Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 16

Какъв оптичен кабел е по добре?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Apr 2003
    Мнения
    786
    #1

    Какъв оптичен кабел е по добре?

    В службата се налага разширяване на мрежата ни с оптичен кабел. Полагането е в сграда. От офертите едни предлагат изграждане с мултимод влакно други сингъл мод. Дължината на трасето е около 900метра.



    Та въпросът е какво влакно е по удачно да се заложи, така че в бъдеще без проблем да се премине на GB връзка само с подмяна на активното оборудване.



    Благодаря предварително за отговорите!!!


  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Zetle
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    992
    #2

    Какъв оптичен кабел е по добре?

    MultiMode разбира се.

    За разстояния до 2 км се ползва МултиМод защото е по-евтин и няма смисъл за влагане на почти двойни цифри във SingleModе.

  4. Member
    Тук е от
    Apr 2003
    Мнения
    786
    #3

    Какъв оптичен кабел е по добре?

    Single Mode

    Оптичен кабел 12 влакна In/Out 9/125 1.15лв/м

    Оптичен кабел 4 влакна In/Out 9/125 0.70лв/м



    Multi Мode

    Оптичен кабел 12 влакна In/Out 50/125 3.30лв/м

    Оптичен кабел 4 влакна In/Out 50/125 1.40лв/м



    Zetle, според една от офертите/ цени по-горе/ мултимода е по-скъп???

  5. etg
    etg е на линия
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    1,393
    #4

    Какъв оптичен кабел е по добре?

    Според всички оферти MultiMode е по-скъп. По-евтини са конверторите. Като цяло обаче при такова разстояние SingleMode решение ще излезе по-евтино. Освен това не вярвам да изкараш 1Гбит с MultiMode на такова разстояние с конвертори на нормална цена.

  6. Senior Member Аватара на Zetle
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    992
    #5

    Какъв оптичен кабел е по добре?

    Съжалявам, водих се по цената на активното уборудване и не обърнах внимание на нишката.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    44
    #6

    Re: Какъв оптичен кабел е по добре?

    Здравейте! Реших и аз да се включа... При разглеждане на офертите, трябва да се гледа всичко. Например какви конектори ще се използват с какви ферули циркониеви или ФосфорБронз и т.н. За LAN всички препоръки са да се използва мултимод 50мк (няма да обяснявам защо), но за WAN задължително е сингъл мод. Не винаги сингъл мод (СМ) има по-добри показатели от мулти мод (ММ). Затова се опитайте да 'изпилите' офертата, като промените конекторите, сплайс касетите, трейовете, кутиите и кабела. Тук нищо не се каза за изолацията на кабела, а тя е най-скъпото нещо у него. Това е така защото според предназначението си кабела трябва да отговаря на различни изисквания. Някои кабели могат да се терминират директно с конектори и така се пести от сплайс кутии и компоненти други не могат. По отношение на активното оборудване нещата стоят силно различно. Цените се различават в пъти... Дайте по конкретна информация и ще има по-точни отговори !

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #7

    Re: Какъв оптичен кабел е по добре?

