-
Задача 108 (разписание)
Вчера, прибирайки се от работа, проверих пощенската си кутия и там между купищата сметки намерих и една рекламна листовка на най-новата авиокомпания – Turtle Airlines. За моя най-голяма радост се оказа, че те обслужват линията между Upper Raspberry и New Village (district of Montana) - световноизвестните културни центрове, които трябва да посетя по работа. За съжаление половината листовка беше скъсана (някое любопитно хлапе се беше опитало да я измъкне от кутията). Разбрах само, че има два полета дневно – с нормален и свръхзвуков самолет. Ето и запазената част от разписанието:
Upper Raspberry
......................Нормален....Свръхзвуков
Пристигане:....17:10 URT....5:40 URT
Заминаване:...20:50 URТ....22:50 URT
New Village
......................Нормален.....Свръхзв
Пристигане:....23:40 NVT...
Замин
Разписанието е дадено в местно време (UPR - Upper Raspberry’s Time, NVT - New Village’s Time). Единственото, което успях да разбера още е, че престоят на летищата и времетраенето на полета и в двете посоки за всеки вид самолет се спазват до секунда (нали е рекламна листовка, все пак :).
Проблемът е, че мен живо ме интересува кога пристига свръхзвуковия самолет в New Village. Имам неотложна среща с една много темпераментна и нетърпелива партньорка. Естествено става дума за бизнес-партньорка, де... [;)]
Може ли някой да ми помогне?
-
Задача 108 (разписание)
А бе шъ ма извинявате, ама свръхзвукови пътнически самолети вече няма. [:o)]
-
Задача 108 (разписание)
пресметнах 11:10 NVT
може и да греша........
-
Задача 108 (разписание)
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">пресметнах 11:10 NVT
може и да греша........
<div align="right">Originally posted by Wise*-*09/12/2004*:* 15:47:35</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
За съжаление това не е верен отговор. Най-малкото защото свръхзвуковият самолет трябва да е по-бърз, а така излиза, че полета е по-дълъг.
-
Задача 108 (разписание)
@pimpirlit - Уби коня с тази задача
Честно казано нямам много смислена идея, но помня само, че днес по някаква логика достигнах до 00:10. Ако е вярно кажи да си я припомня и да обясня, макар и силно да се съмнявам[xx(]
-
Задача 108 (разписание)
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">@pimpirlit - Уби коня с тази задача
Честно казано нямам много смислена идея, но помня само, че днес по някаква логика достигнах до 00:10. Ако е вярно кажи да си я припомня и да обясня, макар и силно да се съмнявам[xx(]
<div align="right">Originally posted by ДИД*-*09/12/2004*:* 16:17:45</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Определено си по-близо, но не и в десятката.
Малък жокер - линията се обслужва от един единствен самолет от всеки вид, който циркулира денонощно между двете летища.
И да не забравя - по света има места, където часовите зони не са с отместване на кръгъл час спрямо Гринуич...
-
Задача 108 (разписание)
@pimpirlit,
Всеки ден ли излита свръхзуковия самолет от дадено летище?
Моят отговор също е 0:10 NVT [:(!]
Нормалният самолет престоява на летищата 3:40 h, полетът му трае 8:20 h.
Каца в 5:10 URT, което е равно на 23:40 NVT, значи часовата разлика е 18:30 h.
Свръхзвуковият самолет престоява на летищата 17:10 h, полетът му трае 6:50 h, значи каца в 5:40 URT, което е 0:10 NVT.
Къде бъркаме?
-
Задача 108 (разписание)
пак я докарах до тук:
бавен бърз
п 23.40 NVT/5.10 URT 5.40 NVT/11.10 URT
з 3.20 NVT/8.50 URT 22.50 NVT/4.20 URT
бавен - полет 8.20
бърз - 6.50
-
Задача 108 (разписание)
Абе човек, не можеш ли да си хванеш нормалното самолетче. С този ще ти стане лошо[8D][:o)]
-
Задача 108 (разписание)
Сега след този пост ще си плюя на петите и ще хвана първия полет в най-незнайната посока, защото в противен случай рискувам да бъда пребит с камъни [V]
Допуснал съм грешка - свръхзвуковият пристига в Горна Малина в 15:40, а не в 5:40. Явно като съм подравнявал точките клавиатурата е била включена на Оvertype, а не на Insert. Не, че ме оправдава...
Така, че сте прави и първи беше ДИД, а аз съм за *****.
След малко ще постна оригиналното решение.
-
Задача 108 (разписание)
@pimpirlit - простено ти е чадо![;)]
За утре ще се постарая да измисля нова задача. Ако не се сетя нищо интересно, ще пиша тук за да дам право на друг.
Лека вечер!
-
Задача 108 (разписание)
Задачата би трябвало да има 2 решения -зависи кой е по-наизток!
Мисля, че и двете са верни след като не познаваме географията на района.
След като видях другите резултати мисля, че и моят е верен!
edit//
може даже да е по-верен заради часовата разлика
-
Задача 108 (разписание)
Ето оригиналното решение:
За нормален полет имаме:
Престой на летището: 3:40 ч.
Разликата между пристигане и излитане е 20:50 – 17:10 = 3:40 ч.
Времетраене на полета във всяка посока: 8:20 ч.
За 24 ч. Имаме два престоя по 3:40 ч. на двете летища и два полета. Тогава един полет ще е (24 – 2*3:40)/2 = (24 – 7:20)/2 = 16:40/2 = 8:20 ч.
Часова разлика: 5:30 ч.
Часът на излитане URT + времетраенето на полета – часа на пристигане NVT ще ни даде часовата разлика
20:50 + 8:20 – 23:40 = 29:10 – 23:40 = 5:30 ч.
За свръхзвуковия имаме съответно:
Престой на летището: 7:10 ч.
22:50 – 15:40 = 7:10 ч.
Времетраене на полета във всяка посока: 4:50 ч.
(24 – 2*7:10)/2 = (24 – 14:20)/2 = 9:40/2 = 4:50 ч.
Тогава часът на излитане URT + времетраенето на полета - часовата разлика ще ни даде часа на пристигане NVT:
22:50 + 4:50 – 5:30 = 27:40 – 5:30 = 22:10 ч.
Търсеният час е 22:10 NVT
Може да се мине и без пресмятане на часовата разлика, а само на времетраенето на полетите. Нормалния тръгва в 20:50 ч. и лети 8:20 ч., а свръхзвуковия излита 2 часа по-късно, но лети 3:30 часа по-бързо. Така той ще пристигне 1:30 по-рано от нормалния, т.е. в 22:10 NVT.
-
Задача 108 (разписание)
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Ето оригиналното решение:
Часова разлика: 5:30 ч.
За свръхзвуковия имаме съответно:
Престой на летището: 7:10 ч.
22:50 – 15:40 = 7:10 ч.
<div align="right">Originally posted by pimpirlit*-*09/12/2004*:* 19:04:15</div id="right">
е къде видя 15:40 ????
аз го виждам 5:40
-
Задача 108 (разписание)
Докато чакаме сметките:
Кокошка и половина за ден и половина с петел и половина в курник и половина снася яйце и половина[:)]
3 кокошки за 3 дни с 3 петела в 3 курника колко яйца снасят[:)]