Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 31

Задача 73

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Задача 73

Математик съм по душа (и образование).

Въпреки това съм привърженичка на Холмс и логическите задачи тук.

Доминото и дробите бяха само в опит да ви затрудня.

И така:

Изгубили сте се в пустинята.

Вече няколко часа вървите, когато изведнъж на хоризонта забелязвате нещо, различно от пясъци.

Това дава нови сили в мускулите ви и го доближавате значително ентусиазирани.

О, чудо!

Пред вас стърчи загадъчна постройка. С формата на конус. Гладка. Без врати и прозорци.

Древна цивилизация или дело на извънземни? И за какво ли служи?

Това ще кажат учените. А вашата претенция е единствено славата, че сте откривателят й.

Ихааа! Колко е висока! Определено е по-висока от Хеопсовата пирамида сигурно.

Ама точно колко?

Ще ви се, когато/ако се върнете в цивилизацията, да анонсирате откритието си с повечко данни.

И ето проблем - разполагате единствено с барометър!

Ще успеете ли да измерите височината на кулата???

Барометърът е някакъв уред, с който се измерва атмосферното налягане.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 73

заставаме до конуса и с барометъра измерваме сянката си, после измерваме сянката и на конуса. сянката на човека към сянката на конуса се отнасят така както и височините им. за по голяма точност може да направим измервания с трите размера на барометъра и да усредним резултата. като се приберем можем да измерим размерите на барометъра, а собствената си височина знаем

4. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Задача 73

Това е, Цветанов е прав! :-)

Чувала съм много предложения за решение преди.

Например как да измерим атмосферното налягане на върха и при основата и после много да смятаме.

Или да пуснем барометъра да пада от върха и да засечем за колко време ще падне.

Затова направих кулата конусовидна.

После имаше предложение да се подкупи техническия ръководител на отсрещния обект, който да каже колко е висока нашата кула, а ние да му подарим барометъра. Та заради това изнесох задачата в пустинята...

Иначе ми звучеше по-трудна, отколкото излезе.

Цветанов, топката е в теб!

5. Member
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 73

следващата утре в 10

6. prt
    prt е офлайн
    Member Аватара на prt
    Тук е от
    Feb 2004

Задача 73

Една забележка само...

Вижте тази картинка (срам ме е да я нарека чертеж)

AB и CD - ще ги премерим (макар и с барометър), но как ще премерим ОВ?

7. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Задача 73

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

AB и CD - ще ги премерим (макар и с барометър), но как ще премерим ОВ?

<div align="right">Originally posted by prt*-*09/11/2004*:* 05:12:03</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Като измерим обиколката чрез барометъра и след това си го изяислим

P.S. Тва заприлича на казармените изстъпления, само дето вместо така известниата мерна единица "клечка кибрит" използваме друг подръчен уред с не по-практична цел [:P][:P][:P]

8.  

9. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Задача 73

След известни консултации се стигна до това, че Цветанов трябва да се дообоснове. Иначе ще анулират задачата.

Така че, Цветанов, моля те, отговори на възражението на prt, как ще измериш радиуса на основата?

10. Member
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 73

решението ми е непълно, тъй-като не съм описал намирането на радиуса на основата. Както laMARTIN е написал, за да намерим радиуса, можем да измерим обиколката на основата и при положение че барометъра е малък, а основата голяма, ще намерим обиколката на многоъгълник, който много се доближава до окръжност, след това смятаме радиус.

11. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 73

Мисля, че е достатъчно да измерим сянката в средата и в края

С чичко Питагор намираме радиуса на основата.

Като го добавим към сянката в средата -готово.

12. prt
    prt е офлайн
    Member Аватара на prt
    Тук е от
    Feb 2004

Задача 73

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Мисля, че е достатъчно да измерим сянката в средата и в края

С чичко Питагор намираме радиуса на основата.

Като го добавим към сянката в средата -готово.

<div align="right">Originally posted by Wise*-*09/11/2004*:* 11:00:21</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Не те разбрах.. Коя среда и кой край?

13. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 73

Погледнете картинката право отгоре!

"Пирамидата" /конусът/ се вижда като окръжност.

Сянката -триъгълник "изяден" от полуокръжност.

Свържете центъра на окръжноста с върха на сянката.

Това е единия катет =радиуса+къса сянка.

Другият е радиуса, а хипотенузата = дългата сянка

14.  

15. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Задача 73

В идеята на Wise има хляб, но въпросът беше Цветанов да се доизясни.

Тъй като приемам, че това, което той казва, означава, че след това се кани да смята радиуса на вписаната в многоъгълника окръжност, го приемам за напълно достатъчно.

Лично аз, на негово място, понеже ще ме домързи да смятам, бих си разплела гащите (в пустинята едва ли ще съм с чорапи...), после ще обиколя с конеца основата, ще го опъна и ще измеря самата обиколка.

Май трябва да е само една точка, но е за Цветанов!

16. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 73

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">В идеята на Wise има хляб, но въпросът беше Цветанов да се доизясни.

Тъй като приемам, че това, което той казва, означава, че след това се кани да смята радиуса на вписаната в многоъгълника окръжност, го приемам за напълно достатъчно.

Лично аз, на негово място, понеже ще ме домързи да смятам, бих си разплела гащите (в пустинята едва ли ще съм с чорапи...), после ще обиколя с конеца основата, ще го опъна и ще измеря самата обиколка.

Май трябва да е само една точка, но е за Цветанов!

<div align="right">Originally posted by Bibi*-*09/11/2004*:* 11:26:51</div id="right">

А ако си по прашки...[8D]

Все пак- да се мери линеен размер е по-добре!

17. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 73

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">решението ми е непълно, тъй-като не съм описал намирането на радиуса на основата. Както laMARTIN е написал, за да намерим радиуса, можем да измерим обиколката на основата и при положение че барометъра е малък, а основата голяма, ще намерим обиколката на многоъгълник, който много се доближава до окръжност, след това смятаме радиус.

<div align="right">Originally posted by Cvetanov*-*09/11/2004*:* 10:54:42</div id="right">

Трябва да броим, обаче страните на многоъгълника, за

получим по-точна сметка!

18. Member
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 73

ще изчакам до 12 и ако няма други несъгласни с решението на Биби ще дам нова задача.

Ето още един начин за намиране на радиуса

построяваме права успоредна на правата по която мерим сянката, като тази права е допирателна на основата и минава през началото на сянката (има две такива прави).растоянието между двете прави е търсения радиус.

Прави в пустинята строим като си тътрим крака в пясъка.

ще добавя че от нас се иска да направим измервания които са достатъчни да се изчили височина, а самите изчисления могат да се извършат като се приберем вкъщи и решим да обявим откритието си.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Задача 270 (Следваща задача)
    От tricklys във форум Логически задачи
    Отговори: 18
    Последно: 22-06-05, 12:43
  2. Задача №183 (Нелогическа задача)
    От Cko във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 23-02-05, 17:16
  3. Задача №62
    От dedis във форум Логически задачи
    Отговори: 3
    Последно: 29-10-04, 13:23
  4. Задача №61
    От Raid във форум Логически задачи
    Отговори: 6
    Последно: 28-10-04, 15:57
  5. Задача № 46
    От bestman във форум Логически задачи
    Отговори: 16
    Последно: 10-10-04, 10:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе