Re: Задача 284 (Равностранен триъгълник)
Моето беше само идея. Щом мислите, че има хляб в нея, ще я опиша по-подробно:
Първо чертаем три равноотдалечени успоредни прави a, m, s на разтояние h/2 една от друга.
Избираме произволна точка B от правата a.
Прекарваме през B права, сключваща с правата a ъгъл 30о и бележим точката на пресичането й с правата m с буква М. Точките B и M вече са напълно "заковани" в смисъл, че без ограничения можем да считаме, че всеки триъгълник, отговарящ на условието, че медиана и височина в него са равни, ще минава задължително през тях.
Съществува единствен такъв равностранен триъгълник, който построяваме, катопрекараме през B права, сключваща с правата a ъгъл 60о и бележим точката на пресичането й с правата s с буква Co, а след това през Co чертаем права, сключваща с правата s ъгъл 60о и бележим точката на пресичането й с правата а с буква Аo.
Значи целта ми е да докажа, че ако и ъглополовящата е равна на онези двете, тогава т. А (връх на произволен триъгълник, удовлетворяващ условията на задачата) съвпада с т. Ао.
(заради ограничението в дължината на изказванията ще продължа в следващ пост)
Много ми харесва това решение. Почти всички "червени" неща са лесно доказуеми. Аз дълго време се опитвах да го докажа с противоречие, но не успях. Това всъщност ми беше и една от първите идеи. Единствено г- н Величков може да се изкаже сега, но аз приемам задачата за решена и искам да благодаря на всички за идеите, както и за проявеното търпение и разбиране. Извинявам се, че ви поизмъчих, но като се сетих как аз се мъчих, реших да си го върна на вас* :tongue:. Разбира се ако искате да намерите друг начин (друго решение)- споделете го! Въпреки това обявявам @Bibi за победител.
П.П. Трябва да се докажат и "лесно доказуемите неща". Някой от тях са леми (ако не и всички) и не мисля, че ще имаш (@Bibi)/имате (всички, които искат) проблеми с доказването им.
имам друга идея, с доста по-малко леми теореми и приемания (надали някой ще я прочете след като вече обявихме "победител", но все пак за любознателните :))
та след като установихме че BM e под 30 градуса спрямо AB, мисля че е подсъдно да не я "преместим" в точка Н (B съвпада с H) и получаваме точка К - НСК е равностанен(равнобедрен с ъгъл 60 градуса)
нека бележим НВ с "х"
да нанесем "х" на ляво върху права m с начало точка М (MU)
Триъгълник KMC е еднакъв с AMU - KM=MU=x, AM=MC и ъглите им в М са еднакви
от там следва че AU=KC=la
тоест имаме че U принадлежи на права m и е на разстояние la от А
по условие L принадлежи на ВС и се намира на разстояние la от А
Re:Задача 284 (Равностранен триъгълник)
Ако т-ника е равнобедрен ,то пресечната точка на h и m е медицентър защото h (спуснат от върха) се явява като височина,медиана и ъглополовяща...
Изчетох цялата тема, собствените си мнения и решението...и откривам, че в момента, 3.5 години по-късно, нямам елементарна представа как се решава :yikes . Ебати колко съм затъпял :081:
Пък аз като прочетох сутринта първо поста на Simbo0o, а после първия пост с условието си казах
"Я, тая задача съм я пропуснал." После погледнах датата на първия пост и си казах
"Сигурно тогава още не съм се бил регистрирал във форума."
После ми стана интересно и се зачетох надолу и какво да видя - тамън няколко мои поста вътре. Един от тях ми отне доста време да го проумея, ... но пък после после много ми хареса.
Хм...
Същия случай в наше село :))
Дали някой не е писал навремето от наше име?