1 Прикачен файл(ове)
Има ли лаптоп без вентилатор ?
Здравейте !
Купих лаптоп Lenovo G50-30 с Intel процесор що годе работи прилично но ! За един месец работа не съм му чул вентилатора да повиши обороти , реших да отворя сервизният капак и до медната пластина не виждам вентилатор :(
Въпросът ми е може ли да няма вентилатор въпросният модел ?
Прикачен файл 14846
Отговор: Има ли лаптоп без вентилатор ?
Докплкпто виждам на снимката, конектора на вентилатора ти е изключен. А кои и защо, не мога да кажа.
Виж си температурите, ако са високи, ще трябва да се оправи...
Питащия, ако ще даваш информация по лъжичка на ден, няма да се излекуваш скоро! Пълния моделен номер на лаптопа е...? Процесора е...? Ползвал си го за... ?
Ако само си ръчкал фейсбук и имейли, може и да не доживееш да го чуеш.
http://www.manualslib.com/manual/694...page=40#manual - виж страница 46 и кажи кое е вярното - твоята снимка или това ръководство? Или пък си объркал ИМЕТО на твоя лаптоп?
Конкретно по въпроса, единственият мощен наистина тих лаптоп, за който имам информация е Apache Pro High Performance Quiet Laptop
Иначе има маломощни хибриди м/у лаптоп и таблет.
По конкретния казус - няма достатъчно информация. Този лаптоп не би следвало да е възможно да е фабрично без активно охлаждане. От снимката не може да се направи извод каква точно е геометрията на медния охладител и къде е монтиран вентилатора.
Всъщност, не схванах защо си тръгнал да го отваряш въобще - не се оплакваш от прегряване и срив в работата, а от това, че е тих :) Радвай се, има хубав вентилатор и добра регулация на оборотите...
Не съм го объркал това е буква по буква което съм дал . Снимката и в моето ръководство е същата но реално то е за няколко модела , моята снимка е реална .Температурата мерена с AIDA64 Е 39-40 градуса на CPU умишлено го натоварвам с филм/клип още един клип / сваляне на торент и всичко едновременно + Гугъл земя
вдига се температурата до 58-59 градуса и няма ни полъх ни дявол от него , това ме озадачи и отворих капака да видя какво е това чудо и го снимах така че това е снимката под черната пластина няма вентилатор поне аз не мога да видя . Лаптопа е LENOVO G50-30 ПРОЦЕСОР INTEL CELERON N2830 MHz (29*83) Model hame :80G0
s/n PF01EANW MTM:80G0003WBM MO:PF9XB4430011 това е информацията от задната страна на лаптопа .
Това че никой до сега не е чувал за подобно нещо ме озадачава още повече:confused:
https://www.youtube.com/watch?v=ib2ZDesr-l4
- - - - - - - - - -
Ами явно е възможно. Температурите са си добре за целерон
Плюс това е 7,5 W - то няма и с какво да топли, дет се вика :)
Intel Celeron N2830 - FH8065301729602
Да този процесор си чист АТОМ с сменено име :)
В такъв случай да търся ли вариант за поставяне на вентилатор или няма нужда ?
Не търси под вола, теле...
Щом производителя е преценил, че няма нужда, значи няма...
Благодаря Ви ! Значи оставям нещата както са си :smiley:
Виждал съм лаптоп HP(модела не помня) на който работата на вентилатора се задава софтуерно от ползващия го и най-вече дали да работи или не.Не мога да кажа дали въпреки задаванто да не работи няма да се включи при натоварване.
В интерес на истината за първи път видях такава настройка на вентилатора задавана от управлението на мощността/енергоспестяващата функция- да не работи. При мен всичко което касае вентилатора и с какви обороти да работи се задава от БИОС .
1 Прикачен файл(ове)
Ами то и Уин 7 си има бъзъкня за целта /е май не е точно изключване на вентилатора/.Прикачен файл 14874
Активната стратегия за охлаждане е при повишена температура да се повишат оборотите на вентилатора. При пасивната се намалява честотата (и евентуално захранващото напрежение)на процесора.