    Малко, много малко теория и практика явно няма да е излишна.
    По мултимодовото (MM) влакно (с ядро - 50/62.5um, обвивка 125um) влакно се разпространяват много моди (може да се нарекат и хармоници) на сигнала. Затова (както и заради ред други причини, като модова и хроматична дисперсия) след определено разстояние входящия правоъгълен сигнал вече не е правоъгълен, а "камбанообразен". Понеже различните моди изминават различен път, не пристигат едновременно на изхода на влакното и се наслагват по различно време.
    По едномодовото SМ влакно (с ядро - 9/105um, обвивка 125um) влакно се разпространява един мод (може да се нарече и основен хармоник) на сигнала. Та този мод се разпространява сам-самичък в това тясно пространство и затова чак след много по-голямо разстояние (десетки пъти по-голямо от това при многомодовите) входящия правоъгълен сигнал вече не е правоъгълен, а "камбанообразен". И тук модовата и хроматичната дисперсия оказват влияние, но в по-малка степен при посоченате скорост (1Gb/s). Те имат много голямо влияние при използването на влакното за DWDM. Dence Wave Division Multiplexing - уплътнение по дължината на вълната, позволяващо пренос до 400GB/s (40 ленти по 10Gb/s), докато методът TDM (Time Division Multiplexing - уплътнение по време, с времеделене) позволява до 10GB/s. При DWDM се използват влакна с нулева дисперсия по G.625... ама сори, отнесох се!
    Както се вижда по-горе, диаметърът на ядрото при MM е в пъти по-голям и затова там за излъчватели се използват светодиоди (LED). С разпределена обратна връзка и широчина на честотната лента по-голяма от 10nm. Затова и спектърът им е широк, т.е. не излъчват само един мод. А при SM се използват лазерни светодиоди (LD) с широчина на честотната лента по-малка от 1nm и дори 0,5nm (това и позволява съществуването на DWDM) - те лъчат само един мод, като тънката работа тук е "вкарването" му в тясното поле от 9/10um. От последното се вижда защо SM оборудването е по-скъпо от това за ММ.
    Конкретно по въпроса: 1Gb по мултимодово влакно може да се постигне до 500m - сори, ама повече - ницки. След това разстояние дисперсията до такава степен ще е размазала фронтовете на сигнала, че не може да се разбере кое е 1 и кое - 0. Та вие няма накъде, при такава тенденция ще трябва да се насочите към SM. И това за брозови ферули просто го забрави - те се използват само при MM и то отдавна, вече цените толкова паднаха, че дори и при MM се използват само конектори с керамични ферули. Та затова и няма какво да се притесняваш по този въпрос и да питаш фирмите: "Ама ферулите няма да са бронзови, нали!?"
    Правилно посочваш къде ще се полага кабела - допреди няколко години това имаше огромно значение. Защото има кабели за външно и вътрешно полагане. На тези за външно полагане обвивката им гори и поддържа горенето, докат на тези за външно - не гори и не поддържа горенето. От няколко години се внедри технологията LSZH (Low Smoke Zero Hallogen) при производството на обвивката на кабели за вътрешно окабеляване. И за да се различават отдалеч, тези обвивки са с ярки цветове - жълти, оранжеви, червени, зелени, сини, докато тези на външните са UV стабилизирани PVC черни. По-горе написах "допреди няколко години" - защото сега кабелите с малко влакна (6 например, каквото идеално ще ви свърши на вас работа - 2 работни, 2 резервни и 2 за евентуално разширение) се изработват за оммбинирано полагане (външно и външно) и са с LSZH изолация (като тези тук). Така, че купувайки си кабел за вашата цел, най-вероятно ще ви оферират от този тип.
    По отношение на сплайс касети, трейове и кутии нема к'во да се плашкаш - каквото и да правят, трябва за много голям балък да те имат, за да ти предложат нещо по-различно от: една дължина кабел (просто ще е смешно и абсурдно да ти пробутат 2 парчета, че да ги съединяват със съединителна муфа ), 2 броя ODF (Optical Distribution Framе - оптичен разпределител - кутия с място за аванса на кабела, сплайс касета, пигтейлите и отвори за монтиране на конекторите), оборудвани с подходящи (спрямо малкия брой влакна) сплайс касети, в които да има трейове за съответния брой (като на кабела, влакна). Другите позиции в офертата трябва да са:
    - тип на пигтейлите. Те са парче оптично влакно, терминирано (завършващо) с избрания от вас конектор (препоръчвам ти SC - натам се насочват масовите и евтини продукти). Използват се за завършване на оптичния кабел - сплайсват (заваряват) се към влакната на кабела и така може да се закачи крайното оборудване. Гледай да не ти пробутат кабел с 9um влакна и 10um пигтейли или обратно!!!;
    - цена за сплайсване на ODF. Тънкия момент тук е, може да е или не е включено измерването на готовото трасе. То може да бъде най-различно, но ако няма поне стойностите на преминалата оптична мощност, ще е просто смешно да ви издадат обекта. Това измерване е най-важното за вас, защото има най-голям практически аспект - с колко dB ще е спаднал входящия сигнал. По този параметър ще си изберете и крайното оборудване - те си имат означено входното и изходното ниво. Ако раликата м/у тях е по-голяма от затихването на трасето, то приемника с неговата слаба чувствителност няма да детектира излъчения от излъчвателя сигнал. Други измервания може да са рефлектограмите, отразената от мощност, но те са почти непотребни за вашия случай.
    Така, че да обобщя - за вашия случай ще ви е небходим SM кабел за вътрешно полагане с брой влакна, какъвто вие прецените (аз не намирам за необходимо да е с повече от 6), 900m единична дължина, 2бр. ODF за съответния брой (като на кабела) конектора, окомплектовани със: сплайс касети за съответния брой влакна и 2 х броя на влакната пигтейли с избраните от вас конектори. Аз бих се спрял на SC. Това можете да си го прецените от офертите за активно оборудване. Ориентировъчните стойности за затихването на трасето са: затихване на километър - 0,4dB/km при 1310nm и 0,25dB/km при 1550nm (за SM); затихване от заварка - 0,1dB; затихване от конектор - 0,5dB. Тези стойности са максимални и за заварките зависят от майсторлъка и оборудването на фирмата, а другите параметри си идват като паспортни данни. За вашия случай се получава 2*0,5 + 2*0,1 + 0,9*0,4(0,25) = 1,56(1.425)dB - и това максимална стойност, така, че едва ли не всички оферти за активно оборудване ще ви вършат работа. Искам да обърна внимание на един дребен, но важен факт - при активното оборудване се дава обикновено обхвата в километри при спазване на горните макс. стойности за затихванията. Но ако има заварка с 1,6dB (по ред причини може да стане това), то излиза, че тази заварка внася затихване колкото 4(6,4)km влакно!!! Другото, на което трябва да се обърне внимание, е пресичането на кабела с други кабелни трасета - в тези участъци кабела трябва да е защитен с гофрирана шлауха (обикновено), а тя, макар и малко, струва пари.
    И наистина за край - обърнете внимание на пасивното оборудване (арматура) - кабел, ODF, конектори, защото при планирано такова развитие да не си го блъскате в главите после какво да си го чувате MM кабела, съединен с пигтейлите не със заварки, а с както и да се наричат кремпващи пластини (огънати във V-образна форма ламаринки, влакната се слагат в сгъвката, допират се и тя се дозащипва, като за намаляване на загубите въздушната междина м/у влакната се запълва с емерсионна течност). Аз бих заложил на горната комбинация, като държа да отбележа, че има и SM активно оборудване, което не е чак толкова по-скъпо от MM такова - поради тази причина използването на ММ кабел при бъдещо мигриране към Gb/s за мен е неоправдано...

