Резултати от 1 до 15 от общо 15

Легализиране на мрежа(опит за online дискусия)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #1

    Легализиране на мрежа(опит за online дискусия)

    В момента мрежата в студентски град стои пред една дилема. Тъй, като видях, че доста хора са се позанимавали с проблеми от такъв характер, администрирали са мрежи и т.н. поствам тук една тема относно конкретния ни проблем. Една голяма част от нещата в него може би не са били пряко насочени към някой от вас, но все пак се надявам да стане широка дискусия.



    Kазусът е горе долу следният: в студентски град има създадена мрежа, която на този етап е изградена голям брой от частни лица със собствени средства и се ползва от всички. Тази мрежа тръгна от локални свръзки между потребителите, продължи към окрупняване в структури по блокове и в локални структури на този етап е на път вече физическото й обединяване, което ще доведе до създаване на действително мащабна структура. Оттук следва автоматически и въпросът за легализирането й, с което тя може да защитава собствените си интереси. На отделни места започнаха вече да се създават нестопански организации, но според мен крайният резултат ще е обединяване на физическата структура от една от тях, или формирането на своего рода консорциум между тях.Във всеки случай пътят за легализирането й от студентите ще мине най - вероятно поне първоначално през нестопанска организация. Трудностите пред нея са много - тя трябва да съумее да създаде единна логическа структура, защото в момента съществуват множество подмрежи, да обедини интересите на всички студенти, да преговаря успешно със всички университети, защото изградената инфраструктура е на тяхна територия, както и с общината, защото висящите кабели са над пътя, който пък е нейна собственост.



    Проблемите за обсъждане, за които се сещам в момента, са следните:

    1. Кои са етапите, през които следва да мине лицензирането и легализирането на една такава структура.

    2. Удобна форма ли е нестопанската организация за такава цел.

    3. Как виждате вътрешната организация и управлението на една такава организация.

    4. Как виждате организирането на самата логическа мрежа? Повечето субмрежи са разделени локално, по блокове. всеки с различни ИП адреси, има обаче и кръстосани звена, т.е. потребители от друг блок в мрежата на този и т.н. Следва рутиране между всички блокове поотделно, събиране на блоковете в групи и рутиране между блоковете, или някакви други начини за изграждане. Приемаме и всякакви съвети относно мрежата, структурирането й и т.н.

    5. Как смятате, че е най - добре да бъде администрирана тази мрежа? Предложете и модел на отношения с администраторите - те да се припокриват с управляващите организацията, да бъдат избирани от членовете, да се назначават от ръководството с договор или каквото ви дойде наум.

    6. Предложете варианти за ангажиране на вниманието на отделните потребители и привличането им в тази структура; например в нашата мрежа се създаде файлов сървър, в който всеки със собствен акаунт можеше да тегли и да качва различни неща, като по този начин юзърите малко се приобщиха към общото дело, а за много студенти, както знаете, апатията е присъща. Също предложете модел за предодоляване на най - големия проблем на тази мрежа - частната собственост. Многото суичове и кабели имат страшно много собственици, в блока , към който се връзвам аз например един суич често има 6-7 собственика, закупили по "дупка".

    7. В какво точно се състои изискването на общината, доколкото знам, за структурно окабеляване.

    8. Познавате ли институции или организации, към които можем да се обърнем за съдействие или финансиране?

    9. Всеки блок има капацитет от порядъка на 400 юзъра, блоковете са отдалечени на примерно 30-тина метра един от друг, рядко до 100, като повечето блокове имат входове. Какъв тип да бъде връзката (предполагаемо кабелите ще минават от блок на блок по въздуха, но е възможно в краен случай и да минат по каналите на БТК), по колко връзки да има между два блок и т.н.

