Една много бързичка, докато чакаме tricklys. []
Кое е най-дългото римско число?
Една много бързичка, докато чакаме tricklys. []
Кое е най-дългото римско число?
N пъти М и после DСССLXXXVIII
Нещо като M...MMMMMMMMMMMMMDCCCLXXXVIII
Е нека си бъде едно правилно, хубaво римско число... и ако го видим и в нормален вид, няма да е зле. []
Че какво не му е наред на MMDCCCLXXXVIII = 2888 [?]
Айде последен опит VMMMDCCCLXXXVIII, където V в началото е с чертичка отгоре - 5000, цялото изписано = 8888
Малко повече М бях написал та беше некоректно...
Поооочти... 9888 трябва да е MxDCCCLXXXVIII (малкото x е с чертичка отгоре)
Така! Aко използавме само общоприетите римски цифри с тях могат да се напишат числата от 1 до 3999. От тях с най-много римски цифри се пише 3888 = MMMDCCCLXXXVIII.
(тук може да е интересен въпроса колко са числата дето са с една цифра по-малко)
За да запишат числа числа по-големи от 3999 римляните използвали чертичка върху циврите М, D, C, L, X, V, което значело да се четат умножени по 1000. С тези допълнители цифри могат да се запишат числата до 3999999. С наи-много римски цифри се изписва 3888888 = mmmdccclxxxvMMMDCCCLXXXVIII (малките букви са с черта отгоре). Разбира се можем да продължим да слагаме черти върху чертите до безкрай (но не знам дали самите римляни са го правили). []
Темата си е интересна, но може ли малко подробности. Защо има ограничения в числата (в бройките) - IIIIIIIIIII знам, че не е възможно, но малко теория няма да е излишна. Ако може да се даде теорията на римските числа, или линк към такова място.
Виждам, че има вече спецове тук...[]
Някакви правила сигурно има - това ме интересува (като любопитство само)
От римската епоха помня само "Хубавата Елена" и "Клеопатра"..........
Остарявам вече...........
Ето едно подходящо местенце, дето се обяснява почти всичко за римските цифри и числа: http://www.gwydir.demon.co.uk/jo/roman/number.htm