Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 19

Wireless мрежа

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #1

    Wireless мрежа

    Ще се опитам да бъда кратък и ясен.
    Налага ми се да направя покритие на около 4 декара двор, както и във вътрешността на къща. Три етажа, единия напълно под земята. Солидни плочи и стени, като съвсем образно казано най-отдалечениете една от друга точки в самата къща биха могли да бъдат на ... да кажем 40 метра една от друга. Бих искал да има достатъчно добър сигнал навсякъде в къщата, включително и на подземния етаж, както и в целия двор, като разстоянието, което искам да е покрито е с радиус 200 метра приблизително. Реално и 150 метра са достатъчни, като ми е нужен сегмент от да кажем 180 градуса.

    Доставчика предлага ADSL модем, не мога да кажа нито марка, нито модел. Предполагам, че ще е нещо брандовано, тъй като става дума за сериозен национален провайдър. Реално националната телекомуникационна компания. Не става дума за България.

    Моля за вашето мнение и препоръки, относно топологията, архитектурата на самата мрежа, както и марки и модели wireless рутери.
    Цената не е водещ фактор в случая, водещо е качеството на устройството и на самата услуга, която предлага.
    Респективно, бройката не е от особено значение, допустимо е, дори е препоръчително "презапасяване", като по добър вариант от слаб сигнал на места. Вътре и вън.
    Силно препоръчителна е липсата на всякакви кабели след ADSL модема. Или по възможност да бъдат най малко. Тогава ще играя с разположението на рутерите.

    Налага ли се и има ли, тъй като не съм търсил и замислял до сега, outdoor wireless рутери, да го кача да кажем на покрива. Имайте предвид, че ако се налага ще му бъде направено специално място, с керемидки отгоре, да не се разваля стила на къщата.

    Няма нужда от някаква изключителна защита на мрежата. Това във връзка със препоръките ви, относно архитектурата и хардуера.
    Не е задължително да пишете вие, ако нещо ви е направило впечатление, бих приел и статии от външни източници, но ако са на английски, руски или български.

    Благодаря ви предварително!

  2.  
     
  3. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    753
    #2

    Re: Wireless мрежа

    Добре е да се знае фóрмата на къщата и двора, скоростите, които очакваш да постигнеш в мрежата, броя на потребителите и вида на услугите, които ще предлагаш. За мрежата извън къщата виждам (примерно) тези варианти:
    1. Edimax AP + 360 Degree Omnidirectional Antenna + съответния Pigtail + захранване. За връзката между АР и ADSL рутера се използва обикновен LAN кабел, примерно UTP cat. 5e.
    2. Вместо Edimax-а можеш да използваш нещо много по-мощно и с много повече настройки, като например RouterBoard 433AH + R52H miniPCI Wireless Card + захранване.
    Имай предвид, че RouterBoard-а го предлагам само в случай, че имаш много потребители, искаш управление на трафика, голяма мощност (може да ти потрябва разрешение от тамошната КРС) и т. н. т. Edimax-а (или друг подобен рутер) ще ти свърши идеална работа за "домашна" мрежа - до 20 клиента и до 10Mbits трафик през устройството.
    За вътрешната мрежа... не знам, може би трябва да посочиш примерно разпределение на помещенията в сградата. Предполагам, че няколко устройства като горния Edimax, настроени в режим "Repeater" ще свършат работа.

  4. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #3

    Re: Wireless мрежа

    Благодаря Panevdd, ще дам допълнителни обясняснения сега, а после ще нарисувам някаква схема по спомен, тъй като съм бил там само веднъж.

    Става дума за домашна мрежа без никакви условности. В най тежкия вариант преполагам три, четири до пет машини включени по едно и също време.
    Почти със сигурност не е нужна и не се изисква връзка между ползващите мрежата. Респективно, няма и изисквания към нея [вътрешната].
    Става дума за къща, в която временно и често пребивава собственика със семейството си и в определени случаи ще има и негови гости. Целта е да могат да ползват Интернет за ... не знам как да се изразя ... обикновени любителски, домашни задачи. Браузър, поща, безцелно "разхождане" в интернет, някой друг messenger ...
    В къщата ще има персонал, който също трябва и ще има достъп до интернет, но от мен се иска [на мен ми се иска] да го направя така, че да не ми звънят през два дена с "имаме проблем". А и ще ми е трудно да обясня по телефона какво трябва да се направи, предвид квалификацията на въпросния персонал.
    В тази връзка са и въпросите ми.
    Възможно най дуракоустойчивата и най user friendly схема на свързване от типа "пускам лаптопа и имам нет".
    Изискванията са: нет навсякъде и никакви кабели вътре в къщата. За това не е помислено преди ремонта, който току що приключи и от мен се очаква да намеря решение.
    Всички стаи имат външни стени, респективно прозорци, колкото и стените да не са фактор, но като че ли ще се падат твърде "отдолу" и едновременно твърде близо до антената.
    Не знам дали се изразявам правилно, но е очевидно, че ще ми е нужна антена, с най-малък "чадър". Един вид, репитерите да разполагат с достатъчен сигнал дори и в случаите когато са почти точно под нея. Вертикално на 10-12 метра примерно.
    Подземния етаж е друга бира, за него ще говорим допълнително, на знам дали в някоя от частите не беше сутеренен [горната част, до тавана, има някакви подобия на малки прозорци]
    Всичко това, при условие, че съществува такова понятие "чадър", точно при тези антени. Някаква мъртва зона под тях.

    И ще ми е полезно да ми посочиш [посочите] точен модел, с който сте работили, тъй като тук, където съм, английския език граничи с "мръсна дума" и ще ми е по лесно да намеря и закупя точното устройство, отколкото да обяснявам изискването за router с repeater възможности.

    Ще се опитам да направя някаква груба схема на къщата.

    Моля ви да разгледате моделите на Linksys и ако нещо ви направи впечатление във връзка с конкретните изисквания ще се радвам да го обсъдим.
    Тук има достатъчно e-търговци на тази марка устройства и ще ми е най-лесно да си ги доставя.
    А и ... Cisco все пак.
    ЛИНК

  5. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    753
    #4

    Re: Wireless мрежа

    С рутерите на Linksys не съм работил и ще пиша малко наизуст... конкретно съм работил с това, което съм посочил в предишното си мнение по темата.
    За "чадъра" на антената можеш да не се притесняваш - на разстояние няколко метра от нея във всички посоки ще имаш достатъчно добъл сигнал за всякакви практически цели.
    Разгледай дискусиите Wireless рутер вкъщи и Безжичен рутер вкъщи - избор, инсталация, настройка, има доста полезна информация.
    Аз бих поставил един WRT300N или WRT330N на покрива, заедно с кръговата антена - така покривам двора и терена около къщата. Рутера може да се постави в херметично затворена кутия, за да не се влияе от атмосферните условия.
    Втори такъв рутер може да се постави в близост до ADSL модема; repeater-ите в къщата ще получават сигнал от него.

  6. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #5

    Re: Wireless мрежа

    Цитат Първоначално публикувано от panevdd
    ... Рутера може да се постави в херметично затворена кутия, за да не се влияе от атмосферните условия. ...
    Има опасност от прегряване и "забиване", ако кутията е херметизирана. Особено, ако кутията е изложена на директно слънчево огряване.
    Не говоря за конкретния модел, а по принцип

  7. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #6

    Re: Wireless мрежа

    panevdd, много полезни дискусии, благодаря за линковете.
    Второ, извинения, въобще не съм обърнал внимание, че "под" устройствата които си посочил в първия си пост има линкове, разсеян съм бил. Там има достатъчно конкретна информация, която може да ми помогне да потърся такива артикули и тук.
    Основното за устройствата е да не са "чупливи" и да са достатъчно user friendly, като администриране. Искам да ги настроя веднъж и да не се занимавам повече с тях. Нямам такъв ангажимент, но не мога да откажа такава услуга, поне на човека на който съм обещал да му изградя мрежата.
    Затова искам да се ориентирам при по малко екзотичните модели.

    MitkoS
    Да, ако е на покрива кутията ще бъде изложена на слънце и то интензивно. Освен ако не и се направи нещо отгоре.
    Но отчитам и варианта за наличие на някакво сервизно помещение в близост до покрива и от там с pigtail-a до антената. Ще разгледам подробно.

    Важно е да знам и откъде доставчика ще въведе кабела за ADSL. Къде в къщата имам предвид.
    И дали, ако има възможност за избор, доставчика не може да предостави вариации от рода на:

    ADSL Modem/Router/Switch
    Оттам кабелна връзка до едно AP на подходящо място и нататък репитери

    ADSL Modem/Router/Switch/Wireless
    Монтиране на устройството на подходящо място и оттам само репитери, където и ако е нужно.

    Или ще е само ADSL модем, а избора на router ще е мой ... не знам.
    През седмицата ще се звъни до доставчика и ще се пита за условията [скорости, тарифни планове и цени] и хардуера, който се предоставя.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #7

    Re: Wireless мрежа

    @Malone познат продаваше микротик система + 3 слота , където бе сложил 3 WIFI с мощност 600mV
    та с това направи обхват от 12км през терен койот ми стана интересно как

  10. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    753
    #8

    Re: Wireless мрежа

    Цитат Първоначално публикувано от MitkoS
    Има опасност от прегряване и "забиване", ако кутията е херметизирана. Особено, ако кутията е изложена на директно слънчево огряване.
    Не говоря за конкретния модел, а по принцип
    С Edimax-овете не съм имал проблеми, монтирал съм такива устройства в кутии, подобни на тази (шифър 79920).
    За по-мощните рутери вероятно си прав, ще трябва по-голяма кутия и някакво охлаждане, реализирано например по този начин. Към единия отвор с тръба се монтира малък вентилатор (с диаметър 4 см.), който извежда топлия въздух от кутията навън. На втория отвор с тръба се поставя някакъв филтър, напр. ситна метална мрежа. Третия (среден) отвор е закрит с гумено уплътнение (предлагат се в комплект с кутията), през което се промушват кабелите.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2009
    Мнения
    17
    #9

    Re: Wireless мрежа

    Ако може и аз да се включа:Имам подобна задача - на вилата си имам ПППОЕ ---рутер ----десктоп РС и лаптоп.На вилата на сина ми,която е на около 1 км.с пряка видимост искам да заведа интернет.Мисля че схемата ще бъде тази: http://media.snimka.bg/1821/009897665-big.jpg
    Виждам че Panevdd е правил нещо подобно - ще съм Ви благодарен ако ми помогнете и ми пратите скрийншотове на настройките.Иначе моятя мрежа си работи добре(нямам проблем с провайдера) и в градината с лаптопа нямам проблеми.Рутера ми е Белкин f5d7230-4

  12. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #10

    Re: Wireless мрежа

    Ако ти дойде множко един километър, имам за продаване един NanoStation5.
    Описание на продукта ТУК

    Отделно от това:
    Processor Specs Atheros AR2313 SOC, MIPS 4KC, 180MHz
    Memory Information 16MB SDRAM, 4MB Flash
    Networking Interface 1 X 10/100 BASE-TX (Cat. 5, RJ-45) Ethernet Interface
    Wireless Approvals FCC Part 15.247, IC RS210
    RoHS Compliance YES
    TX Power 24dBm, +/-2dB
    RX Sensitivity -94dBm +/-2dB
    Antenna Integrated 14dBi Dual Pol + External RP-SMA
    Outdoor Range over 10km
    TCP/IP Throughput 25Mbps+
    Max Power Consumption 6 Watts
    Power Supply 12V, 1A (12 Watts). Supply and injector included
    Power Method Passive Power over Ethernet (pairs 4,5+; 7,8 return)
    Operating Temperature -20C to 85C (System PCB optimized for hi-temp)
    Operating Humidity 5 to 95% Condensing
    Shock and Vibration ETSI300-019-1.4
    Weight 0.4 kg

    Коментари, относно работата на устройството ТУК

    Аз съм го ползвал около 3 месеца в чужбина и причината да го продавам, че тук не ми е нужен.
    Там беше единствения вариант без сериозно обвързване към местните доставчици.
    Закупен е от България, Август месец и е още в гаранция, ще те излъжа към кого.
    Ще потърся гаранционната карта, ако е интересно.

    Аз съм го купил, мисля, че за 168 лева.
    Съгласен съм да се разделя с него за 100 лева, като доставката е за сметка на купувача.
    Към момента цената не подлежи на коментар.

    Пълна окомплектовка. Устройството, захранването, PoE "разклонител".
    Мрежовия кабел не знам къде е, беше ми къс и не съм го ползвал.
    Ако е нужен ще направя и изпратя един, като той е за моя сметка [с разумна дължина].

    Извинения към участниците и модераторите на раздела, но мисля, че е уместно предложението ми да е конкретно тук.

    За контакти ПМ. При интерес ще разменим и телефони.

  13. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    753
    #11

    Re: Wireless мрежа

    soton, какъв трафик ще "носи" това трасе? Ще има ли нещо специфично, напр. управление на скоростите за отделните потребители, VPN, нещо друго?
    За обикновена връзка между двете точки можеш да използваш следните устройства: 2 бр. EW-7206APg, 2 бр. 22dBi Parabolic Antenna for 2.4GHz, съответните Pigtails и захранвания.
    Обърни особено внимание на Pigtail-ите, избери качествени кабели и изолирай добре връзките, за да не се навлажнят.
    Относно настройките - ето основните настройки при AP и клиентското устройство; ако е необходимо, можеш да си поиграеш с настройките за мощността (не са описани в документацията) на АР устройството.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2009
    Мнения
    17
    #12

    Re: Wireless мрежа

    Сърфиране в нета и евентуално секюрити камери да се пазим от братята роми.Това което искам да направя и за което имам нещата е:http://media.snimka.bg/1821/009897665-big.jpg

    Какъв е този форум дето не може да кача снимка 56к!

    P.S.Не искам да купувам нови джаджи -нали рутера на Едимакс може да върши тази работа

  16. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #13

    Re: Wireless мрежа

    Не стана ясно, въпрос ли имаш или само критикуваш форума?
    Ако имаш въпрос го напиши.

    Питаш дали Edimax може да ти върши работа? Това ли е въпроса?
    За един километър връзка ... разчитайки само на антените на двете устройства [както си ги представил] ... не знам, струва ми се авантюра.

  17. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    753
    #14

    Re: Wireless мрежа

    Без добри антени няма да имаш добра връзка; стандартните, които са в комплект с EW-7206APg няма да свършат работа за 1км. Поне на АР трябва да сложиш антена с добро усилване на сигнала, още по-добре ще е, ако е насочена. При клиента можеш да сложиш Biquad Antenna - правил съм такива, ако се направи качествено, няма да имаш проблеми.
    Имам едно трасе, което е направено точно по този начин - насочена антена при АР и Biquad Antenna при клиента. Разстоянието е около 3км., с посочените Edimax-ове пренасям стабилно 8Mbit; ако няма смущения, съм стигал до 12Mbit.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2009
    Мнения
    17
    #15

    Re: Wireless мрежа

    Първо се обръщам към Malone:Ако можеше да се качи снимка от 56к в поста ми щеше да се види,че има нарисувани секторни антени и Едимаксите са два различни и съм написал изрично че тези неща ги имам.
    Все пак ти благодаря,че ми обърна внимание за да мога да ти кажа да подсетиш тези, дето администрират форума да си го оправят.

    Сега към panevdd:Ако не си могъл да видиш снимката пояснявам - на покривите имам монтирани две секторни антени по 24 дб.Имам едно АП и един рутер на Едимакс и нямам пари за други джаджи.Имам и един рутер DI 524 i Buffalo WLI-3-CB-G54L като резерв.
    Някъде по форумите четох ,че WiFi рутерите не могат да работят като клиенти.Не мога да разбера този едимакс може ли да работи като клиент и ако не може значи на снимката ми сигурно трябва да се разменят местата им.Тогава едимакс рутера трябва да се конфигурира като АП нали!Има и един друг проблем : Белкина не ми разрешава (или поне аз не можах да разбера как)да изключа WiFi to му,ако пък го изключа как ще си свързвам лаптопа у нас?Обърквам се още от началото - при мен се получават два WiFi сигнала от две различни устройства ,значи трябва да са две различни мрежи като че ли.Стана много сложно...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Продавам Microsoft Wireless Laser Mouse 5000 V1.0 и wireless keyboard 6000 v2.0
    От chorlav във форум Приключили продажби
    Отговори: 4
    Последно: 10-11-14, 11:33
  2. Продавам Belkin Wireless G Router plus wireless usb adapter
    От gamani във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 07-08-10, 14:53
  3. wireless help
    От armani` във форум Мрежи
    Отговори: 5
    Последно: 30-01-06, 13:40
  4. Отговори: 3
    Последно: 16-11-05, 14:22

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе