Отговор: Коя е тази река?
И аз стигнах до този извод. Първо в Сибир се метнах, ама Венера ми се падна от грешната страна :)
Според мен е река Лена, в североизточна ***** - Голямата мечка се вижда ясно (през зимата се вижда ясно на североизточния небосклон - момчето гледа през телескопа когато реката е замръзнала).
Не е Колорадо! По скоро е Колумбия.
Касап, това не е Венера - Северната е!
Добре, но дайте някакви обяснения.
Например: наляво или надясно тече реката?
Според мен тече наляво, на запад, намира се на около 45* в северното полукълбо. А това голямото дърво мисля, че е секвоя. Ама около Колумбия дали има секвои, незнам. Мисля, че са малко по надолу, та за това първо се спрях на Колорадо.
Да - наляво тече. Това се вижда от начинът, по който е опъната котвата. Както и по вълничките около камъните, макар че те не са много видими.
От това следва, че на тази река десният бряг е по-висок от левия.
Интересното тук е, че това еднозначно казва, че реката е някъде в Северното полукълбо.
Сигурно из нета има доказателства за този факт, базирани само на въртене, инерция и центробежни сили.
Ако искате, може и сами да опитаме да го докажем...
Тони, не съм сигурен, че в Колумбия има елхи. Реката е в умерен или субполярен климатичен пояс в северното полукълбо и тече от изток - на запад. Добра логика Биби, но Голямата мечка еднозначно доказва в кое полукълбо се намираме :)
Реката се намира на 45* северна ширина, видно от наклона на телескопа. Не са много тия реки. Колумбия в Америка, Сърдаря в Азия и горе долу Лоара в Европа.
Но може да е някоя малка рекичка.
Иначе си общо-взето прав. Ако сме на екватора, ще виждаме Полярната звезда на самия хоризонт. Ако сме на Северния полюс - ще я видим точно над главите си. На какъвто ъгъл от хоризонта я виждаме, на толкова градуса с.ш. сме. Аз като го меря, получавам 48 градуса, но и за 45 става.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Bibi
Но може да е някоя малка рекичка.
Мхм... Перловската река? :))
Явно не си шоп - от Перловската река само Искъро е по-голяма! :)
На третата снимка има изгрев/залез. Може да се познае дори датата и часа!
Реката е 20 пъти ширината на лодката. Ако приемем че лодката е около 1.5м широка, то реката е 30м широка. Дааам малка рекичка ще да е. Тази задачка има ли отговор?
Отговор има, но на мен ми се губи нишката и не мога да я доведа до финала.
По човекът, дето гледаше на север във втората картинка, можем да разберем къде е запад - към лявото му рамо.
Значи е залез и то такъв, че Слънцето уцелва точно Запад.
Това става само на Пролетното и Есенното равноденствие. А тогава изгревът е в 6 сутринта, а залезът в 18 вечерта.
И тук вече не знам как се изчислява и коя е източната дължина...