача.

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #7

    Re:Оферта за газов котел съвместим със соларна система

    Като се замисля, при всички Бошове и Юнкерси, които съм монтирал, съм добавял схемичката за подгряване на бойлер и де факто не мога да дам обективна информация за сравнение дали се справят с поддържане на зададена температура на водата на проточен принцип. Само последния не го вързахме по тази схема, защото трябваше да се къртят нови плочки - нямаше техническа възможност. Та на този, последния, който осигурява БГВ на проточен принцип имаше проблем с температурата - варираше в големи граници, но проблема беше не в платката, а в газовия клапан - просто не модулираше както трябва плавно, а много грубо. След като го сменихме нещата се оправиха. Ако обаче го пуснеш да подгрява бойлер, този проблем се елиминира. Ако има конвенционален котел, който да справи с тази задача,която поставяш lov, то това може да е само Вайлант - така си мисля. Нека се изкаже и Нейчев, ама може би трябва да го сезираме, че той май влиза директно в голямата тема.

  10. lov
    lov е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Jul 2009
    Мнения
    17
    #8

    Re:Оферта за газов котел съвместим със соларна система

    Цитат Първоначално публикувано от fbr
    Аз мисля че самата постановка е сбъркана.
    Системата може да е сбъркана и аз имах подобни съмнения за това питах. Но такава схема дадоха хората и такава изпълних.

    Относно оправданията след първия гаф бяха помислили колегата ви за некадърник. Едва след последвали издънки в португалия се вземаха на сериозно и си признаха гафа. Всъщност и аз малко се забавих с констатирането на последващи гафове след първия защото тотално иаключих котела през летния сезон защото ме дразнеше постоянното подготовка на котела за включване. А топла вода от соларите имах в излишък и на него вообще не му се налагаше да доподгрява.
    А поради това че нямат друг монтиран по този начин в последствие са направили подобна ако не ме лъже паметта в Пловдив в техен демонстрационен център. Но тестовете които са правили по едно време са били толкова елементарни че са изтествали само как сработва при подаване на топла вода на входа. И след нейното изчерпаване дали сработва но само малко под гранините стойности. Не са тествали какво се получва ако наистина на входа се подаде вода с температура примерно 20 градуса и то така да се каже шоково. При плавно понижение на входната вода както писах преди захапва и влиза в режим. Ако примерно системата е оставена по дълго време и се е охладила тогава изпада в цикличност.
    Явно ще трябва да поясня за обемния бойлер той е с две серпентини едната е вързана към солара а другата към котел на твърдо гориво. Дали има слънце или няма е без значение системата си знае от къде да черпи стига да има на някоя от двете места. Вярно е че има и ел. нагревател но си стои само за украшение. А и какъв е смисъла да имам соларна система и още един топлинен източник и да ползвам ел. енегия да подгрявам предварително с нея и после да си сложа газов котел. А и що за тъпотия да подгрявам по сред лято един огромен бойлер на газ. Че той котела в нормален режим си работи перфектно на БГВ.
    Или аз не мога да проследя мисълта Ви или с извинение колега Вие не схващате идеята.

    А относно изходящата температура след термосмесителя мога да твърдя че си е константа. И там проблеми нямам до изчерпването и. А и при тези големи обеми ефекта който се описвате дава такива малки отклонения че дори с доста прецизи термометри с малка инертност не могат да се отчетат. В същност професията ми е ремонт на контролно измервателни прибори и автоматика така че по темата малко или много съм на ясно с нещата. Та точно за тази част от системата си гарантирам как работи и при нея няма проблеми.

    А отсно газовия вентил и той е подменян за проба . То какво ли не е сменяно освен ламарините. Колегата ми войдисваше на всякакви експерименти. И за него беше предизвикателство да се пребори с това чудо.
    Но явно и ти си констатирал това грубо модулиуране но клиента не се е усетил да изреве. За да елиминираме все пак дали и новия вентил не е с дефвкт проверих как се управлява и електрически. И грешката се оказва в управлението а не във вентила.

