Един ден в час по химия се чудех какво да правя и накрая реших да съчетая химията и информатиката и "изобретих" това Та, въпросът ми е кое е химичното съединение от картинката?
Един ден в час по химия се чудех какво да правя и накрая реших да съчетая химията и информатиката и "изобретих" това Та, въпросът ми е кое е химичното съединение от картинката?
Виждам, че няма отговори по мойта задачка, което може да е поради две причини: или е много лесна и не ви се занимава или е много сложна Каквато и да е причината ще дам един жокер. Тази таблица представлява кристалната решетка на една сол. Всяка клетка от таблицата съдържа част... от наименованието на едните и другите йони на тази сол.
Много оригинална задача!
Мирише ми на амоняк, но той пък не е сол.
И на мен ми харесва, но не мога да я реша.
Сигурно точно затова ми харесва
Предполагам, че картинката е фрагмент (т.е., че се повтаря в пространството).
И че имаме "жълт" и "бял" йон. Които с помощта на информатиката трябва да определим.
"=" ми приличаше на валенции. Но пък става твърде химическо, за човек, който се отегчава в часовете по химия, по-скоро ни трябва нещо по-програмистко.
Гледах кодовете на символите от ASCII таблицата и съответните номера на елементи в Менделеевата - не стана нищо.
Много от символите се повтарят и всяка групичка е точно с дължина 4, защо ли?...
Хареса ми насоката на Bibi, правилна е..., но нещо пропуска явно..
Да, картинката е фрагмент. В случая искам да уточня, че жълтия цвят е произволен..използвам го за разделител на едните клетки от другите
base64:
7867971084345
ASCII:
Na+ Cl-
готварска сол!
// Любопитно:
Новото, което научих покрй тази задача е: какво става, ако стрингът, когото кодираме с base64 има "непълен брой символи" (ако не се дели на 3).
Оказва се, че в кодираното съобщение винаги участват 4х символа, като последните (ако липсват) се запълват с "=".
Супер сте!!
А ето аз какво измислих в същия час:
Ако към 194 добавим 80 ще получим .... какво? :coolsmiley:
//Писах тук, а не в нова междинка защото условието на задачката ми е абсолютно същото!
А търсеното вещество е добре познато - като готварската сол
На мен ми прилича на "Бурдолезов разтвор", но понеже сметките на излизат съвсем точно чакам потвърждение за да обясня.
Не е и не знам какво точно представляваПървоначално публикувано от Yasen6275
Нещо по-простичко е и по-весело
//Последна редакция:
Задачката си бе за празниците - много на място Сега вече няма да има много интерес, но все-пак си е
въпрос за нещо много добре познато (като солта е).
И определено е свързана с бройните системи
Отговор на @Wise
194 десетично -> C2 шестнадесетично
80 десетично -> 50 шестнадесетично, което аз тълкувам като 5O
и за да укажем шестнадесетичната система получаваме C2H5OH, и разредено с дестилирана вода (докато остане 40% според Менделеев) е не само за празници.
Пък и от днес започват още такива.
Честито на именяците!
:Super:
Е колко е просто - ами цяла седмица ми е това в главицата...................
C2H 5OH
си е много близо до спиртеца)))))))))
Наздраве - обичам ви
Може да е старо, ама на мен ми харесва:
Цуни 2, Ха още 5 - Оо-Хаа!