Отговор: Йонизатори и пречистватели на въздух / FAQ - мнения, обсъждане
Цитат:
Първоначално публикувано от
Kaar
На мен ми е интересно, има ли някой във форума, който се озонира докато спи? :BigGrin
Как вреди озонът?
Същите свойства, които позволяват на високите концентрации на озон да реагират с органични вещества извън тялото, му дават способността да реагира с подобни органични вещества, които съставляват тялото, и потенциално да причинят вредни последици за здравето. При вдишване озонът може да увреди белите дробове. Относително ниските количества могат да причинят болка в гърдите, кашлица, задух и дразнене в гърлото. Озонът може също така да влоши хроничните респираторни заболявания като астма и да наруши способността на организма да се бори с респираторните инфекции. Хората се различават значително по своята чувствителност към озон. Здравите хора, както и тези с дихателни затруднения, могат да изпитат проблеми с дишането при излагане на озон. Упражнения по време на излагане на озон води до вдишване на по-голямо количество озон и увеличава риска от вредни дихателни ефекти. Възстановяването от вредните ефекти може да настъпи след краткотрайно излагане на ниски нива на озон, но ефектите върху здравето могат да станат по-вредни и възстановяването по-несигурно при по-високи нива или от по-продължително излагане (US EPA, 1996a, 1996b).
Цитат:
ivodivo
След като поработи моето озонаторче да ти кажа честно не се виждат после никакви бацили. Взирах се, гледах най обстойно къде ли не из помощението - е няма и няма не се видят! Но като се замисля и преди това не се виждаха...
Майтапа настрана ама няма как да знаем какво е положението освен да се водим по сметки на "сухо" и данни от публикувани тук и там формули и сметки...
Аз установих за мен, че и дори и малко да ми работи - има няма 10 мин. става неприятно и не бих го ползвал уреда докато съм в помощението (по горе някъде съм публикувал параметрите и сметки за в моя случай)... Виж дали ще мори бацили - ще ти трябва освен сметки за твоя случай то и да се оборудваш и с уред за замерване най-малкото на концентрацията на озон, че да имаш някаква реална представа какво се случва...после пък да се довериш, че концентрациите са достатъчни да морят там каквото ти е целта.
Твоите сметки помагат да изчислим приблизително концентрацията на озон в дадено помещение и да видим дали не надвишават безвредната ПДК от 120-130µg/m³. А каква част от наличните вируси ще изтребе ние няма как да узнаем, ако предварително не сме измерили тяхната концентрация във въздуха на помещението и не премерим пак тази концентрация след един цикъл на третиране с озон или UV-C светлина.
Това се оказа невъзможно в БГ и възможно само на много малко места по света - само в лаборатории от трето ниво!
Вчера водих по този въпрос доста дълъг разговор с проф. Л.Гломб дм - шеф на лабораторията по вирусология на НЦЗПБ.
Цитат:
Jack Krauser
На мен ми е интересно, има ли някой във форума, който се озонира докато спи? :BigGrin
Как вреди озонът?
Същите свойства, които позволяват на високите концентрации на озон да реагират с органични вещества извън тялото, му дават способността да реагира с подобни органични вещества, които съставляват тялото, и потенциално да причинят вредни последици за здравето. При вдишване озонът може да увреди белите дробове. Относително ниските количества могат да причинят болка в гърдите, кашлица, задух и дразнене в гърлото. Озонът може също така да влоши хроничните респираторни заболявания като астма и да наруши способността на организма да се бори с респираторните инфекции. Хората се различават значително по своята чувствителност към озон. Здравите хора, както и тези с дихателни затруднения, могат да изпитат проблеми с дишането при излагане на озон. Упражнения по време на излагане на озон води до вдишване на по-голямо количество озон и увеличава риска от вредни дихателни ефекти. Възстановяването от вредните ефекти може да настъпи след краткотрайно излагане на ниски нива на озон, но ефектите върху здравето могат да станат по-вредни и възстановяването по-несигурно при по-високи нива или от по-продължително излагане (US EPA, 1996a, 1996b).
Ако има такъв човек, значи че се подготвя за ковида - като го тресне вируса (а не той него с озона), да развие тежката форма директно заради похабен нос-гърло-бял дроб.
Цитат:
Lupus
Твоите сметки помагат да изчислим приблизително концентрацията на озон в дадено помещение и да видим дали не надвишават безвредната ПДК от 120-130µg/m³. А каква част от наличните вируси ще изтребе ние няма как да узнаем, ако предварително не сме измерили тяхната концентрация във въздуха на помещението и не премерим пак тази концентрация след един цикъл на третиране с озон или UV-C светлина.
Това се оказа невъзможно в БГ и възможно само на много малко места по света - само в лаборатории от трето ниво!
Вчера водих по този въпрос доста дълъг разговор с проф. Л.Гломб дм - шеф на лабораторията по вирусология на НЦЗПБ.
Достатъчно е вместо вируси, да се направи замерване на бактериите във въздуха "преди и след". А това е съвсем възможно навсякъде - нужно е оборудване за около 500-600 долара и лаборатория наоколо за изследване на посявките.
Цитат:
Kaar
......
Достатъчно е вместо вируси, да се направи замерване на бактериите във въздуха "преди и след". А това е съвсем възможно навсякъде - нужно е оборудване за около 500-600 долара и лаборатория наоколо за изследване на посявките.
По принцип е възможен и такъв подход ако имаш бактерия, за която знаеш, че при същата концентрация на озона умира за същото време. Другото е тото - знаеш че винаги има определен брой печеливши комбинации, но не знаеш кои са те. А, трябва да вземеш в предвид и размерите на бактерията и вируса и да изчислиш в зависимост от тяхната концентрация във въздуха каква е вероятността О3 или О да я уцели!
