Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 17

Задача междинна 171 - 172 (командата)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Прочетох, че prt ще даде задачка в понеделник и се замислих как да ви уплътня уикенда. М/увременно Lupus реши една задача, но се надявам да ме извини. Имам една интересна история...

Свечеряваше се. Великият Пълководец повика адютанта си и му каза:

- Беше много тежка битка...За щастие я спечелихме - остава само още една стъпка. Тази вечер бойните действия са прекратени и до сутринта няма да се възобновят. Аз съм изтощен и имам нужда от почивка, но ти имам пълно доверие.Оставям на теб да дадеш последната команда утре заран. Ето ти карта на разположението на войските...

...Дай последната команда и реши битката. Нека Боб бъде с теб!

П.С. чух, че някои потребители не можели да видят картата...затва ето линк

http://free.bol.bg/dockera/temp/command.jpg

http://image32.webshots.com/32/7/9/0...0cuaZjT_ph.jpg

<font color="red">.edit Dockera

още един мирър на картата... []</font id="red">

2.  

3. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

@Edin_Lud,

Не само си извинен, но ти и благодаря. Наистина нямах никаква идея за нова задачка. Картата обаче наистина не се вижда и линка не се отваря. Може би трябва да я качиш на друго място.

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Гледам, че нощните птици не са измислили нищо. Затова ще ви разкажа малко подробности.

Битката, която трябва да спечели адютантът е част от война, започнала през 5ти век в Азия и продължаваща и до днес. Наричат я война "на честта и разума". Европа се замесва в бойните действия през 10ти век, а през 17ти век видовете войска добиват съвременния си облик.

През 1924 г. войната официално е обявена за световна. В бойните действия (по официални данни) участват повече от 6 милиона пълководци с армиите си от 159 държави.

П.С. Благодарности на Dockera за миръра. Надявам се, че сега картата се вижда от всички.

5. Member
    Тук е от
    Oct 2004

след умуване с Bibi и Wise достигнахме до решение

това е партия шах

а картинките са описание на фигурите по дъската

сините (белите) печелят с голяма рокада

мисля така изглежда дъската

6. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Браво @Edin_Lud

Чудесна задачка!!!

И благодарско на @Bibi и @Cvetanov - без тях щях да я проспя!

Едит//

Все-пак, да отбележа, че с най-долния червен шестоъгълник ме обърка - очаквах друг символ (офицер и кон - да, леки фигури, но.......)

@Krusteva

това не е оправдание - и други вчера бяхме "вързали кънките", ама днес сме на ниво[:P]

Идва и Трифон Зарезан - какво ще правим тогава[]

7. Member Аватара на Krusteva
    Тук е от
    Oct 2004

Аз обаче ще протестирам, защото нищо не разбирам от шах, а за решаването задачата го предполага.

/Wise,

задачата може и да е добра за тези, които разбират от шах, но няма равен старт. Казах точно колкото и каквото исках и не възнамерявам да коментирам повече.

Понеже се втурнахте да ми обяснявате задачата, малко свивам рогата [:D] и за да няма грешни впечатления относно настроението ми - не ми е минало от вчера когато паднах 7 пъти на кънките и сега нямам здраво място, е, позволено ми е да съм станала с лице към възглавницата, нали []

8.  

9. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Аз обаче ще протестирам, защото нищо не разбирам от шах, а за решаването задачата го предполага.

<div align="right">Originally posted by Krusteva*-*12/02/2005*:* 14:15:18</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Да се беше сетила за шахмат - можеше да питаш адютанта[:D]

То другото беше ясно преди да наредиш цялата позиция[^]

10. Member
    Тук е от
    Dec 2004

[off]

Малко в страни от решението, но по темата някой ще бъде ли добър да ми прати картинката (първата) или да я качи някъде другаде (отново :/). имам проблем с чуждия mirror, а българските са ми затворени по принцип.

[edit]

речено сторено

благодаря

11. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Задачата наистина си я бива, а това с голямата рокада е направо "черешката на тортата". [^]

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

@Krusteva извинения...ще се реванширам с някой ред на Фурие [:D]

@Останалите надявам се, че задачката ви е доставила удоволствие...подготвил съм и още такива занимания

Имам една задача, която ми се струва интересна, но не знам как се решава. Знам й отговора, но дори не разбирам как се тълкува той. Ако сте навити, мога да я пусна да поумуваме всички заедно[?]

13. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Edin_Lud -> давай я насам (ама без отговора де) []

14.  

15. Member Аватара на daley
    Тук е от
    Jun 2004
    Живее в
    Варна

Някой би ли обяснил как картинките се превръщат в шахматна дъска, че за мен остава голяма тайна.

16. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

@daley,

нека аз [:I]

Ако не беше жокерът по-трудно щяхме да разберем, че става дума за шахмат. Въпреки фразата:

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Нека Боб бъде с теб!</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

(Явно Боби Фишер)

А картинките представляват не дъската, а позицията на всяка от 18-те оцелели фигури, преди последния ход.

Синте "ядра" са фигурите на единия играч, червените - на другия:

квадрат - пешка

шестоъгълник - кон или офицер

ромб - топ

стрелка - цар

Стрелките с топчета, излизащи от тях, описват околните полета:

бяло кръгче - на фигурата й е забранено да се движи в тази посока

зелено - показва къде може да стъпи

жълтото - показва вражеска фигура, която може да атакува

синьо - ако полето е заето от синя фигура, червено - аналогично, от червена

задраскано - бито поле, на което царят няма право да ходи

На всичко отгоре (за да е още по-лесно [:P]) по ръбовете на всяка диаграма има едни черни "въшки", които показват колко полета има вляво, вдясно, под и над въпросната фигура. С други думи точно къде е тя.

До тук задачата не е за шахматисти.

После трябваше да се измисли (тук вече от шахматист) как само с един ход едните фигури да дадат мат на другите.

17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Някой би ли обяснил как картинките се превръщат в шахматна дъска, че за мен остава голяма тайна.

<div align="right">Originally posted by daley*-*12/02/2005*:* 16:40:05</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Картинките не се превръщат в шахматна дъска. Дъската е бойното поле, а на картинките са изобразени всички фигури. Вземаме за пример картинката от горния ляв ъгъл:

- черните точки по рамката показват колко полета има до края на дъската - 1 отгоре, 5 отдясно, 2 отляво, 6 отдолу => позицията е f7

- фигурата в средата показва вида на фигурата от шаха => червена(черна) пешка

- кръгчетата около фигурата показват възможноста й да се движи по съседните полета:

- белите - забранен ход

- червени/сини - на полето има фигура от съответния цвят

- жълти - ако фигурата се премести там, взема чужда фигура

- зелени - разрешени ходове

- зачеркнати - царят по принцип има право да се мести там, но е шах

Забележка: решението на задачата е О-О-О ! Това е командата, която е трябвало да бъде дадена [:D]

18. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003

Страхотна задачка! За съжаление я видях чак след като я бяхте решили вече...

"@Останалите надявам се, че задачката ви е доставила удоволствие...подготвил съм и още такива занимания"

Ми аре де

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Задача междинна (без име)
    От kamenf във форум Логически задачи
    Отговори: 34
    Последно: 11-12-06, 21:00
  2. Задача междинна (5х5)
    От kamenf във форум Логически задачи
    Отговори: 21
    Последно: 30-04-06, 20:26
  3. Междинна задача (код)
    От dmanov във форум Логически задачи
    Отговори: 3
    Последно: 10-04-06, 19:45
  4. Задача междинна (Гатанка)
    От Bibi във форум Логически задачи
    Отговори: 10
    Последно: 29-05-05, 02:01
  5. Задача междинна (2 в 1)
    От MorGod във форум Логически задачи
    Отговори: 7
    Последно: 03-04-05, 01:35

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе