Пак не ми е ред, ама и пак никой друг не се натиска да дава редовна задача. Пак се надявам, че няма обидени.
------------------------------------------
Имало една хубава малка долина, а в средата на долината - едно хубаво селце. На един от баирите, които обграждали долината, имало някаква пещера. Носела се легенда, че в пещерата живее велик магьосник, но никой не го бил виждал, тъй като никой не смеел да влезе в пещерата.
По едно време, в селото настъпил голям глад. Хората се видяли в чудо какво да правят. Накрая един дядо, се сетил, че чувал от прадядо си, който чувал от неговия прадядо, който чувал от неговия прадядо, който чувал от неговия прадядо, който чувал от неговия прадядо, че преди години имало голям порой, в резултат на което цялата реколта била унищожена, настъпил голям глад, но великия магьосник спасил селото, като превърнал локвите в риба.
Престрашили се и изпратили делегация до пещерата. Там наистина намерили един много, ама много стар магьосник, който никак не изглеждал страшен и лош. Примолили му се селяните, "така и така, знаем че си велик магьосник, моля те спаси ни от този глад"
- Ееех- въздъхнал магьосникът - аз бях велик магьосник, когато бях на тридесет години. Тогава наистина можех да правя всичко. Сега съм на двеста и шестдесет четиристотин осемдесет и осем години и през всяка от изминалите години съм изгубвал по една стотна от магосническите ми сили. Сега в никакъв случай не мога да направя от локвата риба, но все пак мога да направя нещо за вас, което ще ви спаси от глад.
Отишъл магьосника до локвата и направил "нещото".
------------------------------------------
Какво е нещото ?
-----------------------------------------------------------------------
Забележки:
1. В задачата се цитират цифри, които един социолог (АР) каза снощи в едно ТВ-предаване. Тия цифри са общоизвестни, но в различни версии.
2. В никакъв случай не искам да накърня религиозните убеждения на някого. Аз самият съм невярващ, но уважавам правото на околните да изповядват каквато религия им е присърце. Това е просто една логическа задача за забавление и няма за цел да иронизира или обижда на религиозна тема.
// Моля да ме извините за сбърканото условие