Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 56

Задача 39

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Задача 39

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">dedis - бих приел отговора ти за верен, защото това което си изписал в първия пост е вярно. Но ще те помоля, да напишеш, как си стигнал до всички символи и когато напишеш и текста, който всъщност трябва да се прочете. Защото там напрактика е разликата между това дали си налучквал или наистина четеш това което пише След като напишеш това, ще дам и цялостното решение и как се стига до него. За всички умници, които поради невъзможността си да стигнат до някакъв резултат изписаха 100 критика, ще обясня точно алгоритъма на решаване, за да видите колко просто и ясно е всичко.

Обаче наистина никъде не виждам, да си дал конкретна обосновка, освен за "t, h, e, r, o, u, g" буквичките.

Символите използвани в зашифрования текст са 19!

Така, след всичко изписано искам да добавя, за критиците и тези, които явно ги мързи да решават. За познанията по английски няма да коментирам, защото не мисля, че са оправдание - дерзайте, както Лупус казва - Кисело е гроздето ....

<div align="right">Originally posted by Кайсо*-*02/10/2004*:* 12:31:15</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Разбира се, че не бих си губил времето, да направя това, което искаш от мен, Кайсо.

Достатъчно време загубих за решението.

Считай, че не съм решил задачата.

Не се чувствам засегнат. Просто съм прагматик. Задачата беше интересна и затова с удоволствие ще чета задачи от теб.

2.  

3. Тук е от
    Mar 2004

Задача 39

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"><u>P.S.</u> Браво на Духчето, наистина успя да я решиш :-))))))))))

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Мнем.. не съм.. но не съм се и престаравала да се опитвам [:P]..

Но доказах ти, че съм права нали .. МОЖЕ да се реши.. нищо, че ти не можеш []...

А мисля, че тоз младеж е дал за достатъчно букви обяснения.. Дори и само 2 да са ясни, пак е лесно да се видят думичките ..

4. prt
    prt е офлайн
    Member Аватара на prt
    Тук е от
    Feb 2004

Задача 39

@Кайсо

Загубих почти 3 часа петък вечер в чудене как по дяволите са кодирани интервалите и препинателните знаци (които впрочем броени общо са по-често срещани от произволна буква). Като старо куче лингвист (6 точки от нац. олимпиада - (тук се хваля, въпреки че бях с най-слаб резултат от отбора ни :-) - може и да сме се виждали на младини с ДЗВЕР) задачата ми е от любимите, но наистина биваше малко хелп, за да "започем да мислим логически". Проблемът е не дали задачата е логическа или не, а дали до предположението, че няма интервали (което на практика решава задачата) се стига логически, или се налучква (или пък е пропуснато в условието/предисторията някак си).

Дедис си заслужава точката, НО ще сме щастливи да узнаем от него единствено как е достигнал до решението си за интервалите и препинателните знаци.

А от теб, кайсо, ВСИЧКИ ние чакаме обещаната предистория.

5. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Задача 39

prt,

понеже не съм лингвист, не ми и хрумна да търся препинателни знаци. Единствено първо търсих знак за интервал, но очевидно такъв няма. Ако имаше, щеше да е самостоятелен и да се среща по няколко пъти на ред /дето викаш - с голяма честота/.

Текстът написах слято за да се пошегувам, пък и така е 1:1 с кодираното съобщение.

Правилата са ясни.

Арбитър за решението е единствено авторът на задачата.

Аз не съм изпълнил изискванията на Кайсо, а и няма да ги изпълня.

При това положение, ако друг не постне решение, в 17часа ще чакаме нова и надявам се интересна задача от Кайсо, както и неговото обяснение на решението на тази.

6. Тук е от
    Mar 2004

Задача 39

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"> дали до предположението, че няма интервали (което на практика решава задачата) се стига логически, или се налучква</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Логчна е липсата на знации и интервали, просто защото различните символи са само 19 .. (липсва 7 между другото, кой знае защо, може да е бил интервалът ;Р) ... т.е. ако има интервали и знаци, възможните букви биха били още по-малко.. А и няма символ, който да се повтаря достатъчно често, за да го приемеш за интервал (отначало предположих, че * е интервал, ама бързо се отказах от идеята - стават прекалено дълги думите..) ... Гадно е да няма интервали, наистина...

Къде е логиката в задачта ли .. Ами изхождаш от това, което виждаш.. Например - повтарящи се символи или групи от символи...

Разбира се, че има елемент на налучване - не може да няма.. но едно е да налучкаш една-две букви, а друго е логично да разкриеш останалите покрай тях - за да образуват примерно някоя обичайно повтаряща се дума .. после друга.. и така целия текст

Предположения и допускания.. ! .. И малко повече нерви и търпение

Ама вие продължавате да дълбаете.. не виждам смисъла...

Според мен човекът да си задава задачката, а Кайсо да казва последно съгласен или не е с отговора и да си даде наистина ПРЕДИСТОРИЯТА (обеща я все пак :Р)... и как според него трябва върви логита на буквите

Всичко останало вече избива яко на офф топик.. и ще ни пометат модераторите [:P]

7. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Задача 39

ОФФТОПИК, но не съвсем...

prt,

Използвам случая да те попитам съгласен ли си с моето възражение за задача №25 ?

В условието май би трябвало да се каже "на 2 четириъгълника" вместо "на 2 части".

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Задача 39

Препинателните знаци аде да кажем, не са задължителни, Духче. Не всеки език ги има същите.

Добре, ама.

Понеже знаците са 19, няма интервали

Пък ако бяха 20, щеше да има интервали?

Не мислиш ли, че тази логика е малко странна?

Защо пък да не понеже са 19 - има интервали;

пък ако бяха 18 - няма да има?

Аве де да знам. Няма значение. Във всеки случай задачата повтаря една от първите. Добре е и задачите да не се повтарят, дори и със сменени цифри

<font color="blue">Прт; коя година? Мисля че беше национална олимпиада в Пазарджик тогава, ама беше преди бая години. Още комунизъм беше, на хотел спахме всите пешлемета и т.н. Имахме тогава едно обещание от даскалката ни, обвързано с точките и аз малко повече точки изкарах; та малко се озори изпълнението му )))</font id="blue">

10. Тук е от
    Mar 2004

Задача 39

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Понеже знаците са 19, няма интервали

Пък ако бяха 20, щеше да има интервали?

Не мислиш ли, че тази логика е малко странна?

Защо пък да не понеже са 19 - има интервали;

пък ако бяха 18 - няма да има?

Това си е чисто заяждане вече, ама ви се връзвам и аз...

И 20 да бяха, и 18 .. пак нямаше да има интервали ... Виж ако бяха 27 - задължително би имало интервали, защото англ. азбука има 26 букви .. Та 18, 19 или 20 са достатъчно малко букви, за да се намаляват още с интервали или препинателни знаци..

Стига вече де.. [}]

11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Задача 39

Не е заяждане, напротив, Няма никаква логика 17 да са непременно 17 знака, а не 16 знака и интервал. Абсолютно никаква. И с 16 знака думи могат да се съставят.

Единствено наистина има логика ако надхвърлят броя на буквите в азбуката.

Обяснявам ти къде грешиш, не се заяждам, мисля че доводът ми е достатъчно ясен и достатъчно добре показва защо това не може да бъде обосновка.

Да приключваме вече, който е наред да дава следващата задача.

12. prt
    prt е офлайн
    Member Аватара на prt
    Тук е от
    Feb 2004

Задача 39

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">ОФФТОПИК, но не съвсем...

prt,

Използвам случая да те попитам съгласен ли си с моето възражение за задача №25 ?

В условието май би трябвало да се каже "на 2 четириъгълника" вместо "на 2 части".

<div align="right">Originally posted by dedis*-*02/10/2004*:* 14:13:07</div id="right">

Изцяло съм съгласен с теб. Измислих и чертеж (с квадрат), който показва, че така поставена задачата не е вярна, т.е. СЪЩЕСТВУВАТ 9 прави, които делят 4-ъгълника на "части" с лица 4:9 и никои 3 не се пресичат в една точка.

С други думи:

Признавам си, че този случай не съм го разглеждал и се отказвам от точката си (макар и единствена за сега).

В противен случай всички трябва да приемат съществуването на телепатична връзка между мен и Sad Reader, т.е. разбрал съм задачата правилно (части= четириъгълници), въпреки написаното в условието.

/офф

ДЗВЕР - в южна Б-я беше, ама дали не беше в Стара Загора...или там бях на други подобни мероприятия... За годината имам още по-малък шанс да се сетя, но ще опитам. Бирата (довечера) ще ми помогне...

13. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Задача 39

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"><blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"><u>P.S.</u> Браво на Духчето, наистина успя да я решиш :-))))))))))

Мнем.. не съм.. но не съм се и престаравала да се опитвам [:P]..

<div align="right">Originally posted by Duhche*-*02/10/2004*:* 13:05:18</div id="right">

Ами това имах предвид - че не си успяла - не можа ли да сгрееш? [:P]

По темата:

Засега единственият отговор е на dedis! Той обаче отказва да се обоснови, както иска Кайсо! И ако до 17:30 ч. днес не се получи някакъв обоснован отговор, <font color="green">даваме 3 точки</font id="green"> на Кайсо за нерешена задача и продължаваме нататък! Следващата задача също ще я зададе Кайсо или (ако е възпрепятстван или не желае - да предложи участник, който да я зададе). А също така - очакваме и отговора от Кайсо... това вече не знам за кой ли път го пиша... []

За задачите се дават се по 1, 2 и 3 точки! Никакви половинки и никакви половинчати решения!

14.  

15. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Задача 39

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

Изцяло съм съгласен с теб. Измислих и чертеж (с квадрат), който показва, че така поставена задачата не е вярна, т.е. СЪЩЕСТВУВАТ 9 прави, които делят 4-ъгълника на "части" с лица 4:9 и никои 3 не се пресичат в една точка.

/<div align="right">Originally posted by prt*-*02/10/2004*:* 15:10:11</div id="right">

Дори безкрайно много - тангират около една овална област в средата, която не се пресича от нито една от тях.

16. Senior Member Аватара на Kayso
    Тук е от
    Apr 2002

Задача 39

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

По темата:

Засега единственият отговор е на dedis! Той обаче отказва да се обоснови, както иска Кайсо!

<div align="right">Originally posted by IvO_tm*-*02/10/2004*:* 16:22:26</div id="right">

Ами нали такива са правилата - той е дал крайния отговор, който е правилен, но никъде не виждам да има отговор, кой символ на коя буква отговаря и как е стигнато до това решение !

Занчи на мене ми е все едно, дали ще ми се дадат някакви точки. Аз много се радвам, че все пак има верен отговор на задачата. И ако смятате, че dedis се е обосновал достатъчно добре си му дайте точката на човека.

Ако не смятате, че се е обосновал, а само е дал верен отговор, тогава кажете, да ви давам следващата

А ето и отговора:

А ето и от къде идва предисторията на задачата и самия текст който е разчетен.

Това е таен код написан от Уилям Кид живял в далечните 1650-1701 г. Капитан от британския флот, който по късно става пират и в последствие бива заловен в Бостън и обесен в Лондон.

Та през пиратските си години, цялата плячка която той открадва от търговските кораби, така и не бива намерена от хората които са го заловили.

Доста по късно, около петнадесеттина години, на остров Съливан, близо до Чарлстън щата Южна Каролина, някой си Уилям Льоган, намира една бележка заровена в пясъка и по невероятно стечение на обстоятелствата, тя се оказва тайното съобщение на Уилям Кид, което оказва, къде е заровено съкровището. Писмото е било написано върху пергамент с невидимо мастило, което се появява само при силно затопляне.

След като разкодира съобщението, Льоган тръгва да обикаля и да търси ключове към това което е написано там. А то е следното (мой превод на български за тези които не разбират :

A good glass in the bishops hostel in the devils seat

forty one degrees and thirteen minutes northeast and by north

main branch sevent klimb east side

shoot from the left eye of the deaths head

a bee line from the tree through the shot fifty feet out.

"Добро стъкло в храма на епископа на дяволския стол

четиридесет и един градуса и тринадесет минути север, североисток

главния чатал седми клон източната страна

да се стреля от лявото око на мъртвешката глава

права линия от дървото през изтрела на петдесет фута оттам"

Което се оказало, че означва - С далекоглед, погледни от дяволския стол на скалата на епископа в посока четиридесет и един градуса и тринадесет минути север, североисток. След като открил дървото на седмото разклонение от централния ствол на единия от клоните имало череп, през който трябвало да се стреля (пусне конец с ттежест до земята) И от дадената точка да се измерят 50 фута

И така, Льоган разгадава мястото, и намира съкровището и се оказва един богат и щастлив човек

Ами това е общо взето.

Браво на всички, които се постараха.

P.S. Събота и неделя са ми дни за почивка, просто не съм постоянно на компютъра, за да гледам кога как и какво Съжалявам за забавянето.

P.S. 2 Ако dedis не обясни или не иска да обясни как е стигнал до разчитането на текста, аз ще ви дам точния логически алгоритъм по-късно

17. silverfox
    Guest

Задача 39

...Ей, Кайсо, айде че ми се отели вола бе. Нито предистория, нито решение, вземи вече та кажи дали ще даваш нова или избирай друг. Макар, че при това положение (без решение) не би следвало да получиш точките... Ако пък ако нямаш нет в момента защо ли си говоря сам...[8)]

//edit

брей че си бърз...

//edit

но ми се струва, че dedis се е обосновал доста по-добре от теб. ти искаше той да ти каже как е стигнал до решението, а същевременно нищо не казваш по въпроса. да не говорим, че така и не се изказа за прословутите интервали.

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Задача 39

Мдам, според мен при такова решение следва точката да я получи човека с необоснованото решение, защото това също е необосновано Това кой символ на коя буква отговаря го беше казал и той. То си се дава с даването на отговора.

Както и да е. Може ли да приемем и правило задачите да не се повтарят(дори и със сменени параметри)?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Задача 270 (Следваща задача)
    От tricklys във форум Логически задачи
    Отговори: 18
    Последно: 22-06-05, 12:43
  2. Задача №183 (Нелогическа задача)
    От Cko във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 23-02-05, 17:16
  3. Задача №62
    От dedis във форум Логически задачи
    Отговори: 3
    Последно: 29-10-04, 13:23
  4. Задача №61
    От Raid във форум Логически задачи
    Отговори: 6
    Последно: 28-10-04, 15:57
  5. Задача № 46
    От bestman във форум Логически задачи
    Отговори: 16
    Последно: 10-10-04, 10:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе