Днес получих официална покана за преговори за примирие от ПЕПА. Бях много озадачен и леко нервен. Все пак не веднъж са ни поставяли на тежко изпитание. Определих им среща на "Попа". Пристигна там един господин, добре костюмиран и много изискан. Седнахме да поговорим и ето каква била работата. Баш ръководният им състав бил отвлечен от съперничеща организация. Но тази организация не била чак толкова безмилостна и им казала, че ако разгадаят загадката намираща се в един плик ще освободят шефовете им. Отворили те плика и видяли снимка на три статуи и няколко реда надписи на пода пред тях. Но по стар шпионски обичай снимката не била фиксирана. Малко след отварянето и започнала да потъмнява. Докато се усетят да намерят някакъв апарат и да я снимат повторно тя съсвсем почерняла. Добре че един от присъстващите активисти бил с фотографска памет и успял да я възстанови отчасти. В този момент той ми връчи един лист.
Предложението за примирие е следното: "Помагате ни да си освободим шефовете и ние няма да ви закачаме поне три месеца". Попитах го дали въпреки всичко не ми носи плика и снимката и той ми ги даде. На гърба на черната снимка имаше надпис "Прекарайте последните четири реда през статуите и предходните редове. Ако прочетете правилно текста до 18:30 на 10.6 ще освободим ръководния ви състав."
// Едит на правописните грешки. И за да не се мъчите да преписвате последните редове
VEQSM RLMGV CKBJE LMEVU QDPXM UTJCN BWCYV
DDIMB ZFORP DTZMA YKIBV BPDUQ XLIBS WCFSB
ZLEHP IVUWL VAFXJ CVQEP HJYLR XFCFM OGFJX
URPJH D