  10. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    44
    #8

    Re: Какъв оптичен кабел е по добре?

    Емо абсолютно съм съгласен с теб, DoRa вервай му, по-добре никой не би ти изложил материала. Браво Емо гордея се с теб, браво( това не е подигравка наистина се гордея).
    Е така ми харесва във форума, такива пълни отговори, Емо ще те черпя бира, къде да го направим ?

    Емо почвам да подозирам, че се познаваме !

    ДоРа, маи и ти трябва да черпиш Емо....

  11. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    44
    #9

    Re: Какъв оптичен кабел е по добре?

    DoRa, ако нямаш достатъчно каталози или инфо за оптични компоненти, то предлагам ти да прегледаш тези каталози:

    http://www.d256h.com/res1/catalogues/r30354_e.pdf

    http://www.d256h.com/res1/catalogues/R30821.pdf

    http://www.d256h.com/res1/catalogues...gue2004-05.pdf

    те са на Швейцарската фирма R&M и по мое мнение на българския пазар са няй-добрия продукт. (Само тази фирма има лиценз от великите Diamond за производство на пефектния конектор Е2000 за сингъл мод). Естествено това е мое мнение и колкото повече различни мнения събереш, толкова по-добре ще е за твоя казус.....

  12. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #10

    Re: Какъв оптичен кабел е по добре?

    Съгласен съм за качествата на E2000, но самия факт, че няколко само фирми могат да го произвеждат предопределя и малкото му разпространение и съответно високата му цена. На няколко пъти по-горе споменавах ценови листи за активно оборудване и съответното използване на SC конектори. Това са широко разпространени нелоши конектори, пак push-pull като Е2000, само дето нямат капачка и са по-големи. При спазване на изискванията за работа (обдухванве със сух въздух) предимствата на Е2000 вече не изпъкват чак толкова много...
    По повод каталозите на R&M - нали ги посочваш само и единствено за образователни цели?... Щото си има друг раздел за пряко рекламиране на фирми...

  13. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    44
    #11

    Re: Какъв оптичен кабел е по добре?

    Ми аз не съм търговец и не смятам, че като посочвам тази фирма правя реклама. По тая логика във форумите се прави реклама на много други фирми, примерно LinkSys рутерите или Cisco. А за DIAMON мога да кажа, че те отново разработват нов тип конектор, който отново ще "убие рибата". Факт е че има фирми с много силна развойна дейност, която тегли след себе си и останалите фирми да се напънат за да направят нещо свястно. Нямам нищо против да споделиш, ти фен на кой производител на оптични компоненти си. Това няма да е реклама е размяна на мнения...

    Важното е кака ДоРа да си свърши работата !

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Feb 2001
    Мнения
    781
    #12

    Re: Какъв оптичен кабел е по добре?

    /офф

    Доста информатично и добре представено :headbang:
    Emos е пич :Super:
    Ей, харесвам форума и това, че почти винаги може да получиш компетентни съвети :-).

    /офф

  16. Member
    Тук е от
    Apr 2003
    Мнения
    786
    #13

    Re: Какъв оптичен кабел е по добре?

    Колеги, благодаря за отговорите, но темата беше пусната през месец февруари 2005г. Мрежата е изградена и пусната още през април. Използвал съм едномодовото SМ влакно на фирмата ЕТК с 6 и 12 жила.

    Повече инфо за параметрите на кабела има на този адрес:
    http://www.etkkablo.com/etk/eng/kab_kodu/cttknmbt.htm

    Пигтейлите които съм използвал са 9um както и влакното на кабела./ със SC конектор са/
    След заварките трасетата работят нормално и не са създавали проблеми.

    :Super:EMOS :Super: [size=16px]инфото ти е супер [/size] :Super:

  17. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    44
    #14

    Re: Какъв оптичен кабел е по добре?

    Eeeeeee , жалко ние така скочихме да помагаме.... Трябваше на края на темата да има едно инфо, че мрежата е изградена, да не се хабиме

    Това е масова грешка по форумите , но здраве да е.....


    Наздраве

  18. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #15

    Re: Какъв оптичен кабел е по добре?

    Цитат Първоначално публикувано от d256h
    Това е масова грешка по форумите , но здраве да е.....

    Е, има си и хубава страна - информацията се чете и от другите. Лично аз намирам темата за много полезна (за себе си).
    За това и от мен

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. КУПУВАМ ОПТИЧЕН КАБЕЛ
    От salico във форум Купува
    Отговори: 0
    Последно: 10-03-12, 01:28
  2. Препоръчайте ми оптичен кабел
    От Frost във форум Аудиотехника
    Отговори: 2
    Последно: 24-09-07, 18:33
  3. оптичен кабел 10м.
    От millepetrozza във форум Аудиотехника
    Отговори: 0
    Последно: 25-08-07, 01:37
  4. Оптичен кабел или Коаксиал ?!
    От Velocyraptor във форум Аудиотехника
    Отговори: 20
    Последно: 15-10-06, 22:14
  5. Проблем с оптичен кабел!!!
    От Nsitnov във форум Мрежи
    Отговори: 3
    Последно: 25-05-04, 15:55

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе