Трябва ми някаква дистрибуция на линукс, която е лека , за да си ползвам стария комп като рутер !! Някои ако знае да сподели !!
Трябва ми някаква дистрибуция на линукс, която е лека , за да си ползвам стария комп като рутер !! Някои ако знае да сподели !!
Всяка дистрибуция ще ти свърши работа. Правиш базова инсталация и конфигурираш IPTABLE. Ако те претесняват използваните ресурси, намери по стара версия, макар, че и с нова няма да имаш проблеми...
Както казах ти трябва базова инсталация(без графични среди font-ove, графични библиотеки....)
При първо търсене вза "router os" се намира връзка към сайта на MikroTik. Недостатък е, че е платена.
Ползвал съм (и съм доволен) от pfSense, която е open source дистрибуция, базирана на FreeBSD и предназначена специално за firewall и/или рутер.
Можеш да разгледаш и списъка със специализирани дистрибуции във Wikipedia.
Човека пита за Линукс дистрибуция ти го прати в Microtik-Аиначе има и monowall но въпроса е друг...
БЛАГОДАРЯ ЗА ИНФОТО !! аз съм сигорен че с микротик ще стане ! има и кракнати версии !! обаче мисля да се пробвам с някои от версиите които ми казахте, макар че не съм много запознат с линукс , но все пак ще пробвам
!!