А на практика, има изследвания за влиянието на озона в/у вирус при различни параметри - влажност на въздуха, концентрация на озона, време, температура и т.н. Повторението на експеримента, освен че е скъпо, но и би било излишно освен ако не се пише научен труд. Мисля, че е достатъчно като емпирична база.
Цитат:
Lupus
Че кой пък ти е казал, че има ефект??? И изобщо от кое лечебно или предпазно средство има ефект, като накрая всички умират?
Мм, аз ти казвам, че има ефект.
Аз ползвам озонатора само в кухнята, не съм се побъркал да трепя вируси с него, а миризми. Особено полезен е при готвене на риба, шкембе, с които абсорбатора посмъртно не се справя.
Другото му полезно място е в банята - всеки живеещ в стара кооперация трябва да е наясно с миризми от канализационната тръбс, когато вали и е влажно навън.
Нелоша работа върши и при пушене.
Хм ще пробвам моя в банята да видим, че напоследък идват някакви миризми на силикон ли е или нещо на вкиснало - много неприятно...
Цитат:
kod
Аз ползвам озонатора само в кухнята, не съм се побъркал да трепя вируси с него, а миризми. Особено полезен е при готвене на риба, шкембе, с които абсорбатора посмъртно не се справя.
Другото му полезно място е в банята - всеки живеещ в стара кооперация трябва да е наясно с миризми от канализационната тръбс, когато вали и е влажно навън.
Е ти не усети ли бъзика в контекста на предишните постове?
Виж какво писах в другата тема. Може да е и при теб същото, ако изключваш озонатора от контакта.
Цитат:
inches9
Много е вероятно да си прав.
Ама като те лъжат в производството или квото и да е ти на останалото вярваш ли?Напр. ,че ще има необходимия ефект?
Благотворният ефект съм го изпитал на собствен гръб - от малък дойдат ли студените зимни дни поне по 2 пъти зимата боледувам от грип или подобни заболявания.
Сложих 2 климатика с плазма филтри в 14квм спалня и съответно 18 кв.м. помещения и един йонизатор за "до 30кв.м." в хол 28кв.м = ~ 80м3.
Работата ми е свързана с хора и ми омръзна, въпреки умишлено аранжираната от мен дистанция от над 2 метра в офиса между моето място и това на посетителя да ме заразяват.Затова там е единият LDC.
Това доведе до това, че през някои зими изобщо да не се заразявам и да не боледувам.
Имал съм няколко пъти случай на особено дразнеща и не спираща кашлица и след като подишам наситен с озон въздух гърлото се успокоява и мога да заспя без да се будя от собствената си кашлица.
Правете каквото искате, въздухът навън
в градовете е значително по мръсен от този в жилищата ви, освен ако живеете някъде в малко населено място където е ветровито или е в планината или няма хора.
Все пак си проветрявам зимата сутрин и вечер най-вече заради радона:https://www.mh.government.bg/bg/info...nie-na-radona/
Пролет, лято и есен при топло време прозорците ми са отворени.
П.П.
Изследването/статията на английски език е неточна и донякъде невярна ---> на всеки 3 до 6 седмици си почиствам/мия металните пластини и електродите на йонизатора и преди да започна са черни от микросажди до степен металните пластини дълги 15-17см и широки по 3 см които са като хромирани когато са чисти, да бъдат изцяло или частично почернели когато са мръсни и пръстите да ти се покриват със микросажди/чернилка от тях.
Тези микросажди са миниатюрния най- финен прах от въздуха, полени, микроби и каквото се сетите.
Първоначално бях шокиран, защото се почиства добре и редовно, но като си помислих как на слънчев лъч се вижда прахът "плуваш" във въздуха ми стана ясно, че това е нормално.
Колкото и да чистите винаги ще има прах във въздуха.
Цитат:
kod
Логично,това са най-очевидните начини за използване.
Цитат:
Kaar
Цитат:
Може да е трудно да си представим, че замърсяването може да бъде невидимо, но озонът започва по този начин. Тъй като озонът се концентрира и се смесва с други замърсители, често го наричаме с по-старото си, по-разпространено име - смог. В момента той е един от най-добре контролираните замърсители в Съединените щати.1 И освен това е един от най-опасните.
Когато прочетох тази очевидна глупост още в началото на първия линк спрях с четенето по нататък!
Цитат:
Lupus
"...В момента той е един от най-добре контролираните замърсители в Съединените щати..."
Когато прочетох тази очевидна глупост още в началото на първия линк спрях с четенето по нататък!
Част от цитата на превода ти по-горе, ме наведе на мисълта, че ползваш гугъл-преводача вероятно, а той понякога обърква смисъла на 180 градуса. Но, в случая няма значение.
Като писа и за "очевидната глупост", ме подсети за Айнщайн и неговото - "Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и Вселената. За второто не съм съвсем сигурен."
Да бе, озонът е виновен за всичко...
Озонът го контролират само и единствено заради способността му да образува съединения увреждащи природата - азотни окиси и други.
Разликата е голяма с уредите и целите му за домашно ползване.
Ето го моето : https://www.ebay.co.uk/itm/PureMate-...-/171254991928
Цитат:
Kaar
Част от цитата на превода ти по-горе, ме наведе на мисълта, че ползваш гугъл-преводача вероятно, а той понякога обърква смисъла на 180 градуса. Но, в случая няма значение.
Като писа и за "очевидната глупост", ме подсети за Айнщайн и неговото - "Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и Вселената. За второто не съм съвсем сигурен."
Ти какъв превод би дал на израза в курсив?