  11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #9

    Re:Оферта за газов котел съвместим със соларна система

    Цитат Първоначално публикувано от lov
    А и що за тъпотия да подгрявам по сред лято един огромен бойлер на газ.
    При схемата, за която ти говоря подгряването на бойлера става на слоест принцип отгоре надолу и ти можеш да не подгряваш целия обем - слагаш датчика, който управлява процеса в горния край на бойлера и по този начин можеш да си подгряваш само 10л да речем

  12. lov
    lov е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Jul 2009
    Мнения
    17
    #10

    Re:Оферта за газов котел съвместим със соларна система


    Е и трябва да да следя и да ставам на метереолог да знам дали през деня ще има слънце, че да не грея на газ щото после в един момент имам излишък от соларите. Ако ще и 10 литра а ите толкова бързо ще се свършат като влезна в банята и пак влизам в омагьосания кръг на проблема. студена вода на входа на газовия. И защо трябва да съхранявам някакво количество вода загрята до определена температура на газ при условие, че ако не е в соларен режим котела си работи като проточен за БГВ и не създава никакви ядове. Само дето са му измислили превключването от един режим в друг с едно въртене на копчетата на панела които са за задаване на температурата. Жената се майтапи че ти трябват две висши образования да се научиш как да го управляваш. Говорим все пак за някакъв конфорт при използването на уреда. Не може преди да влизам в банята и да почвам да гледам и да смята и да се правя на врачка ще ми стине ли водата или няма и ако не ми стигне да излизам и да правя цялата тази щуротия да сменям режимите на работа.
    Ако не беше че искам да имам и втори източник за отопление и то най вече в междинните периоди вообще нямаше да се замисля да слагам газ. Като цена за подгряване на БГВ с газ и ел.почти са изравнени даже се набутвам с цената за газифициране и котела. Спокойно можех да му сложа един ел. проточен бойлер с подходящо управление и нямаше да имам тези ядове. Даже имам такъв в наличност 21kW изостанал ми от едни ремонти.
    Признавам си чесно че ако никой не предложи конкретно решение до няколко седмици склонен съм да се прежаля за вложените инвестициите и махам всякакви газови истории.

  13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #11

    Re:Оферта за газов котел съвместим със соларна система

    Ти каза, че бойлера ти е голям, предполагам, че има по средата извод за рециркулация - използвай него за схемата за подгряване - предполагам, че той се намира над соларната серпентина. По този начин за доподгряване ще ползваш не студена вода, а такава, която е притоплена от солара. И не се притеснявай, че ще свършат тези 10л - преди да свършат включва котела и имаш вода на проточен принцип.

  14.  
     
  15. lov
    lov е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Jul 2009
    Мнения
    17
    #12

    Re:Оферта за газов котел съвместим със соларна система



    Налага се къртене на току що завършен ремонт и то на две помещения баня и кухня което никак не е здравословно. Така че варианта отпада.

    Питам последно има ли друг такъв котел на Българския пазар който да работи устойчиво и някой да потвърди, че е изпълнявал подобна схема на подвързване.

  16. Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    302
    #13

    Re:Оферта за газов котел съвместим със соларна система

    Задайте въпроса коректно.
    При Vaillant, има опция за входяща вода от соларна система. Това означава, че може да се опитам да помогна.


  17. lov
    lov е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Jul 2009
    Мнения
    17
    #14

    Re:Оферта за газов котел съвместим със соларна система

    Здравейте инж. Нейчев

    Лазар спомена за вас и също очакваше вашето мнение

    Какво по конкретно търся предложение за марка котел който да работи коректно при сегашната инсталация. Връщам котела който сега е монтиран и слагаме вашето предложение. Опцията ми е отворена и по нагоре съм обяснил как се стигна до тази ситуация.

    Конкретно как са изводите за подвързването вие можете да кажете дали ще се налагат съществени преправяния. Като там има все пак малки възможности за безболезнени корекция ако се налагат такива.
    Искам само да знам дали сте изграждали лично по този начин система защото вече ми омръзна една година да се правят експерименти на мой гръб.

    Ако имате някави по конкретни въпроси веднага отговарям.

  18. lov
    lov е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Jul 2009
    Мнения
    17
    #15

    Re:Оферта за газов котел съвместим със соларна система

    UP =>

    Толкова ли е сложна задачата. Или да се отказавм от всякакви газови истории?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 2
    Последно: 20-01-14, 13:14
  2. От каква соларна система имам нужда?
    От orlincho във форум Други начини за отопление
    Отговори: 10
    Последно: 20-05-13, 19:18
  3. Отговори: 0
    Последно: 24-08-11, 10:18
  4. Фирма за соларна водонагревателна система
    От crazyfrog във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 1
    Последно: 18-05-11, 15:08
  5. Отговори: 0
    Последно: 27-03-11, 09:38

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе