Re: Задача 316 (НСфасулска)
На първи поглед, ако проверяват (1,17), (2,16), (3,15),... (8,10) със сигурност ще го засекат за 8 дена, като ако на осмият ден не го хванат нито в 8, нито в 10, то със сигурност е в 9.
PS//
На второ четене, един йезуитски вариант. ;) Първият ден никъде да не ходят, ми да вземат да проверят в логовете от къде е осъществявал пъклените си дела, а на другия ден просто да проверят двете съседни квартири - гаранция, че на втория ден го закърфичват... :tongue:
Камене, нещо бъркаш
Tup_Loader е в квартира 2 първия ден , втория ден е в квартира 1 , после пак в 2, после пак в 1 и т.н. ... и твоя алгоритъм не работи.
Цитат:
Първоначално публикувано от pimpirlit
От своя страна експертите на NSBEAN разполагат с ресурс да проследяват и проверяват по две квартири на ден. Те нямат никакви ограничения кои две от тях да бъдат проверени. Целта е да го хванат докато е в съответната квартира на компютъра в “работен режим”.
Какво значи проследяват и проверяват?? Има ли следа, че е бил там предния ден или нещо подобно?
Цитат:
Първоначално публикувано от MitkoS
Камене, нещо бъркаш
Tup_Loader е в квартира 2 първия ден , втория ден е в квартира 1 , после пак в 2, после пак в 1 и т.н. ... и твоя алгоритъм не работи.
Абе знаех си аз, че първият поглед винаги лъже... ;)
Все пак - независимо какъв е алгоритъма, ми се струва, че трябва да се гони отговор някъде там - около 8.
PS://
Засега виждам работещ вариант за 15 дена:
1 . 3
1 . . 4
. 2 . . 5
. . 3 . . 6
. . . 4 . . 7
. . . . 5 . . 8
. . . . . 6 . . 9
. . . . . . . . . . . . . 13 . . 16
. . . . . . . . . . . . . . 14 . 16
ПП2: Бях объркал една-две цифри
Цитат:
Първоначално публикувано от kamenf
На първи поглед, ако проверяват (1,17), (2,16), (3,15),... (8,10) със сигурност ще го засекат за 8 дена, като ако на осмият ден не го хванат нито в 8, нито в 10, то със сигурност е в 9.
Това може да се редактира малко така:
Ако не са го хванали до осмия ден, то това означава едното от двете неща:
1-ви случай - получило се е разминаване
2-ри случай - Tup_Loader е в квартира номер 9
Тогава на деветия пак проверяват (8,10).
Ако имаме 2-рия случай, то сега задължително ще хванат Tup_Loader
Ако е имало разминаване, то тръгват по обратен ред (7, 11), (6, 12), ..., (1,17). Сега вече разминаване не може да се получи, тъй като "четността се е сменила" (сами си го проумейте за какво става въпрос :grin:). За съжаление, тоя алгоритъм гарантира хващане на 17-тия ден (8 + 1 + 8)
Цитат:
Абе знаех си аз, че първият поглед винаги лъже... ;)
Все пак - независимо какъв е алгоритъма, ми се струва, че трябва да се гони отговор някъде там - около 8.
PS://
Засега виждам работещ вариант за 15 дена:
1 . 3
1 . . 4
. 2 . . 5
. . 3 . . 6
. . . 4 . . 7
. . . . 5 . . 7
. . . . . 6 . . 8
. . . . . . . . . . . . . 13 . . 16
. . . . . . . . . . . . . . 14 . 16
Пак буриш (лъжеш), при тоя вариант дните са шестнадесет
1 . 3 t .
1 . t 4
. 2 . t 5
. . 3 . t 6
. . . 4 . t 7
. . .
Обаче при тоя вариант
.23....
.2.4...
.2..5...
..3..6...
...4..7...
.......
...............12..15..
................13..16.
................14.16.
Дните вече са петнадесет - даже четиринадесет
Не ми се спори, ама брой пак. ;)
Сега виждам, че и аз малко послъгвам. Ама съвсеем малко* ;). Освен това твоя метод наистина е петнадесет :033:
Окончателно
.2.4...
.2..5...
..3..6...
...4..7...
.......
...............12..15..
................13..16.
................14.16.
Дните вече са четиринадесет :035:
Изпревари ме - тамън и аз комбинирах твоят и моят метод ;)
За 15 дни варианти много...
. 2 . 4 .
. 2 . . 5
. . 3 . 5
в първите 3 дни ни гарантира със сигурност, че на 3тия ден не е в нито една от квартирите от 1 до 5. Сега с (5,6) (6,7) и т.н. за 15 дни го хващаме (както и при още 2-3 различни продължения)...
Ако продължим с
(5,7) (5,8) (6,9) (7,10) ... до (13,16) са още 10 дни кто на този 13ти ден Tup_loader е в 15 или 17 => на 14тия ден (14,16) и капанът щраква
Засега толкова...
//Докато го напиша и двама сте ме изпреварили :shocked:
Цитат:
Първоначално публикувано от Wise
Какво значи проследяват и проверяват??* Има ли следа, че е бил там предния ден или нещо подобно?
Не, няма следа. В условието няма уловки - просто съм се отнесъл малко в "по-литературна" посока при формулирането. :)
14 дни не е лош резултат, но почти сигурно гарантира уволнението на шефа на NSBEAN...
А 8 ми се струва малко амбициозно - ще ми бъде много любопитно ако някой може да постигне такъв резултат. Макар, че не е далече от това, което мисля, че е най-доброто. ;)
BTW, задачката има много елегантно и красиво решение. Затова реших да я споделя с вас.
Цитат:
PS//
На второ четене, един йезуитски вариант. ;) Първият ден никъде да не ходят, ми да вземат да проверят в логовете от къде е осъществявал пъклените си дела, а на другия ден просто да проверят двете съседни квартири - гаранция, че на втория ден го закърфичват... :tongue:
Какво му е лошото на този вариант?
Цитат:
Първоначално публикувано от Yasen6275
Какво му е лошото на този вариант?
От urina.gb не оказват подобаващо съдействие - или не дават логовете, или ги дават, но със закъснение, или с непълно и/или невярно съдържание... Момъците от NSBEAN изобщо не могат да разчитат на подобна "специална" техника за залавянето на ИнТерориста - само на логиката и сивото си вещество*. И понеже имат лек дефицит на тези артикули, разчитат изцяло на вас!
*Не става дума за цимент или бетон... :grin:
. x . . . . . . . . . . . . . . .
. x . x . . . . . . . . . . . . .
. x . x . x . . . . . . . . . . .
. . . x . x . x . . . . . . . . .
. . . . . x . x . x . . . . . . .
. . . . . . . x . x . x . . . . .
. . . . . . . . . x . x . x . . .
. . . . . . . . . . . x . x . x .
. . . . . . . . . . . . . x . x .
. . . . . . . . . . . . . . . x .
При тази решетчица няма да му се размине за 10 дена. ;)
ПП: Глупости говоря.....