Ей през тези 9 точки:
. . .
. . .
. . .
прекарайте полигон от 4 отсечки (т.е. без да вдигате молива), без да се повтарят.
Ей през тези 9 точки:
. . .
. . .
. . .
прекарайте полигон от 4 отсечки (т.е. без да вдигате молива), без да се повтарят.
Здравейте на всички,
Задачата съм я решавал много отдавна. Принципно няма решение. Т.е. невъзможно е само с 4-ри отсечки (доказваше се ама ми е късно и не мога да се сетя как точно в момента). А иначе има едно "решение" в което 2 от отсечките минават успередно през 2 3-ки точки и се пресичат в безкрайността, ама това не може да се смята като решение, а освен това и при това положени би могло да стане и само с 3 отсечки ;-)
Добре дошъл 100lv!
Задачката си има много красиво решение - помисли още малко!
Ето решенията с 4 и 3 отсечки... без да вдигаме молива.Уловката е в това, че повечето хора си мислят, че отсечките не трябва да напускат "пределите" на точките.
Това е!
А при второто май са по-скоро кръгчета, отколкото точки...
Поради тази причина и 1-вото решение не става...Първоначално публикувано от kamenf
През едната точка минават 3 отсечки, което означава, че е минато поне 2 пъти :-)
А при второто мисля, че и аз го казах - ако отсечките са безкрайно дълги - тогава може да се приеме, че минават през 3-те точки лежащи на една права!!
Ами не продължавай четвъртата до върха.........Ще са само 2Първоначално публикувано от 100lv
100lv, направих лека козметична корекция на чертежа - виж дали така ти харесва повече.
Второто решение за мен е неприемливо в строго математическия смисъл на понятието "точка" (.)