От няколко дни си имам DELL XPS M1530
Купен употребяван. Въпроса ми е за екрана. Бялото жълтее!!!
Това дефект ли е? И как може да се оправи? На какво се дължи?
Като пусна бял фон е леко жълт. Направо си жълтее сръвнение с LCD монитора ми на ПС-то.
От няколко дни си имам DELL XPS M1530
Купен употребяван. Въпроса ми е за екрана. Бялото жълтее!!!
Това дефект ли е? И как може да се оправи? На какво се дължи?
Като пусна бял фон е леко жълт. Направо си жълтее сръвнение с LCD монитора ми на ПС-то.
Възможно е да не е калибриран както трябва.Има си калибриране.Поне моето вайо има, а след като то има трябва да има и Делл-а.
Тези отенъци- жълто, синьо, червено, нюанси на бялото( по-жълто, синеещо) и .т.н би трябвало да се калибрират, освен ако е хардуерен проблем.
с коя програма се калибрира, освен с nvidia на видео картата? нюансите на бялото май ги няма на nvidia.
"калибрира" се със смяна с друга матрица- просто тази е с "петна"
или не им обръщаш внимание или я сменяш.
Какво ще рече петна? Като се вгледам няма никъкви петна по екрана(по тъмни или светли петна). Просто екрана жълтее, Бялото клони към жълто като на 5500К.
сравнявам го с LCD монитор Самсаунг и има разлика в бялото. Не е много фрапиращо но има разлика.
Дефекта каде може да е: матрица, инвертор или лампа?
Лампите в края на жизненият си цикъл почват да жълтеят ....съвета ми е ако цвета не ти е толкова важен да го оставиш така докато умре, после го даваш в сервиз да ти сменят лампата и пак ще свети както трябва.
Ако си с Уин 7-ца пробвай следното:
Контрол панел> облик и персонализиране> дисплей
Когато се отвори дисплей има :
- калибриране на цвят
Ако няма ефект-важи каквото са писали горе.
дано да е лампа, 4е ако е екран , тия xps са с много нестандартна матрица - куплунга е друг- не на вси4ки , ама кой да помни модела вече