Гледам, че bestman не иска да даде следващата задача, а pimpirlit го няма, та реших аз да ви изпитам...
Тази сутрин на път към офиса минах покрай любимия си антикварен магазин. Пред магазина - тълпа. Помислих си "Какво ли се случва? Я и аз да погледна...". А то - банална ситуация. Магазинът с разбита витрина. По земята се търкалят парчета стъкло. Полицията отцепила част от тротоара, а един детектив се върти и пие кафе.
- Какво се чудите? Защо не събирате улики? Отпечатъци? Защо не търсите крадците? - попитах.
- Какви крадци - каза детективът - Не виждате ли, че става въпрос за хулиганство. В магазина не е влизано. Само витрината е счупена, но нищо не липсва.
- Как така не липсва?!? Разбира се, че липсва. Не забелязвате ли, че колекцията не е пълна?
- Каква колекция? - подразни се детективът - Само боклуци и тук-таме нещо ценно, но непокътнато...
Тук вече се ядосах.
- Как каква колекция! Ето вижте...цвете, фенер, парче мрамор, надгробен камък и тези две статуетки - бронзова и златна...Нищо ли не ви говори?
Детективът се почеса по тиквата. После се изчерви. Почеса се там където не го сърби и почна да раздава команди. Полицаите трескаво започнаха да търсят отпечатъци, а мен ме изгониха от местопрестъплението.
Какъв е откраднатия предмет?