Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 52

Задача 143 (жертвено животно)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

На моя имен ден получих подарък - ритуален нож. Това ми напомни за жертвоприношенията. Още от малък чета подобна литература. Това е древен ритуал, но съществува и до наши дни. Тръпката е голяма, адреалинът се покачва - това доставя удоволствие на много хора, но красотата е за посветените. Лично съм участвувал, понякога съм си патил, но никога не съм съжалявал.

Литературата ми е на български, руски и английски. Снощи прегледах английските книжки, но там жертвите са главно хора, а сега ще говорим само за животни. В руската литература се говори за две животни. В нашенската присъства само едното.

Кое?

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Агне

4. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Агне

<div align="right">Originally posted by Edin_Lud*-*16/01/2005*:* 10:51:08</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Ами Бриджит Бардо [!]

Предпочитам да чета творчеството на Андерсен и мога с часове да гледам един рибар - красотата ме привлича.[]

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Доколкото познавам историята, по времето на хановете са гледали вътрешностите на бик. Обаче в българиския език има един много популярен израз "жервено агне".

Все пак - втори опит: Бик

П.С. Сега забелязах, че и ти си участвал...това ме навежда на мисълта, че иде реч за някое от популярните съвременни жертвоприношения:

агне на Гергьовден

прасе на Коледа

пиле на Петровден

петел - не знам по какъв подвод, но си спомням, че имаше нещо общо с мъжествеността

шаран на Никулден

овен за курбан (мисля, че и в ***** овенът е жертвено животно в исторически план)

и т.н.

С две думи, де що има месо и става за трапеза се коли по някакъв случай [:D]

Все пак, както е зададен въпроса, аз си държа на Бик - това е жертвеното животно, за което съм чел. По неговите вътрешности предсказвали изхода от битките.

6. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

@Edin_Lud

Има история и ...история. Може да познаваш една, а да не познаваш друга. Бика вече го хванахме за рогите в друга задача[}]

7. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Нямам избор - като първи опит съм длъжна да заложа на риба.

Знам за някои жертвени ритуали при които животното не се изяжда.

Но не са български. Ние сме по-други хора и не бихме се минали толкова.

8.  

9. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

И рибки обичам да ловя, шаранчета най вече[:D]

И бахура обичам, ама и друго[^]

10. SAGE
    Guest

Прабългарите са използвали куче (а и в последно време много внимание се обръща на кучетата).[]

11. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Прабългарите са използвали куче (а и в последно време много внимание се обръща на кучетата).[]

<div align="right">Originally posted by SAGE*-*16/01/2005*:* 14:54:19</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

@SAGE

Е и на други животни сме обръщали внимание във форума.

Виждал ли си Бриджитката на млади години - ммммммммм[]

12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Ей че кръвожаден народ се събра!

Изклахте добитъка бе.

13. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Ей че кръвожаден народ се събра!

Изклахте добитъка бе.

<div align="right">Originally posted by Lupus*-*16/01/2005*:* 15:14:29</div id="right">

Като не са го накълцали още на парченца е добре[8D]

Че кой ще чисти кръвчицата после - няма все аз да пера пешкира[!]

14.  

15. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Две баби седели на пейка в Докторската градинка.

- Кункей, помниш ли га бехме млади колко си мечтаехме да приличаме на Бриджит Бардо?

- Ми ний вече си приличаме с нея...

За истинско жертвоприношение може да се използва човек, животно, дори предмет. На ацтекския бог Кетцълкуатъл например принасят в жертва царевични мамули. Важното е нещото е да е изключително ценно за този, който извършва ритуала.

Търсим животно, което Бриджитката да не се е сетила да защити.

Понеже тя за почти всичко се сеща, а Wise нарича "животно" и слънчевото зайче, може би мислим в грешна посока до сега.

16. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"> Важното е нещото да е изключително ценно за този, който извършва ритуала.

<div align="right">Originally posted by Bibi*-*16/01/2005*:* 15:23:29</div id="right">

Ами като си имам само две - как да не е ценно нещото[8)]

17. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Дете!

Библейската легенда.

18. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Дете!

Библейската легенда.

<div align="right">Originally posted by Lupus*-*16/01/2005*:* 15:38:59</div id="right">

Ега ти животното......[xx(], ти надмина и каките бе @Lupus[}]

Знаеш, че не съм толкова лош - понякога[:D]

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Какво е това животно?:)
    От babati във форум Климатици Haier
    Отговори: 8
    Последно: 31-01-14, 13:36
  2. Отговори: 13
    Последно: 17-09-04, 22:38
  3. Кое животно е по-умно?
    От GENERALAT във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 15
    Последно: 16-09-04, 15:32
  4. има ли такова животно като ....
    От mistar_ti във форум Общ - софтуер
    Отговори: 1
    Последно: 04-12-03, 20:24
  5. S.E.C.C.2, що за животно?
    От The_UFO във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 2
    Последно: 22-01-02, 10:03

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе