Задача 296 (Рожденици в пиано-бара)
Още на входа на бара забелязах, че проверяват личните карти на всички. Помислих си, че е заради годинките - трябва да си пълнолетен. Даже доста се зарадвах, когато ми поискаха и моята..... Каката ме върна на земята - не се допускали родени на 29 февруари...Традиция някаква, суеверие.... Вътре малко си оправих настроението, защото беше уютно и след няколко водки кротко си слушах класическа музика (леле колко ли са били). По едно време забелязах, че на съседната маса се празнува рожден ден. То май рожденичката забелязах по-скоро , ама как да не я забележиш.... струваше си). Нямаше да обърна чак такова внимание, но и една от дамите на нашата маса предложи тост по случай рождения си ден. Е това вече ми дойде множко. Как се случиха родени в един ден. И все засукани такива..... В тази връзка поитах Биби колко са посетителите, че да има родени на един ден. Тя ми отговори, че ако смята и нас двамата, има вероятност над 99% да има поне двама души родени на една и съща дата. Е, това си е почти сигурност, но и двете да са жени –възразих аз! Ако броя и себе си, то да има две жени, родени на един и същи ден ще е по-вероятно отколкото да няма - контрира ме тя.
Колко бяхме мъжете/посетители/ в бара?
Re: Задача 296 (Рожденици в пиано-бара)
При 366 човека в бара шансът да има поне двама родени на един и същ ден е 100%. Ако приемем, че сте уцелили точно този ден, смятам така:
При 182 мъже в бара шансът една жена да е рожденик е > 50%...от останалите 365 човека 183 са жени, а 182 мъже => шансът и втория рожденик да е жена е >50%.
Така че залагам на 182
@Edin_Lud
Доста на грешна позиция си - и при 10 000 човека в бара няма 100% вероятност двама да са родени на една дата :)
Малко мислене не е излишно - само с калкулатор не става :)
Поправих се по-долу
Станал съм нещо тъп...нали за една и съща дата си говорим - не за една и съща рождена дата с все годината???
При 366 човека в бара вероятността да има поне двама родени на една и съща дата в различни години е точно 100%
Вероятно вината е в мен - родени на една дата са хората родени на една дата :)
годината не е от значение
При 366 човека вероятноста да има родени поне двама на една дата си е 100!
Моя е грешката - извинете ме :033:
@Edin_Lud - извини ме!
Но другото си е плява - смятайте!
Абе, Уайзчо, ти нещо с Биби много често взе да се застояваш по баровете, май... :knuppel2:
Цитат:
Първоначално публикувано от IvO™
Абе, Уайзчо, ти нещо с Биби много често взе да се застояваш по баровете, май... :knuppel2:
Ами вие - младите, като не пиете чайче вече- аз ще смуча конеца.....................Кому-Как :grin:
//Все още чакам други предложения. 182 не е вярното число! Никак даже :)
Цитат:
Първоначално публикувано от Wise
Ако броя и себе си, то да има две жени, родени на един и същи ден ще е по-вероятно отколкото да няма - контрира ме тя.
Това "себе си" за W ли се отнася или за B? Щото ако е за B, логиката да има по-голяма вероятност за две рожденички при по-голяма бройка жени нещо ми куца... Освен ако самата B не е рожденичка де... :grin:
Промяна:
След хаотично смятане, което ако се наложи да обяснявам, ще се поозоря доста, залагам на 179 мъже-посетители!
Биби е жена, а аз съм мъж - поне в тази задача... :coolsmiley:
Няма уловки - мислете и смятайте - с калкулаторчето на Win-а става за 2-3 минути.
Но и малко мислене трябва :undecided:
//Хайде да преодолеем психологическата граница 100! НАДОЛУ! :)
Абе или аз не мога смятам, или не мога да броя:
365 дни
вероятност да има над 2ма души на един ден>=99% - при 57
вероятност да има над 2ма души на един ден>=50% - при 23
значи мъже - очаквано на 34
Съжалявам - бях объркал полетата в Excel-a
м-да - и Avis ме изпревари :Super:
Цитат:
...
Колко бяхме мъжете/посетители/* в бара?
Поне един (Wise). Всъщност всяко положително цяло число може да бъде верен отговор, например 34. Ако се вземе предвид множественото число на думичката "бяхме" (времето в никакъв случай ;-) ), отговорът е "поне двама".
Цитат:
Първоначално публикувано от echo
Абе или аз не мога смятам, или не мога да броя:
365 дни
вероятност да има над 2ма души на един ден>=99% - при 57
вероятност да има над 2ма души на един ден>=50% - при 23
значи мъже - очаквано на 34
Съжалявам - бях объркал полетата в Excel-a
м-да - и Avis ме изпревари :Super:
Мисля, че това е точен отговор.
Само за пояснение - можем да изчислим вероятността да НЯМА 2 души с една дата на раждане.
Примерно при 5 човека това е 365/365 . 364/365 . 363/365 . 362/365 . 361/365
и т.н. - гледаме кога ще падне под 0.5 - това ще е бройката на каките (23)
Продължаваме докато получим под 0.00.... (57) - това са всички хора
ето и подробна картинка
http://vgindev.hit.bg/birthday.jpg
[img width=599 height=600]http://vgindev.hit.bg/birthday.jpg[/img]
Чакаме @echo :)
Цитат:
...
Чакаме @echo* :)
Wise, благодаря, но подчертах че Avis ме изпревари докато пусках поста, пък и понеже бях объркал двете съседни колони в Excel-a така че първия ми отговор беше малко грешен, макар и оправен 10 минути по-късно :(
Така че, ако не сте против - този път чакаме Avis!
Успех!
:offtopic:
Добре, че не чакаме Azis...