Апропо - очаква се да пусна поредната задача, но засега смятам да се въздържа, поради това, че не ми е ясна много системата за задаването на условията. Днес порових миналите задачи тук и съм леко озадачен, защото много от тях нямат нищо общо с логиката. Една голяма част могат да бъдат решени на момента при наличието на просто добра обща култура и информираност за минали събития ( шерлок, погребалния агент ), друга част изискват добро познаване на математиката или друга област на знанието и прилагането на съответните формули дава решението. Много от тях са с неясни условия и цели, които подвеждат ( като тази по-горе за монетите - защото ако се иска да се докаже, че между монетите има фалшиви, необходимите опити могат да бъдат дори 2 (два), но ако трябва да се измисли система за най-бързото сортиране на 2000 монети на истински и фалшиви, отговора е много повече от 2 ).....
70-75% от задачите зададени в форума нямат нищо общо с логиката или я засягат съвсем бледо.
Днес нямам ДЕН (dedis), мога да бъда такъв и утре и в другиден...разбира се аз не съм енцклопедична личност - за едната задача се досетих, защото го бях чел отдавна, за другата - знаех, за третата - зададох 2 въпроса в търсачките. Пред всеки от нас се намира най-голямата енциклопедия създавана някога ( интернет ) и правилното манипулиране с информацията в нея може да даде отговори на всяка зададена задача тук ( пробвах се днес на 10-15 случайно избрани задачи от форума - от области които не познавам или слабо познавам - и не успях само на една ).
Това обаче не ме прави по-умен, а просто по-находчив. Завършил съм елитна математическа гимназия и съм защитил мастърс в компютърните науки, но и както повечето от вас не помня почти нищо, защото през последните години основното за което се грижим, мислим и усвояваме е практичността.
Посетих тази част от форума поради това, че напоследък любимите ми теми ( уеб дизайн, линукс, мрежи...дъра бъра ) - тънат в абсолютен застой както и форума като цяло.
Затова, нека друг зададе задачата, щото не искам да изпадам в състоянието да преразказвам вицове от vicove.gbg.bg тук. Ще се радвам ако виждам повече задачи като тази за 16-те града на Кръстева, която ме накара да чертая три часа схеми като абдал :-)))
Не превръщайте английския си клуб в състезание между умеещи и неумеещи да работят с интернет и нека командите "copy" и "paste" се използват по-малко. Успех.