Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 37

Задача № 42

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Mar 2004

Задача № 42

Да си представим, че земното кълбо е стегнато плътно по екватора с обръч и че по подобен начин по най-голямата си окръжност е стегнат и един портокал. Нека дължините на двата обръча са увеличени с 1 м. Тогава обръчите ще се отпуснат от повърхността на телата и ще се образува определена хлабина. В кой от двата случая тази хлабина ще бъде по-голяма - при земното кълбо или при портокала и ЗАЩО - докажете твърдението си [:D]

2.  

3. Member
    Тук е от
    Jun 2003

Задача № 42

Dark Skywalker, много се извинявам, но съм пуст новобранец с тия модераторски права и ти затрих поста без да искам - моля те, прати ми го на PM и ще ти го адд-на на това място. Ако си правилно отговорил, ще си получиш 2-те точки!!!

Още веднъж: Хиляди извинения!!!

Пусти новобранец )))))))))))))))

Отговорът ми гласеше, че хлабината ще бъде много по-голяма при портокала поради по-малката му обиколка, съотнесена към 1 м., спрямо тази на Земята.

Също така изразих съмнение, че може и да не съм разбрал отговора. Ето например Profita мисли нещо друго, чертае там разни хубави неща....

4. Member
    Тук е от
    Apr 2001

Задача № 42

на Земята, щото и самата тя е много по-голяма.

5. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

Задача № 42

При условие, че отговора на Дарк не е верен - предлагам друг []

Понеже увеличението е 1м. и при двете окръжности, то получилата се хлабина ще е точно 1 м. и при двете. Съответно ще бъде равна. ))

6. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Задача № 42

Според мен и при двете хлабината ще е еднакво голяма, а именно - по-голяма с 1 метър!

<font color="blue">//Добавено:

Ех, Profita!!!

Ако не бързах толкова и ако не бях натиснал "Edit" вместо "Reply" (на мнението на Dark), щеше да видиш ти... [] Сам съм си виновен, знам...</font id="blue">

7. prt
    prt е офлайн
    Member Аватара на prt
    Тук е от
    Feb 2004

Задача № 42

В началото, объчите около замят (z) и портокала (p) са с дължини съответно:

Lz=2*Pi*Rz

Lp=2*Pi*Rp

Отпускаме (обръчите) с по 1 метър, т.е. обръчите вече са дълги

(Lz)+1 и (Lp)+1, а новите радиуси (на обръчите, не на земята и портокала)

стават:

Rz'=((Lz)+1)/(2*Pi)

Rp'=((Lp)+1)/(2*Pi')

Търси се кое е по-голямото:

(Rz' - Rz) или (Rp' - Rp)

Rz' - Rz = ((Lz)+1)/(2*Pi) - Lz/(2*Pi) = 1/(2*Pi)

Rp' - Rp = ((Lp)+1)/(2*Pi) - Lp/(2*Pi) = 1/(2*Pi)

T.e. - равни са.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Oct 2003

Задача № 42

На земята.

Клонинг на задачата е публикуван в един от броевете на вестник бъг и там е доказатлството защо.

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Задача № 42

Хлабината ще е еднаква.

Имаме:

S1=2пR

S2=2пr

S1+1=2п(R+x)=2пR+2пх

S2+1=2п(r+y)=2пr+2пy

S1=S1+2пх-1

S2=S2+2пy-1

x=1/2п

y=1/2п

11. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

Задача № 42

===off===

<font color="blue">Еееех, добрия стар "Бъг". Кой да се сети да провери в архивите... тц, тц, тц []</font id="blue">

===off===

12. Тук е от
    Mar 2004

Задача № 42

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">В началото, объчите около замят (z) и портокала (p) са с дължини съответно:

Lz=2*Pi*Rz

Lp=2*Pi*Rp

Отпускаме (обръчите) с по 1 метър, т.е. обръчите вече са дълги

(Lz)+1 и (Lp)+1, а новите радиуси (на обръчите, не на земята и портокала)

стават:

Rz'=((Lz)+1)/(2*Pi)

Rp'=((Lp)+1)/(2*Pi')

Търси се кое е по-голямото:

(Rz' - Rz) или (Rp' - Rp)

Rz' - Rz = ((Lz)+1)/(2*Pi) - Lz/(2*Pi) = 1/(2*Pi)

Rp' - Rp = ((Lp)+1)/(2*Pi) - Lp/(2*Pi) = 1/(2*Pi)

T.e. - равни са.

