Отговор: Кафемашини-кафеварки-кафемелачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения
Цитат:
Първоначално публикувано от
SPSt
Търси автомат с желязна мелачка. Много обичат за реклама "керамична мелачка" , но при срещата и с камък е чао. Разглобявал съм и съм виждал керамична мелачка с изтрити и счупени зъби-просто два гладки конусни диска.
Освен мелачката при автоматите са важни и
-механизма -Jura са с най-добрите,винтов механизъм който най-добре тъпче и извлича аромата,не се нуждае от обслужване,но недостатъка е че ако се наложи само майстор го прави.Другите можеш да си ги обслужваш сам,но трябва наистина да го правиш! При PHILIPS(SAECO) доста често .Добре е и да се смазват със специалната смазка в комплекта.Иначе са по кекави и освен това,ако не се правят горните може и да се влоши извличане на аромата.
-много е важно с колко кафе може да работи машинатаИзвличането на добрите арабики започва от 1/1,8 до 1/2,2(2,5)...Т.е. за 35 мл еспресо ти трябва 16 гр. кафе....За 45 поне 18гр....Тези пропорции разбира се са инивидуални според вкуса и кафето...но ако машината прави кафе с 8/10 грама,както доста автомати става само за черно -робуста или силно препечено.Ароматите по-скоро се забравят.Разбира се има машини на които можеш да направиш double espresso със същия успех..НО САМО КОГАТО машината в тази програма два пъти мели дозата,а не пуща просто двойно количество вода.
За да не задалбаваме в ''бариста'' техниките най-просто за добър аромат от добра арабика(добре е да е прясна) най-добре е автомат JURA или ''полуавтомат'' SAGE,NINJA lux caffe.....
Aко се пият черни кафета(или дълги)което е все едно-при дългото кафе накрая се извлича горчивината и кофеина,аромата е в началото-можеш да си купиш квот да е ...дори на дози ,които за аромат не стават...няма как с 6,5/7 грама кафе да извлечеш повече от 20 мл еспресо.
''Кафе се прави с кафе'':BigGrin
Новите джури не знам но старите са супер ремонтно пригодни, ако имаш части. Бях станал малка скрападжийница , от 3 направих една и я подарих с условието да не се мъчат от останалите да оправят, но ми се похвалиха че са закърпили още една. Има само един кофти винт на групата.
Но прескочих джура момента в живота си. Новите не мога да си ги позволя.
Реших дилемата. Купих новичка [COLOR=rgba(0, 0, 0, 0.87)]DeLonghi ECAM 350.55.[/COLOR]
С оглед на високите цени на Арабиката, същата масово взе да намалява/изчезва от смесите по магазините.
Много кафета на които пишеше 100% арабика сега са с надпис 100% сертифицирано кафе...:)), само и само да не вдигат много цените.
Та не винаги "проблема" е машината ви.:wink:.
Последно време пазарувам от румънците и понякога има добри цени като тази https://www.emag.bg/kafe-na-zyrna-be...&scenario_ID=1
Мнооого доволен.... Чистак-бърсак нова-новеничка машина DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B
с контейнер за мляко и всякакви аксесоари... В оригиналната опаковка... Току що донесена от Германия от гастарбайтер. Не ме интересува за колко и откъде я е купувал там. Спешно му трябваха парички. Иначе сглобката е румънска.
Цитат:
Първоначално публикувано от
VLADO 66
И аз от 2 години пазарувам от тях и съм доволен- имат и разнообразие от видове от дадената марка и разнообразие на цени. Няма обаче да соча каква марка.
Привет,имам проблеми с един кафеавтомат Филипс 4446.За 8 месеца влиза за трети път в сервиза,очаквам тяхното становище и връщането на парите или замяната на автомата.Имам нужда от съвет,какъв кафеавтомат за сума около 1000 лв да си взема или да искам замяна?Филипса ми прави хубаво кафе за семейния вкус,но на всеки два до три месеца изкача някакъв маркуч при правенето на капучино или чай и тече вода от корпуса на машината.
Два поста по-горе!
Някой модел на De'Longhi Magnifica, влизащ в бюджета.
Изборът е достатъчно голям - за всеки цвят и вкус:
Кафеавтомати на изгодни цени - Технополис (technopolis.bg)
Philips поне от 2022 произвеждат само четки за зъби и OneBlade.
Не, че не разказаха играта на Saeco практически веднага, след като го купиха.
Благодаря за съветите,замених Филипс със
Delonghi Magnifica EVO - ECAM290.81.TB.
Честито!
Със здраве да сия ползвате!