Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 17

Задача №31

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. SAGE
    Guest

Задача №31

****Днес, когато тръгвах на пазар, имах в себе си около 15 лева в банкноти по 1 лев и в монети от 20 стотинки. Когато се върнах, донесох толкова банкноти по 1 лев, колкото бяха първоначално монетите от 20 стотинки, и толкова монети от 20 стотинки, колкото по-рано ми бяха банкнотите от 1 лев. В кесията ми беше останала една трета от сумата, с която тръгнах на покупки.

Колко са стрували покупките?

//Offtopic

****Купих си около 5кг. камби и 4кг. моркови.

//Offtopic

2.  

3. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Задача №31

Около 10 лева.

Тръгнал си с 15 лева

Върнал си се 1/3 от 15 - около 5лв

Похарчил си 10 лв.

4. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

Задача №31

<font color="red">Точно</font id="red"> 10 лв са стрували покупките.

15 лв (налична с-ма)

15/3=5 лв (1/3 от покупките)

15-5=10 лв (обща сума на направените покупки)

(повтарям се с Lupus, но това е и моето твърдение)

5. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Задача №31

Lupus и Profita - и двамата НЕ сте прави!!!

В условието се казва около 15 лева, а не точно 15 лева!

Лесно достигате до решението, ама доказвате ли го, според условието? :-)

Ето решението, според мен:

SAGE е имал 14.40 лева (14 х 1 лев + 2 х 20 ст.).

Напазарил е и се е върнал с 4.80 лева (1/3), като са му останали 2 х 1 лев и 14 х 20 стотинки = 4.80 лева.

Елементарно, Уотсън! []

6. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Задача №31

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Lupus и Profita - и двамата НЕ сте прави!!!

Напазарил е и се е върнал с 4.80 лева (1/3), като са му останали 2 х 1 лев и 14 х 20 стотинки = 4.80 лева.

Елементарно, Уотсън! []

<div align="right">Originally posted by IvO_tm*-*25/09/2004*:* 18:40:45</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Вярно разсъждаваш, но не даваш отговор на зададения въпрос.

Можеш ли да дадеш математическото решение? ОКОЛО е доста разтегливо понятие.

Елементарно, Уотсън! []

7. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Задача №31

Да, Lupus, не давам отговор, но мисля че е видно и от сметките ми:

14.40 - 4.80 = 9.60 лева

Елементарно, Уотсън! []

8.  

9. Member
    Тук е от
    Oct 2003

Задача №31

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"><blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Lupus и Profita - и двамата НЕ сте прави!!!

Елементарно, Уотсън! []

<div align="right">Originally posted by IvO_tm*-*25/09/2004*:* 18:40:45</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Вярно разсъждаваш, но не даваш отговор на зададения въпрос.

Можеш ли да дадеш математическото решение? ОКОЛО е доста разтегливо понятие.

Елементарно, Уотсън! []

<div align="right">Originally posted by Lupus*-*25/09/2004*:* 18:58:12</div id="right">

Има и математическо решение:

Ако приемем, че около 15 е в интервала 14-16 лв, трябва да намерим число което да отговаря на определени условия:

1. да се дели точно на 3 до втория знак - в горния диапазон и стотинките му да са кратни на 20, т.е. от 14 до 16 ная това условие отговарят само числата 14.40 и 15

За да получим отговора трябва да решим следните дяе системи от уравнения:

1. x*1 + y*0.20 = 15

y*1 + x*0.20 = 5

2. x*1 + y*0.20 = 14.40

y*1 + x*0.20 = 14.40

като x и y трябва да са цели числа.

При условието за целите числа първата система няма решение

След решаване на втората система намирането на стойността на покупките е съвсем лесна.

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Задача №31

Разбира се, че признавам решението ти за вярно.

Злобея бе човек![:D]

Методиката за решаване е следната:

1 стъпка

Намират се двойките числа m/n около 15, които са в съотношение 3:1

Те са 14,4/4.8, 15/5, 15,6/5.2

2 стъпка

Съставя се уравнението:

x+0.2*y=m

y+0.2*x=n

3 стъпка

Решава се уравнението за всяка двойка от числа.Търси се решение на системата, където x и y са цели числа.

11. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Задача №31

А според мен вярното решение си е вярно, независимо по какъв път се стига до него. :-Р

Още повече, че в условието не се казва "математически да достигнем до отговора", защото става и с елементарни сметки на ум. :-)

12. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

Задача №31

Ако смятате да ме връщате в "шести" клас с тези ваши уравнения, диаграми и т.п ... много моля...

Нещо от висша математика няма ли да пуснете... някоя производна... нещо друго...[}]

Аз не злобея... Бясна съм...[}]

13. SAGE
    Guest

Задача №31

Много сте бързи бе, за една ракия време и вече има верен отговор и той е на IvO_tm[](само че отговаря на поставения въпрос във втория си пост[]).

Ето и един начин за решаване на задачата:

****Нека с x да означим първоначалния брой на левовете, а с y броя на монетите от 20 стотинки. Tогава, тръгвайки на пазар, аз съм имал:

(100x+20y) стотинки

а когато се върнах съм имал:

(100y+20x) стотинки

след покупките съм останал с 3 пъти по-малко пари т.е.:

2(100y+20x)=100x+20y

като опростим този израз получаваме

x=7y

Ако y=1, то x=7 => че съм имал 7лв. и 20 ст., това обаче не отговаря на условието "около 15 лева".

Опитваме с y=2, тогава x=14 => първоначалната сума се равнява на 14лв. и 40 ст., което отговаря на условието на задачата.

Останали са ми 1/3 от 1440ст. т.е. 480ст. => изразходвани за пазар 1440-480=960ст.=9лв. 60ст.(5кг. камби и 4кг. моркови)[]

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Ако смятате да ме връщате в "шести" клас с тези ваши уравнения, диаграми и т.п ... много моля...

Нещо от висша математика няма ли да пуснете... някоя производна... нещо друго...[}]

Аз не злобея... Бясна съм...[}]

<div align="right">Originally posted by - 25/09/2004 : 19:51:16</div id="right">

***Какво да се прави Profita, като единият син е 7-ми клас а другият 10-ти, а аз се справям със задачите само за 6-ти клас.[:D]

IvO_tm да задава следващата задача (но ако може да не е в интервала 23:00..8:00).[]

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Задача №31

Благодаря ти, SAGE, обаче много задачи ми станаха да задавам, затова ще предложа Lupus, да измисли една вместо мен...

Давай, Lupus, чакаме те!

P.S. Остави я Profita... и нейната дъщеря ще стане в 6-ти клас, че ще я питам тогава - точно на нас ще благодари, че сме я връщали назад във времето... :-)

16. SAGE
    Guest

Задача №31

Съгласен съм IvO_tm , все пак и на Lupus отговора "Около 10 лева" е правилен.[][:D]

17. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Задача №31

Понеже се оказа, че Lupus е ангажиран, ще задам следващата задача в рамките на 30 мин. :-)

18. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Задача №31

Благодаря Ви момчета, но просто няма да имам време за сериозна задача. А и правото си е на Иво. Но ето нещо, което е извън класацията (Задача31') като за събота вечер:

Радио "Гласът на Горно Нанадолнище" задава въпрос на Радио Ереван:

"Колко дини може да носи един арменец?"

От там след кратък размисъл и припомняйки си поговорката, че две дини под една мишница не се носят отговарят: "Три".

Нашите озадачено питат: "Е как?"

Радио Ереван им обяснява: "Ами две под мишниците и една на *** си". И задават контра въпрос: "А един българин колко може да носи?"

Нашите незабавно отговарят: "Пет". И следва въпроса:"Е как?"

Получават отговора и засрамено си замълчават.

Въпроса е: Какво са им отговорили от "Гласът на Горно Нанадолнище"?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Задача 270 (Следваща задача)
    От tricklys във форум Логически задачи
    Отговори: 18
    Последно: 22-06-05, 12:43
  2. Задача №183 (Нелогическа задача)
    От Cko във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 23-02-05, 17:16
  3. Задача №62
    От dedis във форум Логически задачи
    Отговори: 3
    Последно: 29-10-04, 13:23
  4. Задача №61
    От Raid във форум Логически задачи
    Отговори: 6
    Последно: 28-10-04, 15:57
  5. Задача № 46
    От bestman във форум Логически задачи
    Отговори: 16
    Последно: 10-10-04, 10:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе