Използвам Windows XP и ICS за малка мрежа. Има ли начин да блокирам 1-2 сайта на сървъра без да добавям допълнителен софтуер.
Използвам Windows XP и ICS за малка мрежа. Има ли начин да блокирам 1-2 сайта на сървъра без да добавям допълнителен софтуер.
във файла C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts
добавяш ред:
127.0.0.1 сайтът-който-искаш-да-не-се-отваря
P.S. уупс, недогледах. това работи за всяка машина потделно (освен това най-вероянто го знаеш . а на "сървъра" искаш ли да имаш достъп то тези сайтове?
В hosts файла сложих следното: 209.85.129.104 www.mtel.net
Така при написване на www.mtel.net ще се зареди
Обаче не става. Явно правя някаква тъпа грешка.
какво не става? При мен става. Да не би в браузъра да пишеш mtel.bg?
трябва да рестартираш поне браузъра, а по-добре целия комп.
то работи при вас, ама работи ли за компютрите, към които е share-ната мрежата?
аз това не съм го пробвал и затова се самоусъмних в началото в собственото си предложние...
Стига, де!
Това което борите е да се прецака преобразуването на имена в IP адреси. И то чрез файла hosts, който се чете само от локалния компютър. Това работи да се прецакват някои програми, които си проверяват на собствения сайт дали не са пиратски (напр. GetRight), но за мрежа не става.
Нищо не пречи потребителя да напише 213.226.6.10 вместо mtel.bg и пак ще си има Ментел.
По-скоро трябва да се използва специализиран софтуер за филтриране (има и безплатни), но не се чувствам подготвен да предложа подходящ.
Потребителите в мрежата са толкова грамотни, че никога не са чували за IP адрес, така че няма проблем.Първоначално публикувано от dmanov
Ами трябва да се направи на всеки комп с интернет, на който искаш да стане ефекта. Иначе ще трябва допълнителен софтуер.
Между другото с mtel.net и mtel.bg все се отваря сайта на Ментел, това сега го разбрах
Това е лошо, защото аз искам да пипам само на сървъра. Някаква друга идея?
Само като идея, не знам дали ще стане. В конзолата пишеш route add 213.226.6.0 MASK 255.255.255.0 xxx.xxx.xxx.xxx. Където накрая е IP-то на външната карта на сървъра. По този начин няма да излиза google, но няма да се зарежда сайта... може обаче и други да блокира
Съвсем леко да допълня идеята:Първоначално публикувано от Usera
... В конзолата пишеш route add 213.226.6.10 MASK 255.255.255.255 xxx.xxx.xxx.xxx ...
Така може да се блокира само конкретния IP-адрес 213.226.6.10, а не цялото адресно пространство 213.226.6.*. Но ако има други сайтове на същия IP-адрес, то и те няма да се отварят