Nastroivane na malka mreja
Zdraveite,
Napravihme mreja. Sastoi se ot 2 computera s Win XP i edin s windows 98. Na tozi s windows 98 mu slojihme 3 LAN karti. Edin wid - shte e server. (znam che win98 ne e podhodjasht za tzelta, no prosto njamam izbor :((() Na win98 computera e instaliran i winroute (taj kato w skoro wreme shte mu dokarame i kabelen inet). Win XP computrite wijdat win98, i win98 wijda dwete XPta. No XPtata ne se wijdat !!! ot edoto XP kato pusna PING na drugoto rezultata e dobar - ne gubi paketi, no v Microsoft Windows Network go njama!!! I SEARCH ne dava rezultat. Imate li ideq kade da tarsja prichinata, i da napravja taka, shtoto da se wijdat? Konfigurazijata e slednata:
WIN XP (1) 192.168.1.1
WIN 98 LAN1 192.168.1.2
WIN 98 LAN2 192.168.2.2
WIN XP (2) 192.168.2.1
SUBNET na wsichkite e 255.255.255.0
10x predvaritelno
Защо с три карти?
Махнете едната и си сложете hub.
Ami probvaite taka
win XP(1) 192.168.1.1
win 98 lan1 192.168.1.2
win 98 lan2 192.168.1.3
win XP(2) 192.168.1.4
I naistina e po-dobre sa si vzemete edin hub...taka e malko kuca rabota
Papesha
А с find computer или както там беше пак ли не го намира?
Ако са различни workgroup-и пак би трябвало да се виждат. Про твоя вариант мисля че трябва да е 255.255.0.0 за subnet
S Find computer sam probval. Ne stava. Shte probvam i s 255.255.0.0 V interes na istinata i az si misleh zatova, no ne znam za kakvo sluji tozi subnet mask !!??! Shte probvam utre i shte dokladvam :)))
Няма смисъл да пробваш. С такава маска и ping няма да имаш.
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Originally posted by Papesha
Zdraveite,
Napravihme mreja. Sastoi se ot 2 computera s Win XP i edin s windows 98. Na tozi s windows 98 mu slojihme 3 LAN karti. Edin wid - shte e server. (znam che win98 ne e podhodjasht za tzelta, no prosto njamam izbor :((() Na win98 computera e instaliran i winroute (taj kato w skoro wreme shte mu dokarame i kabelen inet). Win XP computrite wijdat win98, i win98 wijda dwete XPta. No XPtata ne se wijdat !!! ot edoto XP kato pusna PING na drugoto rezultata e dobar - ne gubi paketi, no v Microsoft Windows Network go njama!!! I SEARCH ne dava rezultat. Imate li ideq kade da tarsja prichinata, i da napravja taka, shtoto da se wijdat? Konfigurazijata e slednata:
WIN XP (1) 192.168.1.1
WIN 98 LAN1 192.168.1.2
WIN 98 LAN2 192.168.2.2
WIN XP (2) 192.168.2.1
SUBNET na wsichkite e 255.255.255.0
10x predvaritelno
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Цялата работа е че Win98 не е предвиден да използва повече от 1 лан карта. И когато му се сложат 2,3 и тн. почва да дава проблеми с мрежата. Така че както казаха другите взимаш един хъб и забравяш за проблемите
ами как да се виждат като са в различни мрежи
настройте си defaul gateway:
WIN 98 LAN1 192.168.1.2 defaul gateway: 192.168.2.2
WIN 98 LAN2 192.168.2.2 defaul gateway: 192.168.1.2
Пробвах всичко предложено дотук - ефект няма. Като сменя адреса на маската на 255.255.0.0 и пинга изчезва...
Забелязах още нещо - ако отворя експлорер и копирам файл от единия компютър на другия проблем няма. При това скоростта е направо супер - 400 МВ ги копира за около 2-3 мин. Доволна работа. Ама като не се виждат всичко трябва да слагаме временно на сървъра и оттам да се копира. Тъпа работа...
Щях да пропусна. И на трите компютъра уоркгрупата е HOODNET - с големи букви ако има значение.
Както и да е... Знаете ли някоя програма за отдалечен достъп? Просто да му въведа някъде ИП-то и да му разглеждам шернатите директории? Щом има пинг трябва да има начин да стане това...
И още един въпрос - Сървъра е под Уиндоус, защото на него работи една досовска програма. Много малка база данни - не товари изобщо процесора. Въпроса ми е - може ли да му сложа Линукс на сървъра и да пусна някакъв емулатор за ДОС?
По принцип е възможно това с Linux-a обаче ако тази програмка има шрифтове на кирилица ще ти се вземе здравето, докато настроиш wine-то ( емулатор на ДОС/Windows за Linux).
Честно казано сървър с win98 е най-голямата тъпня и трябва да имате много голям мотив, за да сте го направили. Това сигурно е ОС, която най-малко използва мрежовите си възможности(след ДОС и win3.11 де [:)] ) и така спъва и възможностите на инсталираните ОС ХР на другите компютри.
Papesha: този компютър който казваш, че ти е сървър, той ти е фактически рутер.
тъй като имаш три мр. карти, и на базата на адресите които си задал, двата компютъра са в отделни
мрежи.
когато щракнеш на Network Neighborhood се подава BROADCAST заявка до всички, (но в същата мрежа -
прим. 192.168.1.255) а търсеният комп. е 192.168.2.х - искам да кажа че рутерите по подразбиране не
предават броудкастните заявки от една мрежа в друга....
но ако си направиш шорткът на десктопа направо до компа - би трябвало да работи
:(( Не работи за съжаление... И със шорткъти не става. Дава ми че нямам пермишън да броузвам този компютър !?!
Знаеш ли как да накарам Уинрут-а да подава броудкаст заявки до другата мрежа???
Е пермишън може да не сте му пуснали от XP-тата и затова да няма.
btw да питам нещо. Останал съм с впечатление, че IP-то на GW трябва да завършва на .1 Тоест защо на 98-цата не се сложат точно такива IP-та, a XP-тата да са с .2
[:-banghead]Mene ako pitash si obyrkal protokolite, ostavi samo <font color="red">TCP/IP </font id="red">i mahni NetBeu I IPX?ODI.
<font color="green">bye</font id="green">[:-hot]
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Originally posted by Papesha
:(( Не работи за съжаление... И със шорткъти не става. Дава ми че нямам пермишън да броузвам този компютър !?!
Знаеш ли как да накарам Уинрут-а да подава броудкаст заявки до другата мрежа???
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">