Казуса е следния. Единият доставчик, ограничава да речем "замунда.нет", а другият е БТК-рски АДСЛ без никакви ограничения. С това http://megashop.bg/pc/product_info.p...ucts_id=502253 възможно ли е да "текнат" нещата?
Казуса е следния. Единият доставчик, ограничава да речем "замунда.нет", а другият е БТК-рски АДСЛ без никакви ограничения. С това http://megashop.bg/pc/product_info.p...ucts_id=502253 възможно ли е да "текнат" нещата?
Никога не си купувай този рутер.Безумна цена и никакви възможности.Вземаш един рутерборд с Микротик,малко настройки и си готов.Ако става дума за 10-20 компютъра,ще намериш рутерборд за 72 лв.Успех.Ако нещо не ти е ясно,пиши на лични.
За около 50 машини става въпрос. Кой модел ще препоръчаш?
Pentium III with some Linux,Unix OS system.Това е решението.
Възможно най-скапаното решение, заема най-много място, вдига шум, има една камара излишни устройства които могат да дефекрират ( харддиск на бая години вентилатори които се пълнят с прах ) и да спре целия ??? /офис предполагам/ да работи.Първоначално публикувано от A.L.F.
да не говорим че съм почти сигурен че производителноста на микротика е по добра от п3
50 компютъра зад ADSL и още един доставчик си е сериозна работа....Първоначално публикувано от Coppermine
Интересно защо обаче след като варианта с рутиращия сървър(компютър) е възможно "най-скапаното решение" се използва от 90% от интернет доставчиците. За да им вдига повече шум и да се пълни прах ли?!
Или ще кажеш, че микротика не може да спре да работи, че и да забие....
Защото нямат пари за свестни устройства, освен това доставчиците които аз знам почти не използват линукс от поне 2-3 години че и повече. Линуксите само за сървъри ги ползват, за рутиране и суичване си има специализирани устройства на съответните производители които работят прекрасно. В момента в който сложиш линукс за рутер ти започват проблеите, в момента който го смениш с cisco ти свършват .. от опит го казвам. Линукса винаги е бил и остава евтино решение а за 50 пц-та има по-добри решения които стъпват и по евтино.
По принцип не ми се влиза в по-дълбоки спорове, няма и да пиша след този пост, всеки си има предпочитания, по горе съм изложил доводи защо не препоръчвам компютър, и да микротика се случва да забива но по-рядко от компютъра (според мои наблюдения) освен това дори по-бързо се рестартира.
П.С
Предимството да компютъра е че може някакъв специфичен скрипт да си пуснеш там който решава нетрадиционно решение или някакъв частен случай но на дали колегата попада в такъв
И мен не ми се спори, нека колегите които се занимат с доставка на интернет да кажат какво ползват и защо... За CISCO съм съгласен, но надавам се не го сравняваш с микротик
Не съм ползвал microtiк, но преди време са ми рутирали нет към мен с микротик, и мога да кажа, че микротика забиваше почти колкото wireless AP след него...
Сега има Debian рутери които при около 500 потребителя работят без пробеми...
Абсолютно точно казано.Никога не бих сложил такъв компютър за рутер.А от своя страна рутербордовете са най-различни като възможности.Версиите на Микротик също са разделени според това,за какво точно ви трябва рутера.В интернет има достатъчно информация и сравнение между някакви такива Пентиуми и Микротик.Всеки трябва да си прецени кое е най-добре за него.Но просто 72 лв. е смешна цена за това,което получавате.Първоначално публикувано от Coppermine
Хм, имам рутер (компютър с BSD) които не е нищо претенциозно (Дъно асус от 1990 г, процесор K6-2 на 350 Лично го ползвам от 4-5 години, това което е дефектирало до момента (това което съм сменял) е охладителя на процесора... Ако нещо сдаде багажа много лесно мога да ида в първия ПЦ магазин и да му взема необходимата част. Има си back на конфигурацията и дори HDD да сдаде багажа за макс 30 минути мога да възстановя всичко... Ако микротика ти изпуши, за колко време можеш да го възстановиш?! Особенно ако не живееш в София или в Пловдив от където може да идеш и да го вемеш на място от магазина?! + това аз ще дам 10 лв за твърд диск, а ти ще дадеш 80 лв за нов микротик
Ако Микротика ми изпуши,ще си поръчам друг и ще пристигне на другия ден.С помощта на бекъпа ще го възстановя за 5 минути и готово.