Резултати от 1 до 14 от общо 14

Задача 247 ( Бесеница )

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 247 ( Бесеница )

Картинката горе иде като единствена подсказка за:

<pre id='pre'><font size=2>" _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ "</font></pre id='pre'>

Ако се налага, мислете, смятайте, бродете из дебрите на математиката - в името на пълен отговор. Единични буквички ще попълня като жокер ( ако се наложи ). Дерзайте!

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Задача 247 ( Бесеница )

<font color="blue"><offtopic>

Мите, виждам, че уважаемата от всички нас в ТУ, доцент Юлияна Пешева, е оставила трайна следа в твоето съзнание с <u>най-важния</u> предмет от нашето обучение в ELDE - Operations Research! [)] [:P]

</offtopic>

</font id="blue">

4. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 247 ( Бесеница )

--OFF

ами не е лъжа, Данчо. А това си е и подсказка []

5. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Задача 247 ( Бесеница )

Започнах да забелязвам някакви неща:

Сумата от числата, върху ребрата, излизащи от всеки възел е 1.

Може да са някакви вероятности...

6. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 247 ( Бесеница )

Много точно наблюдение, Bibi. И за да се отпуши съвсем работата бива да дам жокер. Изберете буквичка ли да е или да е общо ( мъгляво ) разяснение по задачата. FCFS - първото желание ще бъде уважено. []

7. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Задача 247 ( Бесеница )

Трудно ми е да преценя какво би свършило работа.

Картинката ми прилича на граматика или краен автомат, обаче съм забравила какви бяха тези термини. Приех, че А е входа. Тези числа върху ребрата подозирам, че някак указват преходите.

Обаче как се променя състоянието след всеки преход, не ми е избистрено.

А е възможно и да говоря напълно несвързани неща [xx(]

//EDIT

По-добре жокера да не е буквичка.

Мисля, че търсим името на някакъв процес с три възможни изхода след първата му стъпка, с вероятности 70%, 20%, 10%. Примерно вадим топки от торба в която има 3 цвята и това да са вероятностите за първото вадене. За второто вадене нещата да се променят, в зависимост от това, какво е извадено при първото.

Ама с топките и торбата не става. Но идеята ми е някаква подобна.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 247 ( Бесеница )

До тук нелошо. Имайте предвид, че не съм вложил особено въображение в задачата и е леко тип ... какво-съм-си-намислил. Какво да търсите обаче, не бих могъл да кажа, но не губете време в сметки ... така да се каже, математиката в случая е колкото и руската класическа литература [:D]

10. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 247 ( Бесеница )

Възможно е и да е нещо като състезание в 3 групи(етапа) и това са вероятностите да си останеш в групата или да преминеш в друга.

Но много кръглички ми изглеждат чисълцата[V]

11. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 247 ( Бесеница )

@Wise, това за руската класика ми намирисва на жокер(че). Но в момента нищо с подходящ брой букви, освен Евгений Онегин, не ми идва на ум. А за него не мога да се сетя какво общо има с Теория на вероятностите. []

12. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 247 ( Бесеница )

Браво pimpirlit позна го. Може би мъничко случайно, но така е с вероятностите [:D]

Картинката явно я тълкувате чудесно, но или никой не се досети или просто не сте сблъсквали с чара [}] на доцент Юлияна Пешева [ТУ].

Иде реч за Марковски процес ( изобразен като Марковска верига на картинката ), определян от двете си свойства:

1. Резултатът от всяка стъпка е едно от краен брой състояния.

2. Състояния n + 1 зависи ( единствено ) от предходното състояние n ( но не и от миналите ).

Примерът е за 3 състояние и съответните вероятности за преминаване от едно в друго.

А случката е, че през 1906 руският математик А.Марков създава теорията на базата на редуването на гласни и съгласни в "ЕВГЕНИЙ ОНЕГИН" [:D], считайки че тази закономерност съществува само там.

Явно се е заблудил след като в последствие става един от основните стохастични процеси. Ако не се лъжа усилено го ползват в психологията за изследване на връзката - учене & памет; социология - придвижване на социалните маси & демографски фактори; еко системи и прочие.

И така. Какво да сторя, като имах проект по въпроса, а Edin_Lud ме притисна за задача, нямах време за друго [8)]

pimpirlit, ти си! []

13. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 247 ( Бесеница )

Е, това не е истина вече! Ще взема да си сменя ника на Калитко. Или да пусна тото. В рамките на по-малко от 10 дни уцелвам правилния отговор абсолютно случайно (Задача 236, със самобръсначката). Лошото е, че този път май не мога да се измъкна от даването на нова задача. [:I] Ще се постарая до 30-тина минути...

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 247 ( Бесеница )

//Оффтопик

Не помня да съм притискал някого...

//Офф

16. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Задача 247 ( Бесеница )

Предполагам, че доста от прочелите, но не решили задачата, са си помислили като мен, че така или иначе не са имали никакъв шанс да я решат. Но така или иначе си поблъскахме главите с интересни неща от вероятности, графи и др.

Искам да помоля mitkko, да даде малко повече информация за съответствието между картинката и романа. От даденото обяснение не мога да разбера, за какво е състояние с. Да не става въпрос за препинателни знаци ?

17. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 247 ( Бесеница )

ТАЗИ картинка няма конкретна връзка с произведението. Сложих я само за да наведе на мисълта за Марковските вериги ( изобразявайки един пример ) и от там ...

Ако питаш как се чете - измислям си един пример: колата ти

А - чисто нова

В - запазена

С - ковчег

Съответно връзките между състоянията са примерно 5г:

Ако е чисто нова ( А ) с вероятност 0.7 след 5 г пак е като такава, с вероятност 0.2 е запаена ( В ) и с останалата 0.1 е ковчег ( С ). аналогично и другите. от цялата работа като знаеш колко ти струва ремонт в състояние В или да си купиш нова в С смяташ колко да я караш и евентуално кога да я ремонтираш/купиш нова за да са ти минимални разходите. такива истории.

Колкото до романа - Марков е открил подобен род закономерност ( ако не се лъжа ) в редуването на гласните - ако петата е "а" с вероятност еди-каква си, седмата е "о" и т.н. Цялата тая работа после е наречена на негово име.

туй то, дано не съм ви счупил удоволствието.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Задача 270 (Следваща задача)
    От tricklys във форум Логически задачи
    Отговори: 18
    Последно: 22-06-05, 12:43
  2. Задача №183 (Нелогическа задача)
    От Cko във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 23-02-05, 17:16
  3. Задача №63
    От Star Warrior във форум Логически задачи
    Отговори: 30
    Последно: 01-11-04, 02:00
  4. Задача №62
    От dedis във форум Логически задачи
    Отговори: 3
    Последно: 29-10-04, 13:23
  5. Задача №61
    От Raid във форум Логически задачи
    Отговори: 6
    Последно: 28-10-04, 15:57

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе