Защо никой не ми каза, какво малоумие съм написала?
Сега го чета и се чудя да се смея ли, или да плача...
Права е Кръстева - любовта е вредна за здравето... на мозъчната клетчица [V]
Защо никой не ми каза, какво малоумие съм написала?
Сега го чета и се чудя да се смея ли, или да плача...
Права е Кръстева - любовта е вредна за здравето... на мозъчната клетчица [V]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Edin_Lud,
Хипотеза:
Ключ А е в начално състояние он.
Първи влиза брояча и преброява 1, без да е влизал никой преди него.
След това влизат 21 души по два пъти и един изобщо не влиза.
42+1=43. Ето защо не става с по два пъти.
Едит// Иначе, без твоята идея за брояч и лев и десен ключ, работата беше умряла.
Остава финалният напън. Сега ще дойде тежката артилерия и...
<div align="right">Originally posted by dedis*-*28/01/2005*:* 19:24:05</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Прав си...тоя момент съм го проспал. Но сега се замислих по-сериозно и не виждам проблем при броене до 44. Да разгледаме първоначалното положение на ключа. Ако е OFF, няма проблем - след 22 затворници по 2 включвания имаме 44 пъти ON и победа. Ако първоначално ключа е ON, имаме два случая:
(1) Първи влиза Броячът - преброява 1. Когато преброи до 44 имаме 1+43 включвания => всичките 22ма не-броячи са се изредили поне по веднъж.
(2) Първи влиза Гошо - не прави нищо. Когато влезе Броячът, преброява до 1, изключва и стигаме до случай (1)
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Прав си...тоя момент съм го проспал. Но сега се замислих по-сериозно и не виждам проблем при броене до 44.
<div align="right">Originally posted by Edin_Lud*-*28/01/2005*:* 20:07:39</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Ще си позволя да ръкопляскам [:D]
Да! Наистина е тази идеята на стандартното решение. Всеки не-брояч пуска по два пъти off->on и след това си играе с другия ключ. Брояча всеки път изключва on->off и така до 44-ия за да обяви ! От тях най-много ще са 43 = 2*21 някой от другите затворници не е влизал + веднъж ако евентуално в началото е било on. При 44 условието за N гарантира, че всеки от тях ще е влизал по два пъти. На dedis разсъжденията бяха изключително верни за 43, но той не съобрази, че след като всички без един са влизали по два пъти при всяко следващо влизане ще си играят с другия ключ, т.е. ще станат 44 едва когато и последния влезе, което се гарантира от условието за N.
dedis, наистина беше на крачка от отговор, който очаквах просто се презастрахова с обявените 65. Отговорът ти е верен, но мисля да дам възможност на Edin_Lud да зададе следващата, понеже първоначалния му отговор е алгоритъм, който всички ползвахте, а и мисля, че е съвършено верен в частния случай, когато първи в стаята влезе Брояча, независимо от началното положение на ключа.
Edin_Lud, ти си на ред!
Задачка от мен утре...че жена ми има рожден ден и назрява семейна драма. А дотогава dedis, ако желае...
Ако не желае - който иска даго отмени
Нека наистина dedis, ако желае...Има заслуга.
А на вас НАЗДРАВЕ []
Edin_lud,
Моля те дай ти следващата, защото не мога да измислям достатъчно трудни задачи за това общество.
Твоят принос е далеч по-голям, освен това.
Ако измисля нещо, ще го задам още сега, като междинна задача - лека, демек.