<div align="right">Originally posted by prt*-*05/10/2004*:* 18:35:52</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Perfect! []

и няма да бъдат с 1 м по-големи, а само с 16 см - 1/(2*Pi) = 0,16 м

prt честита ти точица [8D]

@Lupus - за мъъъъъничко .. 4 мин [:P]

13. Тук е от
    Mar 2004

Задача № 42

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">На земята.

Клонинг на задачата е публикуван в един от броевете на вестник бъг и там е доказатлството защо.

<div align="right">Originally posted by minkov*-*05/10/2004*:* 18:36:30</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Бъг-нал ти се е вестникът [] .. или клонингът е дал сериозни отклонения [Oops!]

14.  

15. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

Задача № 42

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

prt честита ти точица [8D]

<div align="right">Originally posted by Duhche*-*05/10/2004*:* 20:00:12</div id="right">

МОЛЯ?!?

Нима вече е нужно и да се доказваме, чрез математически похвати?!?

ХА! От кога т'ва бе?! Пропуснала съм явно нещо в условието... [}]

16. Тук е от
    Mar 2004

Задача № 42

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Нима вече е нужно и да се доказваме, чрез математически похвати?!?

ХА! От кога т'ва бе?! Пропуснала съм явно нещо в условието... [}]

<div align="right">Originally posted by Profita*-*05/10/2004*:* 19:10:00</div id="right">

.. обиколка на окръжност и лице на кръг се учат в 6ти клас мисля.. Не смятам, че се изискват особени задълбочени и специализрани математически познания, за да се справи човек..

17. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

Задача № 42

Слушай, мила... не ми казвай кое в кой клас се учи, ами си виж задачата и какво изискваш в отговора!

И това, което ми го обясняваш в последствие е в противоречие с това, което си посочила като правилен отговор.

След като не смяташ, че <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">се изискват особени задълбочени и специализрани математически познания, за да се справи човек.. </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">, защо признаваш за верен такъв отговор?

18. Тук е от
    Mar 2004

Задача № 42

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Слушай, мила... <div align="right">Originally posted by Profita*-*05/10/2004*:* 19:20:29</div id="right">

[]

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Понеже увеличението е 1м. и при двете окръжности, то получилата се хлабина ще е точно 1 м. и при двете. Съответно ще бъде равна. ))</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Но хлабината не е 1м - затова отговорът ти не е верен.. А и твоето доказателство - картинно - макар че е сладко [] не е издържано изобщо.. Всеки може да си рисува картинки... Но по принцип чертежите не могат да се приемат сами по себе си като доказателство, колкото и да са точни.. А и твоите не са в мащаб дори...

Оки.. ако си мислите, че задачата не е според правилата - del + remove на точката, която си спечелих за да я задам..

<font color="blue">//edit

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">И това, което ми го обясняваш в последствие е в противоречие с това, което си посочила като правилен отговор.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Кое по-точно????

и казах, че <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Не смятам, че се изискват особени задълбочени и специализрани математически познания</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Това смятам, че е правилният отговор и че се доказва точно така..

А и от двама души го видях по този начин, не е само prt.. Просто печели в случая по-бързия...

ух.. не ми се спори.. [] глупаво е! ...

</font id="blue">

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Задача 270 (Следваща задача)
    От tricklys във форум Логически задачи
    Отговори: 18
    Последно: 22-06-05, 12:43
  2. Задача №183 (Нелогическа задача)
    От Cko във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 23-02-05, 17:16
  3. Задача №62
    От dedis във форум Логически задачи
    Отговори: 3
    Последно: 29-10-04, 13:23
  4. Задача №61
    От Raid във форум Логически задачи
    Отговори: 6
    Последно: 28-10-04, 15:57
  5. Задача № 46
    От bestman във форум Логически задачи
    Отговори: 16
    Последно: 10-10-04, 10:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе