Пращам черната!
Аз мисля така:
Разглеждам твъдението: Точно един от надписите е истина!
1. Приемам го за истина! Вече имаме една истина, тогава надписа на черната е лъжа.
2. Приемам го за лъжа! Т.е. истините са различни от една. -или са 2 или 0. Вече имаме една лъжа, няма как другият надпис да е истина! Следователно надписа на черната е лъжа!
Трябва да пратиш и двете! В условието на задачата не е посочено колко от надписите са верни,така че може да са нашляпани каквито си искат надписи, без никаква връзка.
Логиката ми е неоспорима! Мисля че беше от "Аз, роботът!"
Дори да допуснем истина за черната, се получава че второто е лъжа, ако е истина. Хем лъжа, хем истина.
Черна истина, втори надпис лъжа. Но ако второто е лъжа ще трябва и вторият надпис да е истина, няма как само една да е истината. Ще трябва да е истина. Пак, хем лъжа хем истина!!!
Невъзможно е надписа на черната да е истина, следователно е лъжа!
И така, dodo_pv пръв даде верният отговор!
Трябва да се изпратят двете епруветки или една със "смесена" проба. VanDan пръв го обоснова: ..никъде не е дадено в условието, че който и да е от двата надписа трябва да е верен. Това, което знаем със сигурност по условие е, че едната проба е заразена.
Не съм съгласен. По-горе доказах, че какъвто и да е вторият надпис, първият е лъжа!
При истина на първият надпис пък, се получава че вторият трябва да заеме и двете състояния едновременно.
@zxc0 Всичките разсъждения са верни в случай, че имаме информация за
истинност или съвместимост на надписите. Такава информация по условие няма.
Надписите могат да са верни или неверни, случайни и противоречиви.
Така е, опитвахме се да вкараме някаква логика в условието, а то няма. Или нещо е изпуснато, или задачата е безсмислена, понеже се свежда до варианта "Имаме две епруветки, в едната има вирус, черната или бялата трябва да изпратим?", надписите нямат абсолютно никаква роля, или е просто клопка
P.S. Може би условието трябва да е: "Със сигурност знаем, че точно в една от тях има вирус и точно един от надписите е истина"
Два въпроса:
Възможно ли е, дадено твърдение(надпис) да заеме трето състояние, освен истина или лъжа?
Възможно ли това твърдение да заеме и двете състояния едновременно и истина и лъжа?
Това в цифровата схемотехника е невъзможно. Може би другаде е възможно.
Ако имаше неопределеност съм съгласен с отговора. Но такава няма, има невъзможност да се случи.
Според условието няма никакво значение какво е състоянието на надписите. Лъжа, истина, неопределеност. Същият ефект можеше да има и с надписи "врабчето завиваше повече надясно" и "крокодила беше по-дълъг, отколкото зелен".
Условието е: в едната епруветка има вирус. Забрави за останалия текст.