Как мога да пусна интернет през рутер на гостите си без да имат достъп до локалната ми мрежа?
Как мога да пусна интернет през рутер на гостите си без да имат достъп до локалната ми мрежа?
Хм интересен въпрос. Ако рутера е в режим рутер, той прави собствена под мрежа, която е извън локалната...Първоначално публикувано от sss
Така, най-лесния вариант е да включиш един кабел към суитча за локалната мрежа...
Какво да разбираме под гости, да не става въпрос за нещо като хотел?
П.С. Ако няма начин за кабел варианти много, ама това е най лесния...
Не е за хотел. Но примера е удачен. Примерно гостите ползват само интернет без достъп до компютрите в локалната мрежа. Имам безжичен рутер само за гостите, но като се свържа към него виждам и всичко споделено в локалната мрежа.
Какъв е рутерът?
@glowndark - Аз поне нищо не разбрах, дано sss те е разбрал.
@etg щом ти не си ме разбрал лоша работа...Първоначално публикувано от sss
Това ВИЖДАМ съвсем ме обърка. Нали идеята е да ВИЖДАТ, не да НЕ СЕ ВИЖДАТ?
За да НЕ виждат - Интернет --> Рутер за локалната мрежа --> Втори рутер правещ нова безжична мрежа
За да ВИЖДАТ - Интернет --> Рутер --> правещ безжична и локална мрежа
Ако имаш вариант 1 и искаш през WI-FI ДА СЕ ВИЖДА локалната, заменяш втория рутер с AP
Wireless isolation = ON ( намира се в Advanced menu или Wifi setup ) друго наименование е WiFi Is / Wirelese isolation = enable
елементарно и просто решение. ( когато е разрешено wireless e изолиран от мрежата )
имат нет , но нямат достъп до мрежата, но и ти ако си по Wireless съшо ще си вън от мрежата.
Друго решение е втори рутер с настроена под мрежа - само за гостите както казаколегата , макар и доста сложно.
Те ще виждат 2 wi-fi мрежи , но твоята ще бъде с парола .
Купи си един TP-Link за 34лв
Третото решение е настройка на права за достъп до компютрите - само който си въвел с права , само той може да влиза.
Общо взето най-лесно и бързо е със втори рутер ако и ти имаш wireless. - да взема нет от първия през WAN и да дава на останалите - но в друга мрежа.
твоята е 192.168.1.1 ( примерно ) тяхната ще е 192.168.0.1 . Но само ако знаеш как се настройва рутер де.
Ако не купи рутера и ще ти кажем как.
Идеята на "Wireless isolation" е да не се виждат безжичните клиенти помежду си, не да не виждат локалната мрежа.
точно това и направихОбщо взето най-лесно и бързо е със втори рутер - да взема нет от първия през WAN и да дава на останалите - но в друга мрежа.
твоята е 192.168.1.1 ( примерно ) тяхната ще е 192.168.0.1
Компютрите в локалната мрежа по кабел с ИП адреси от рода 192.168.2.1 и т.н. --> рутер с IP 192.168.1.1--> безжичната мрежа DHCP 192.168.1.100 и т.н.
Като се свържа към безжичната мрежа ми дава ИП 192.168.1.100. Чрез Windows Explorer виждам само този компютър.
Но като сканирам мрежата с някой network scener ми излизат и ИП адресите и на другите компютри от локалната мрежа. Тогава спокойно мога да видя всичко споделено на тях.
Я задай на рутера (нали е рутер?) лан ип 10.0.0.1 с маска 255.255.255.0 да раздава ип-та и виж пак ли ще е така?
2-та рутера ли са безжични, да не се вързваш към първия рутер? Или по някакъв начин ако 2-та са безжични имената на мрежите да се дублират...
Да не си объркал порта на втория и вместо в WAN си включил кабела в LAN
Трябва да размениш местата на рутерите - твоята локална мрежа да е зад втория рутер.
Не можеш ли да включиш firewall-а на рутера и да забраниш няколко port-а - от 135 до 139 и 445.
Ако се зададе с маската на мрежата да ползва ограничен диапазон, а не целия дали няма да се получи?
моя netgear wnr2000 има т.нар guest wireless
прави точно това + това има QoS правило за гостите