Здравеите!
Имам следния вьпрос
Как мога да пусна арпинг до то4но определен мак адрес
Здравеите!
Имам следния вьпрос
Как мога да пусна арпинг до то4но определен мак адрес
По дефиниция Address Resolution Protocol (ARP) работи по следния примерен начин:
Когато "host-1" с Internet Protocol (IP) адрес 192.168.0.1 иска да осъществи комуникация за първи път с "host-2" с IP адрес 192.168.0.2, "host-1" трябва да разбере Media Access Control (MAC) адресa на "host-2". За целта изпраща ARP-запитване ("arp request message") до всички (broadcast) в ethernet-мрежата: "who has 192.168.0.2 tell 192.168.0.1". Всички, освен 192.168.0.2 игнорират това запитване. host-2 (192.168.0.2) изпраща съобщение-отговор ("arp-response") само до 192.168.0.1 (unicast), защото вече е научил MAC адреса на host-1 от запитването, на което отговаря.Този отговор гласи: "192.168.0.2 is 00:50:8B:52:E5:B5"
На първия ред от документацията на arping пише:
"arping - send ARP REQUEST to a neighbour host"
Също така, ако изпълниш командата whatis, ще видиш:
gate ~ # whatis arping
arping (8) - send ARP REQUEST to a neighbour host
REQUEST => multicast (до всички)...
П.П.
Би ли споделил защо искаш да изпращаш арп-съобщения до точно определен хост?
Ами човека може да не е стигнал до леар 3 още бре ейййй :-P :-P
Докторе, няма да се изненадам дори от това, че доста хора ще се чудят за какви слоеве говориш в поста си. Плаша се от нарастващия брой "администратори", дето се навъдиха в последно време, които не са и чували за OSI модела, камо ли да прочетат някое RFC.Първоначално публикувано от d-rRoss
Да съм казал, че се правя на "администратор"? Просто ми беше интересно да разбера. И ДА, незнам за какви слоеве говори доктора. Да не би да е срамно това???! Благодаря ти за обяснението иначе.
Нямах предвид теб, говорих по принцип. Не съм си и помислял, че си администратор (виждал съм други твои постове).
Точно по тази причина попитах защо се интересуваш от арпинг, защото това е инструмент, който се ползва основно от администратори. Още по-странно е желанието да "прозвъняваш" само определен хост. Би ли задоволил любопитството ми?
П.П.
И да, прав си - не е срамно да не знаеш за нивата споменати от d-rRoss, ако не си администратор, както не е срамно и да питаш - [i]"който пита е глупак за 5мин, който не пита остава глупак за цял живот."
Аз да попитам все пак за OSI ли става въпрос или за TCP/IP ?
Прочети за това, което казва Ghost (OSI), и ще разбереш ;-)Първоначално публикувано от klamer
По принцип става дума за ARP. Другото е офтопик.Първоначално публикувано от klamer
Ghost, цитирам себе си от малко по-горе - "Просто ми беше интересно да разбера"![]()