Всеки от другите вижда или 2 четни или 3 нечетни - същото като първия (не го махай преди да гледат и те)
Всеки от другите вижда или 2 четни или 3 нечетни - същото като първия (не го махай преди да гледат и те)
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"><blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Добре де -малко неясно съм го описал.
БЯЛО е кодовата дума за "Моя цвят е четен брой, защото виждам само нечетен брой цветове", ЗЕЛЕНО или ЧЕРВЕНО означава "Виждам този цвят четен брой", останалите сравняват с неговия цвят и разбират дали това ЗЕЛЕНО или ЧЕРВЕНО е четния цвят, или неговия цвят е четния цвят. нататък протича както казах по-горе.
//EDIT
Сигурен съм, че така горната логиката проработва за останалите и всички от останалите 99 могат да разберат само от обявата на първия какъв цвят са.
<div align="right">Originally posted by kamenf - 26/02/2005 : 01:39:03</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Аз пък по някакво стечение на обстоятелствата знам верния отовор....и искам да те питам....2х2 четири ли е[?]
<div align="right">Originally posted by Edin_Lud*-*26/02/2005*:* 01:50:48</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Не казвам, че няма друг отговор, а че моя върши работа и спасява със сигурност 99 от вашите души
П.П. И освен това ще броим само веднъж...![]()
@kamenf,
Само не казвай "99 от вашите"!
Правилно е да се каже "99 от нас", защото вече и ти си в кюпа []
А можеш ли да ми разясниш примера, за който те питах?
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">@kamenf,
Само не казвай "99 от вашите"!
Правилно е да се каже "99 от нас", защото вече и ти си в кюпа []
А можеш ли да ми разясниш примера, за който те питах?
<div align="right">Originally posted by Bibi*-*26/02/2005*:* 01:59:49</div id="right">
Още преди да са питали който и да е от НАСвсеки преброява какво е разпределението на цветовете. Те могат да са или 2 четни и 1 нечетен, или 3 нечетни - 3 четни няма как да бъдат: 2a+2b+2c = 2(a+b+c), което е четно <>99
...
П.П. Т.е., който и от нас да попитат пръв, всички вече сме наясно с разпределението на четностите и нечетностите - допълнителната информация кой е точно четния цвят (от всичките 100 - а той е само един), ни позволява да мислим като по-горе
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
<div align="right">Originally posted by kamenf - 26/02/2005 : 02:06:39</div id="right">
Чета и нищо не виждам....а започна добре...даже отлично
помисли
Контрапример:
1. Аз съм с червена, той - с бяла.
Аз виждам бели-четно, зелени-четно, червени-нечетно
той: бели-нечетно, зелени-четно, червени-четно
Казва "зелена".
2. Аз съм с бяла, и той с бяла.
Аз пак виждам бели-четно, зелени-четно, червени-нечетно
той: бели-четно, зелени-четно, червени-нечетно
Казва "зелена".
Как ги различаваш двете случки?
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Контрапример:
1. Аз съм с червена, той с бяла.
Аз виждам бели-четно, залени-четно, червени-нечетно
той: бели-нечетно, зелени-четно, червени-четно
Казва "зелена".
2. Аз съм с бяла, и той с бяла.
Аз пак виждам бели-четно, залени-четно, червени-нечетно
той: бели-четно, залени-четно, червени-нечетно
Казва "зелена".
Как ги различаваш двете случки?
<div align="right">Originally posted by Bibi*-*26/02/2005*:* 02:28:29</div id="right">
<s>Номер 1. е невъзможен - няма как да виждаш и трите четни</s>
Пардон - не мога да чета...дописвам
Номер 2. още няма значение какво виждааш ти. Важното е, че той вижда бяло-четно и зелено-нечетно. Не може да каже БЯЛО, защото то е код за "виждам и трите нечетни", затова е задължен да каже ЗЕЛЕНО. За него ЗЕЛЕНОто е четно => остават БЯЛОТО или ЧЕРВЕНОТО да са за него също четни. Но аз виждам, че той не е със ЗЕЛЕНА => ЗЕЛЕНИТЕ са четни, а БЕЛИТЕ и ЧЕРВЕНИТЕ - нечетни. => знам кои са четните
Номер 1. (дописан след 2. [:I]) Пак няма значение какво виждаш ти.
Важното е какво вижда той, а... и ти но на неговата глава.
На неговата е БАЛА: различна е от ЗЕЛЕН => ЗЕЛЕНИТЕ са четните
В тези две ситуации всичко, което аз виждам и чувам е еднакво.
Единствената разлика е в цвета на шапката ми.
Няма как да знам кой от двата е...
Бройките, неговата шапка, думите му, все съвпадат.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">В тези две ситуации всичко, което аз виждам и чувам е еднакво.
Единствената разлика е в цвета на шапката ми.
Няма как да знам кой от двата е...
Бройките, неговата шапка, думите му, все съвпадат.
<div align="right">Originally posted by Bibi*-*26/02/2005*:* 02:42:36</div id="right">
Да, но знаеш кои са четните - ЗЕЛЕНИТЕ - ти виждаш четно ЗЕЛЕНИ => не си ЗЕЛЕНА - останалите и двете трябва да са нечетни, затова си от цвета на четните които виждаш
П.П. Първият ти пример е невъзможен, защото ако виждаш нечетен брой ЧЕРВЕНИ и ти си ЧЕРВЕНА, а пък ЗЕЛЕНИТЕ са четно, то и ЧЕРВЕНИТЕ стават четни, което е невъзможно
Моята логика обаче куца....
Пробива е в случая, че първият каже цвят различен от БЯЛ и неговата шапка съвпадне с този цвят... тогава за този цвят можем да кажем само че е нечетен, но не можем да кажем кой от останалите два е четен.... прррррррр... стоп на машините))))))
ПП: Ама съм и пълен ***** - от къде на къде ми хрумна, че 100 се получава само от сбора на 2 нечетни и 1 четно?!?!?!?! Само запълних поста с глупости............
Ето ви и един работещ метод:
Първият попитан (който е обречен, ако за трети пореден път няма късмет<sup>*</sup>) вижда на главите на другите 99 шапки в трите цвята.
Нека те са разпределени така:
х бели
у зелени
99-х-у червени
Той пресмята числото 2x + y. После гледа остатъка му при деление на 3.
- ако получи 0, казва "бяла"
- ако е 1, казва "зелена"
- ако е 2, казва "червена"
След това го махат от кръга (дали в казана или не, ние сме го прежалили вече).
Всеки от останалите в този момент вижда
а бели
b зелени
98-a-b червени
Пресмята своето число 2a + b и остатъка му при деление на 3.
Ако получи същото като първия, значи на главата му има червена шапка.
Ако получи остатък, по-малък с 1<sup>**</sup> от първия, значи има зелена.
Ако е с 2 по-малък, шапката му е бяла.
След това само чака да му дойде редът и да си каже цвета.
------
(<sup>**</sup>2 е с 1 по малко от 0, когато говорим за остатъци. И е с 2 по-малко от 1.)
<sup>*</sup>казвам "за трети път", защото:
първо - претърпял е корабокрушение;
второ - Съдбата (в лицето на готвача) го е избрала да е пръв измежду 100 възможни;
трето - цветът, който е бил принуден да каже по формулата, е различен от този на шапката му.
//EDIT
Жалко, че kamenf изгуби интерес да мисли по задачката [V]
Предавам щафетата на Edin_Lud, той успя да спаси 98 вкусни сеткомци.