Ще се опитам да бъда кратък и ясен.
Налага ми се да направя покритие на около 4 декара двор, както и във вътрешността на къща. Три етажа, единия напълно под земята. Солидни плочи и стени, като съвсем образно казано най-отдалечениете една от друга точки в самата къща биха могли да бъдат на ... да кажем 40 метра една от друга. Бих искал да има достатъчно добър сигнал навсякъде в къщата, включително и на подземния етаж, както и в целия двор, като разстоянието, което искам да е покрито е с радиус 200 метра приблизително. Реално и 150 метра са достатъчни, като ми е нужен сегмент от да кажем 180 градуса.
Доставчика предлага ADSL модем, не мога да кажа нито марка, нито модел. Предполагам, че ще е нещо брандовано, тъй като става дума за сериозен национален провайдър. Реално националната телекомуникационна компания. Не става дума за България.
Моля за вашето мнение и препоръки, относно топологията, архитектурата на самата мрежа, както и марки и модели wireless рутери.
Цената не е водещ фактор в случая, водещо е качеството на устройството и на самата услуга, която предлага.
Респективно, бройката не е от особено значение, допустимо е, дори е препоръчително "презапасяване", като по добър вариант от слаб сигнал на места. Вътре и вън.
Силно препоръчителна е липсата на всякакви кабели след ADSL модема. Или по възможност да бъдат най малко. Тогава ще играя с разположението на рутерите.
Налага ли се и има ли, тъй като не съм търсил и замислял до сега, outdoor wireless рутери, да го кача да кажем на покрива. Имайте предвид, че ако се налага ще му бъде направено специално място, с керемидки отгоре, да не се разваля стила на къщата.
Няма нужда от някаква изключителна защита на мрежата. Това във връзка със препоръките ви, относно архитектурата и хардуера.
Не е задължително да пишете вие, ако нещо ви е направило впечатление, бих приел и статии от външни източници, но ако са на английски, руски или български.
Благодаря ви предварително!