Задача междинна 171 - 172 (командата)
Прочетох, че prt ще даде задачка в понеделник и се замислих как да ви уплътня уикенда. М/увременно Lupus реши една задача, но се надявам да ме извини. Имам една интересна история...
Свечеряваше се. Великият Пълководец повика адютанта си и му каза:
- Беше много тежка битка...За щастие я спечелихме - остава само още една стъпка. Тази вечер бойните действия са прекратени и до сутринта няма да се възобновят. Аз съм изтощен и имам нужда от почивка, но ти имам пълно доверие.Оставям на теб да дадеш последната команда утре заран. Ето ти карта на разположението на войските...
http://free.bol.bg/dockera/temp/command.jpg
...Дай последната команда и реши битката. Нека Боб бъде с теб!
П.С. чух, че някои потребители не можели да видят картата...затва ето линк
http://free.bol.bg/dockera/temp/command.jpg
http://image32.webshots.com/32/7/9/0...0cuaZjT_ph.jpg
<font color="red">.edit Dockera
още един мирър на картата... [;)]</font id="red">
@Edin_Lud,
Не само си извинен, но ти и благодаря. Наистина нямах никаква идея за нова задачка. Картата обаче наистина не се вижда и линка не се отваря. Може би трябва да я качиш на друго място.
Гледам, че нощните птици не са измислили нищо. Затова ще ви разкажа малко подробности.
Битката, която трябва да спечели адютантът е част от война, започнала през 5ти век в Азия и продължаваща и до днес. Наричат я война "на честта и разума". Европа се замесва в бойните действия през 10ти век, а през 17ти век видовете войска добиват съвременния си облик.
През 1924 г. войната официално е обявена за световна. В бойните действия (по официални данни) участват повече от 6 милиона пълководци с армиите си от 159 държави.
П.С. Благодарности на Dockera за миръра. Надявам се, че сега картата се вижда от всички.
след умуване с Bibi и Wise достигнахме до решение
това е партия шах
а картинките са описание на фигурите по дъската
сините (белите) печелят с голяма рокада
мисля така изглежда дъската
http://jordashe.info/chesssmall.jpg
Браво @Edin_Lud
Чудесна задачка!!!
И благодарско на @Bibi и @Cvetanov - без тях щях да я проспя!
Едит//
Все-пак, да отбележа, че с най-долния червен шестоъгълник ме обърка - очаквах друг символ (офицер и кон - да, леки фигури, но.......)
@Krusteva
това не е оправдание - и други вчера бяхме "вързали кънките", ама днес сме на ниво[:P]
Идва и Трифон Зарезан - какво ще правим тогава[:(]
Аз обаче ще протестирам, защото нищо не разбирам от шах, а за решаването задачата го предполага.
/Wise,
задачата може и да е добра за тези, които разбират от шах, но няма равен старт. Казах точно колкото и каквото исках и не възнамерявам да коментирам повече.
Понеже се втурнахте да ми обяснявате задачата, малко свивам рогата [:D] и за да няма грешни впечатления относно настроението ми - не ми е минало от вчера когато паднах 7 пъти на кънките и сега нямам здраво място, е, позволено ми е да съм станала с лице към възглавницата, нали [;)]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Аз обаче ще протестирам, защото нищо не разбирам от шах, а за решаването задачата го предполага.
<div align="right">Originally posted by Krusteva*-*12/02/2005*:* 14:15:18</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Да се беше сетила за шахмат - можеше да питаш адютанта[:D]
То другото беше ясно преди да наредиш цялата позиция[^]
[off]
Малко в страни от решението, но по темата някой ще бъде ли добър да ми прати картинката (първата) или да я качи някъде другаде (отново :/). имам проблем с чуждия mirror, а българските са ми затворени по принцип.
[edit]
речено сторено
благодаря
Задачата наистина си я бива, а това с голямата рокада е направо "черешката на тортата". [^]
@Krusteva извинения...ще се реванширам с някой ред на Фурие [:D]
@Останалите надявам се, че задачката ви е доставила удоволствие...подготвил съм и още такива занимания
Имам една задача, която ми се струва интересна, но не знам как се решава. Знам й отговора, но дори не разбирам как се тълкува той. Ако сте навити, мога да я пусна да поумуваме всички заедно[?]
Edin_Lud -> давай я насам (ама без отговора де) [:)]
Някой би ли обяснил как картинките се превръщат в шахматна дъска, че за мен остава голяма тайна.
@daley,
нека аз [:I]
Ако не беше жокерът по-трудно щяхме да разберем, че става дума за шахмат. Въпреки фразата:
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Нека Боб бъде с теб!</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
(Явно Боби Фишер)
А картинките представляват не дъската, а позицията на всяка от 18-те оцелели фигури, преди последния ход.
Синте "ядра" са фигурите на единия играч, червените - на другия:
квадрат - пешка
шестоъгълник - кон или офицер
ромб - топ
стрелка - цар
Стрелките с топчета, излизащи от тях, описват околните полета:
бяло кръгче - на фигурата й е забранено да се движи в тази посока
зелено - показва къде може да стъпи
жълтото - показва вражеска фигура, която може да атакува
синьо - ако полето е заето от синя фигура, червено - аналогично, от червена
задраскано - бито поле, на което царят няма право да ходи
На всичко отгоре (за да е още по-лесно [:P]) по ръбовете на всяка диаграма има едни черни "въшки", които показват колко полета има вляво, вдясно, под и над въпросната фигура. С други думи точно къде е тя.
До тук задачата не е за шахматисти.
После трябваше да се измисли (тук вече от шахматист) как само с един ход едните фигури да дадат мат на другите.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Някой би ли обяснил как картинките се превръщат в шахматна дъска, че за мен остава голяма тайна.
<div align="right">Originally posted by daley*-*12/02/2005*:* 16:40:05</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Картинките не се превръщат в шахматна дъска. Дъската е бойното поле, а на картинките са изобразени всички фигури. Вземаме за пример картинката от горния ляв ъгъл:
- черните точки по рамката показват колко полета има до края на дъската - 1 отгоре, 5 отдясно, 2 отляво, 6 отдолу => позицията е f7
- фигурата в средата показва вида на фигурата от шаха => червена(черна) пешка
- кръгчетата около фигурата показват възможноста й да се движи по съседните полета:
- белите - забранен ход
- червени/сини - на полето има фигура от съответния цвят
- жълти - ако фигурата се премести там, взема чужда фигура
- зелени - разрешени ходове
- зачеркнати - царят по принцип има право да се мести там, но е шах
Забележка: решението на задачата е О-О-О ! Това е командата, която е трябвало да бъде дадена [:D]
Страхотна задачка! За съжаление я видях чак след като я бяхте решили вече...
"@Останалите надявам се, че задачката ви е доставила удоволствие...подготвил съм и още такива занимания"
Ми аре де :)