Задача 143 (жертвено животно)
На моя имен ден получих подарък - ритуален нож. Това ми напомни за жертвоприношенията. Още от малък чета подобна литература. Това е древен ритуал, но съществува и до наши дни. Тръпката е голяма, адреалинът се покачва - това доставя удоволствие на много хора, но красотата е за посветените. Лично съм участвувал, понякога съм си патил, но никога не съм съжалявал.
Литературата ми е на български, руски и английски. Снощи прегледах английските книжки, но там жертвите са главно хора, а сега ще говорим само за животни. В руската литература се говори за две животни. В нашенската присъства само едното.
Кое?
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Агне
<div align="right">Originally posted by Edin_Lud*-*16/01/2005*:* 10:51:08</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Ами Бриджит Бардо [:(!]
Предпочитам да чета творчеството на Андерсен и мога с часове да гледам един рибар - красотата ме привлича.[:)]
Доколкото познавам историята, по времето на хановете са гледали вътрешностите на бик. Обаче в българиския език има един много популярен израз "жервено агне".
Все пак - втори опит: Бик
П.С. Сега забелязах, че и ти си участвал...това ме навежда на мисълта, че иде реч за някое от популярните съвременни жертвоприношения:
агне на Гергьовден
прасе на Коледа
пиле на Петровден
петел - не знам по какъв подвод, но си спомням, че имаше нещо общо с мъжествеността
шаран на Никулден
овен за курбан (мисля, че и в ***** овенът е жертвено животно в исторически план)
и т.н.
С две думи, де що има месо и става за трапеза се коли по някакъв случай [:D]
Все пак, както е зададен въпроса, аз си държа на Бик - това е жертвеното животно, за което съм чел. По неговите вътрешности предсказвали изхода от битките.
@Edin_Lud
Има история и ...история. Може да познаваш една, а да не познаваш друга. Бика вече го хванахме за рогите в друга задача[}:)]
Нямам избор - като първи опит съм длъжна да заложа на риба.
Знам за някои жертвени ритуали при които животното не се изяжда.
Но не са български. Ние сме по-други хора и не бихме се минали толкова.
И рибки обичам да ловя, шаранчета най вече[:D]
И бахура обичам, ама и друго[^]
Прабългарите са използвали куче (а и в последно време много внимание се обръща на кучетата).[:)]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Прабългарите са използвали куче (а и в последно време много внимание се обръща на кучетата).[:)]
<div align="right">Originally posted by SAGE*-*16/01/2005*:* 14:54:19</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
@SAGE
Е и на други животни сме обръщали внимание във форума.
Виждал ли си Бриджитката на млади години - ммммммммм[:)]
Ей че кръвожаден народ се събра!
Изклахте добитъка бе.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Ей че кръвожаден народ се събра!
Изклахте добитъка бе.
<div align="right">Originally posted by Lupus*-*16/01/2005*:* 15:14:29</div id="right">
Като не са го накълцали още на парченца е добре[8D]
Че кой ще чисти кръвчицата после - няма все аз да пера пешкира[:(!]
Две баби седели на пейка в Докторската градинка.
- Кункей, помниш ли га бехме млади колко си мечтаехме да приличаме на Бриджит Бардо?
- Ми ний вече си приличаме с нея...
За истинско жертвоприношение може да се използва човек, животно, дори предмет. На ацтекския бог Кетцълкуатъл например принасят в жертва царевични мамули. Важното е нещото е да е изключително ценно за този, който извършва ритуала.
Търсим животно, което Бриджитката да не се е сетила да защити.
Понеже тя за почти всичко се сеща, а Wise нарича "животно" и слънчевото зайче, може би мислим в грешна посока до сега.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"> Важното е нещото да е изключително ценно за този, който извършва ритуала.
<div align="right">Originally posted by Bibi*-*16/01/2005*:* 15:23:29</div id="right">
Ами като си имам само две - как да не е ценно нещото[8)]
Дете!
Библейската легенда.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Дете!
Библейската легенда.
<div align="right">Originally posted by Lupus*-*16/01/2005*:* 15:38:59</div id="right">
Ега ти животното......[xx(], ти надмина и каките бе @Lupus[}:)]
Знаеш, че не съм толкова лош - понякога[:D]