Отговор: Чукчи на каручки
Ок, чакаме Биби да сподели първа! :)
И аз имам мнение по въпроса/задачата, ама нали съм си още и кавалер ...
Аз не мога да кажа нищо. Мисля си, че по-тежката по-дълго ще задържи инерцията, ама само по усет. А налитам на физиката, понеже не я знам :)
Трябва да отчетем посоката на вятъра.
Ако духа в същата посока като на каручките, а и със същата скорост, то по-тежката печели.
Ако няма вятър резултата е равен - падащия сняг действа като еднаква спирачка и за двете каручки.
ПП (Уточнение)
Под "същата скорост" имам предвид скоростта на вятъра да е същата като скоростта на по-тежката и във всеки един момент от движението.
Цитат:
Първоначално публикувано от
MitkoS
При каквато и да е друга посока на вятъра резултата е равен.
Посоката е ясна - оня нали прави вятър с лопатата... ;)
Цитат:
Първоначално публикувано от
Kasap
Посоката е ясна - оня нали прави вятър с лопатата... ;)
не видях, че си писал след мен и точно това изречение го изтрих, щото не е съвсем точно - има и други посоки на вятъра, при които по-тежката печели
Всъщност, неизвестните в задачата са много. Примерно, интензивността на снеговалежа. Щом се налага да чисти с лопата, приемаме че е значително натрупаното количество. Следователно, може да окаже определен ефект върху аеродинамиката. Освен сняг, лопатата загребва и определено количество въздух.
В условието е казано и че другия мисли, което пък предполага, че ще събере повече залози в своя полза. ;)
Поне в този форум...
всъщност съм написал малко глупости по-горе ... забавлявайте се, няма да ги коригирам
По-тежката ще спечели. Въздушното съпротивление при движение ще влияе и ще спира по-леката повече. Ако има вятър, съвпадащ с посоката на движение само тогава ще спечели по-леката. Вероятност - 1/4 .
Това е при еднаква аеродинамика.
Иначе, този който чисти вероятно е прав, а другият седнал. При което, чистещият влошава аеродинамиката и пак тежката ще мине повече.
Има един нютонов закон за импулса, който е валиден за тази конкретна инерциална система и който закон (p=m.v) трябва да приложим умело.
Но на мен умелостта ми изневерява тази вечер и само ще го спомена в случай, че някой не го знае и сега реши да го ползва (някак си ... умело).
На препълнената каручка аеродинамиката и е по-обтекателна.
Чудя се обаче нещо. Тоя, дето чисти и хвърля снега перпендикулярно. Да не е решил да го хвърля по посока на другата каручка :) Че тогава всичките ни представи ще се омешат.
е тя нали му е избягала и съответно няма да я уцели ако е перпендикулярно в нейната посока
----------------
До първата лопата са равни. А снега в първата лопата има същата скорост като в шейните и се претоварва успешно в другата шейна, която става по-тежка.
Но докато загребе втората лопата, минава малко време, но е достатъчно това малко време за по-тежката да избяга леко напред
Ми чукча, ко искаш... По-добре да си нагребе сняг от другата каручка. :)
нека да пробвам и аз със следното: този който изхвърля сняг ще губи маса. Ако изхвърля снега само от единия край, ще започне да завива на другата страна. Това ще увеличи пътя и в крайна сметка ще загуби. Ако от двете страни изхвърля сняг ще се движи на зиг-заг и пак ще се увеличи пътят му.