Аз не съм съгласен с решението на Биби!
Според правилата трябва да спечелиш 2 точки, а не 1. [:D]
Аз не съм съгласен с решението на Биби!
Според правилата трябва да спечелиш 2 точки, а не 1. [:D]
@Wise
В условието е казано че конуса е по-висок от Хеопсовата пирамида (~150 м), а барометъра едва ли е повече от 30см. За да е стабилна такава постойка, тя трябва да има доста голяма основа, така че ще се получи многоъгълник с доста страни, което си е почти окръжност, плюс това за по голяма точност можем да мерим с трите размера на барометъра и после да усредним резултата за радиуса
@Bibi
Аз лично не мога да си разплета гащите, а и не искам като ме намерят да съм гол )
Цветанов, колко ще е права твоята права, ако я чертаеш с тътрене на краката? А ако задуха вятър и я покрие с пясък? Наистина по въпроса за правите оставам привърженик на метода с опънатия конец.
После, как ще рисуваш права, успоредна на нещо? На око ли?
Това щях да попитам и Wise, щом му се участва. Центъра на сянката къде е? По какъв начин ще реши, че точно това е центъра й?
А точката не ми свиди, нека са две :-)
@prt
Cvetanov, както ти сам отбеляза, не беше решил задачата!
Щеше да се върне в БГ и нямаше да може да изчисли.
Все пак някакво решение първи даде IaMARTIN -приблизително вярно.
Мисля, че моето е най точно.
знаех си че някой ще пита как чертаем успоредна права. Става долу горе на око ). Съгласи се, че за да измерим дължината на сянката това трябва да стане по права перпендикулярна на допирателна към основата. Никой не оспорва възможността да измерим дължината на сянката. Значи щом можем да строим перпендикулярни прави можем да строим и успоредни.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Цветанов, колко ще е права твоята права, ако я чертаеш с тътрене на краката? А ако задуха вятър и я покрие с пясък? Наистина по въпроса за правите оставам привърженик на метода с опънатия конец.
После, как ще рисуваш права, успоредна на нещо? На око ли?
Това щях да попитам и Wise, щом му се участва. Центъра на сянката къде е? По какъв начин ще реши, че точно това е центъра й?
А точката не ми свиди, нека са две :-)
<div align="right">Originally posted by Bibi*-*09/11/2004*:* 11:59:43</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Не "център" - говоря за най-късото разстояние от върха на сянката
до основата на конуса /което измери и Cvetanov в първи пост/
После вървя от върха, по края на сянката и меря до конуса!
явно има още несъгласни така че ще изчакам с новата задача
@Wise
всички решения са приблизителни. Кое е най-точно е трудно да се каже, а и едва ли има голяма разлика в точността.
Има грешка +/-(половин размера на барометъра) при измерване на разтояние; грешка от нелинейност при построяване на правите по които се мери. самите измерени растояния участват в произведения, което допълнително усложнява оценката на грешката. Не мисля че трябва да разглеждаме въпроса с грешката
Вижте какво!
Толкова се проточиха измерванията ни, че сянката се измести, а после дойде нощ и тя съвсем се скри! Някой сети ли се да отбележи къде беше върхът й, когато започнахме да измерваме?
Най-късото разстояние?
Аз, която за разлика от вас отдавна имам конец (!) бих забила единия му край на върха на сянката и после, като местя другия, ще знам, къде е най-късо. Ама за вас не съм сигурна...
При всички положения Цветанов даде основната идея за решаване - да се работи със сянката. Задачата се състоеше именно в това.
Ако има победител, трябва да е той.
Щом правилата изискват аз да реша еднолично какво да става, решавам това: Цветанов получава една точка, защото решението му в първи пост не беше пълно.
И да се махаме вече от тази пустиня, че съвсем ще се съсухрим :-)
@Bibi
Ти обяви Cwetanov за победител, когато задачата ИЗОБЩО
не беше решена /виж чертежа на prt/
@Cvetanov
IaMARTIN първи даде приблизително решение.
Разбира се, че абсолютна точност няма.
Все-пак мисля, че е най-точно да се мери края на сянката,
а не обиколката на конуса
Нека изчкаме повечко мнения по въпроса!
//EDIT:
И непрекъснато ще съм на сянка докато меря!!!
А за пустинята -това си е нещичко[]
От цялата каша днес си извадих една поука: ако някога пак се наложи да давам задачка, ще се заяждам до дупка с този, който я е решил, преди да го обявя за победител. Не за друго, а за да не се заяде някой друг с него после. Това е съвет към всички, задаващи задачи.
На мен лично ми се решават логически задачи, а не "политически" спорове. Достигането до най-доброто решение е едно, а излъчването на победител - съвсем друго.
Обявявам Цветанов за победител. Той мислеше задачата за приключена, затова не е имал възможност да си я довърши.
Нека следващата задача обаче да постави ЛаМартин. За компенсация, защото той пръв доведе тази до край.
Wise би сметнал нещата най-точно, но това няма голямо значение, основната идея на цялата задача беше някой да се сети за сянката.
Това е!
Не оспорвам решението на Bibi, но твърдя, че задачата беше
интерсна точно защото не мерим кол, а конус!!
Това за сянката го имаше в дребните класове още -подобни триъгълници май.
Ако беше кол -доста лесна и........първият печели!
С конуса НАИСТИНА стана интересна /макар, че виждам е случайно попадение/.
Чакаме кога е следващата!
със всичко съм съгласен само не и с това че решението на Wise e най-точно.
@Wise
ако искаш можем да поспорим по кю-то, дали това е така и да ти изложа по-подробно аргументите си. Чакам следващата)
мене нема нужда да ме намесвате у тоя съсухрящ спор...то тва мойто решение хич барем не е решение (шъ мъ прощавате за акцентят)
laMARTIN, май си прекалил със самбата и текилата! []
Bibi, посочи друг участник!
Цветанов да измисли нова задача.
Wise да започне да отговаря на хората по ICQ, докато не му е излязла слава, че е темерут! :-)