    10. Как да бъдат интегрирани в управлението на тази мрежа и университетите, защото почти няма начин те да не участват в нея, а все пак това са 10-тина университета собственици на различни блокове, както и каква политика да бъде предприета спрямо досегашните интернет провайдъри(като собственик право да определя такива доколкото знам има само Университета, и то след като минат всичките етапи на търг по закона за държавната поръчка; е, този момент досега се е определял винаги без търг и често под масата, но смятам, че ние трябва да го имаме предвид).

    11. Какъв е оптималният откъм структура и средства вариант за физическо структуриране на мрежата вътре в самите блокове? Суичове по етажи, по входове и т.н.



    Това са въпросите, за които се сещам сега. Ако се сетя още нещо, ще добавя. Приемам обаче всякакви мнения и коментари по темата, много бих искал да стане широка дискусия. Тук във форума гледам и хора от моята мрежа - maddog, glarus. Сигурно има и други. Ще се радвам и те да се включат - могат да зададат и други, при това и по - компетентни въпроси. Ще се радвам и на всяко ваше мнение - тази тема сигурно ще влезе и във правен форум, но много бих искал да чуя вашето мнение по тези въпроси. Ще се радвам на мнение по който и да е от посочените въпроси.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,233
    #2

    Легализиране на мрежа(опит за online дискусия)

    Не знам дали можеш да браузваш Lan52, но на голяма част от въпросите си можеш да намериш отговор в \\Aig\ustaw (или 10.0.52.43\ustaw, user:Guest, pass: guest).

    Ако все пак нямаш достъп до там - кажи, ще ти мейлна документите. Пичовете от СУ се организираха (за около година и половина []) и в момента НПО-то им е факт. Те са на път да легализират собствеността си върху мрежата им - сега останалите сме на ход...

    Ако имаш повече въпроси, ще те свържа с хората, които се занимаваха с цялата организация.

  4. Senior Member Аватара на glarus
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,846
    #3

    Легализиране на мрежа(опит за online дискусия)

    Raid и ти ли си в тоя ЛАН и кое се водиш ако не е тайна

  5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,233
    #4

    Легализиране на мрежа(опит за online дискусия)

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Raid и ти ли си в тоя ЛАН и кое се водиш ако не е тайна



    <div align="right">Originally posted by glarus*-*09/02/2004*:* 22:50:56</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Ми много ясно (т. е. чети по-горе [:D]) - Lan52, \\Raid [:D]

  6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #5

    Легализиране на мрежа(опит за online дискусия)

    Раид, чел съм ви устава, аз съм с ник Владка - на жената, в мрежата на 59ти, искам просто да направя дискусия, за да чуя мнението и на другите хора, да сподели всеки своя опит и да стигнем до оптимално решение. Освен това вашият устав е чудесен, но не дава отговори на поставените от мен въпроси. Моля те, прочети ги, покажи този линк на останалите ангажирани с мрежовото структуриране при вас и д седнам да обсъдим. Ще се радвам да получа мнения.



    P.S. Освен това аз съм от УНСС, има хора в наща мрежа от софийския, от МГУ и от други университети. Въпросът е много комплексен и въобще не се решава в рамките на едно споразумение. Нищо не казвам, вие сте с голяма крачка напред, но не забравяй другите.

    P.P.S. А иначе искам, да, искам да седнем и да обсъдим нещата, вече повдигнах въпроса за кръглата маса между университетите.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,233
    #6

    Легализиране на мрежа(опит за online дискусия)

    Хич даже не си ни чел устава, щото такъв имат само СУ, a аз, както и ти съм от контингента на УНСС [:D].

    Сега на въпросите ти:

    1, 2, 3 - това го има в документите, които ти предложих.

    4, 9, 11 - технически въпроси, които до голяма степен не са дискусионни - в момента има работещи решения (при това в нашата мрежа)

    5 - това вече трябвало да е резултат от избраната организационна структура. Ако има организация с участието на ВУЗ, може би най-добрият вариант е да има назначен човек, който би си уплътнявал времето (и заплатата) с работа във ВУЗ-a. Ако е "чистa" студентскa НПО, тогава е трудно да назначиш човек, освен ако не събираш месечни такси за поддръжка. Което от своя страна е сигурен начин да откажеш половината потребители.

    6 - Що се отнася до собствеността, проблемите при вас са резултат от хаотичното разрастване на мрежата - събрали се 5 души, купили си switch и се закачили към другите. При учредяването на НПО тази стара собственост може да бъде прехвърлена като апортна вноска в капитала на организацията, новите членове пък ще плащат входна такса.

    7 - обикаляли са из бл. 52 трима навлеци, цъкали укорително, давали акъл - питай Сашо от 52В-514.

    10 - Безспорно е, че проблемите са по-лесно решими, ако успеем да привлечем организации с възможности като ВУЗ-овете. Специално за УНСС вече сме провели разговори по въпроса за отпускане на средства за изграждане на опорна мрежа от бюджета за научната дейност, но за съжаление процедурата е малко тежка. Сега за ISP. Ами те по-принцип искат да притежават опорната мрежа (и Атлантис, и клуб 35 изявиха подобни претенции), което вече извращава същността на мрежата - от купчина споделени ресурси към средство за дистрибутиране на Интернет. По тази причина не мисля, че е удачно провеждане на конкурси и обвързване с един ISP. Който докара нет в мрежата е добре дошъл - оттук нататък вече да се бори с останалите, равнопоставени му ISP. В момента (както вероятно знаеш) можеш да си избираш между четири различни ISP, а аз лично имам аккаунти към трима от тях. По-добре от това - здраве. Така всеки от тях се бори за да ме спечели като клиент.



    Ами това е засега.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #7

    Легализиране на мрежа(опит за online дискусия)

    Човеко, чел съм го и не знам защо въобще мислиш, че дават отговори на тези въпроси. Никакви отговори не дават, това са си вътрешни правила на вашата организация. Предстои излизане с проекти от много места, за това питам точно за дискусионни тук и в този форум въпроси за идеи за организация на мрежата. Уставът ви не казва нито защо е най добре нестопанска организация, нито как се легализира мрежа, нито коя е най - удобната по общо мнение форма, а само - коя е вашата форма. В УНСС нещата стоят по друг начин струва ми се, от както ти си ги представяш. И моля те, пиши ми лично. С такъв тип отговори правиш дискусията ми да изглежда излишна и пресичаш мненията на другите по темата, а аз бих искал мнения от всички. Вие сте една организация, има 1000, а за унсс правата вече не ги търси или ако ги намериш - все едно нищо не са ти дали. Устави на НСО съм чел 100, вашият не се различава. Добър е и сигурно ще мине от първия път, макар че малк оотива към акционерен устав, но ще мине. Искам обаче повече хора да кажат как я виждат тая работа, а не един да каже - ето имаме организация, друго не може да има. Има и друго.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,233
    #8

    Легализиране на мрежа(опит за online дискусия)

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">... това са си вътрешни правила на <font color="red">вашата</font id="red"> организация... ...Уставът <font color="red">ви</font id="red">... ...коя е <font color="red">вашата</font id="red"> форма... В УНСС нещата стоят по друг начин струва ми се, от както ти си ги представяш. ...<font color="red">Вие</font id="red"> сте една организация...<div align="right">Originally posted by D3BEPP*-*11/02/2004*:* 00:57:15</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Нещо оставам с впечатлението, че не си ми прочел предишния пост... Да припомня - там съм написал, че не съм от СУ, а от УНСС. Също така съм написал, че вече се прави нещо по организацията на мрежата и... е, хайде прочети ми пак поста, осмисли го и тогава ако искаш пак коментирай. Аз ще замълча, докато не се обадят други.

    Аре със здраве.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #9

    Легализиране на мрежа(опит за online дискусия)

    Раид, чел съм го. Просто предполагам, че и ти си в тази организация. Не се обиждай. Просто исках да чуя повече мнения пък дори и само по един - два въпроса. Предстоят много повече работи от създаване на една организация. Кажи ми, ти кой си и къде живееш. Предполагам, че си в 55ти блок и следователно сме съседи. Кажиу кой си, да взема да ти се обадя и да си поприказваме.

    В УНСС вече има организация, която има правата върху изграждане на мрежа и ако ви дадат нещо, смятай, че просто ви дават проблеми и ви въвличат в политикантски борби. Първо предлагам да се свържем с тази отганизация, тъй като хората, които я държат, не са никои.

    На апортна вноска предполагам, че много хора няма да се съгласят, защото няма да са сигурни в организацията и в това, накъде вървят нещата. По скоро ще трябва да се платят суичовете или по - добре да се почне отначало.

    За ISP друго нещо имам предвид. Ако университета вложи пари в мрежата, ще иска някаква възвращаемост и никак няма да е чудно, ако се появи искане за "филтър", т.е. ISP да минават през университета. Там има изискване за търгове по Закона за Държавната Поръчка.

    Споразумение се прави и премахва, борбата според мен е за институционализиране на мрежата, предлагам да помислим за съвместен орган за управление между университета и организациите. По този начин освен всичко друго мрежата става част от инфраструктурата на университета и не се нуждае от отделен лиценз.

    Кажи кой си и къде си, да се свържем. Познавам хората с разрешението за изграждане на мрежа в нашия ВУЗ, трудно можем да минем през тях, но проблемът е, че доколкото знам те имат разрешение(май договор), подписан от стария ректор в последните му дни и относно това разрешение ще има война на лобита, освен ако организацията им сама не предяви правата си, което според мен е малко вероятно, при условие, че си е дала зор да ги получи.

    Чакам някакъв отговор. Надявам се, че можем да си сътрудничим относно унсс и че отговорът ти не означава, че аз примерно не съм добре дошъл. Редно е да изготвим подробен проект, с който да се явим на различните места, ако нямате вече такъв.

    Хора, никой друг ли няма никакъв интерес по тая тема? Напишете две приказки, пък ако ще и да изразяват само собствено мнение, а не пряка помощ по темата.... Исках дискусия, но тук май само с Raid си говорим....

  12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #10

    Легализиране на мрежа(опит за online дискусия)

    Ето една възможна процедура:

    (от сега отбелязвам, че е спам за да те изпреваря в оценката)

    1. Създава се инициативен комитет от най-заинтересованите и най-напредналите в материала;

    2. Очертава се кръга на болшинството от институциите имащи отношение към въпроса - представители на по-големите мрежи, ръководствата на институтите, формираните вече НПО или сдружения.

    3. Набелязва се списък на всички видими проблеми, които трябва да се решават.

    4. Набелязват се възможните варианти на организация на заинтересуваните страни и се анализират техните предимства и недостатъци. Подготвя се свикване на общо събрание.

    5. Свиква се общо събрание на всички заинтересовани страни. На събранието се поставят на обсъждане всички въпроси и проблеми, които трябва да се решават, възможните пътища за тяхното решаване и организационните форми на управление на мрежата (НПО, консорциум, стопанска организация по ТЗ и т.н.)

    6. Събранието като минимум трябва да реши следните проблеми:

    - да оторизира орган(група) или организационния комитет да продължи да се занимава с детайлизирането на нещата;

    - да гласува събирането на някакъв начален членски внос, с който да разполага работната група за привличане на юристи, консултанти и др. текущи разходи;

    - да очертае кръга от проблеми, които ще решава работната група и да и даде срок за представяне пред следващо общо събрание;

    - да събере данни за контакти със заинтересованите страни (поне телефони и Мейл адреси)

    - да насрочи дата за следващото събрание

    7. Работната група трябва в кратки срокове и в кръга на гласуваните и пълномощия и бюджет да изпълни възложените и задачи и да свика ново събрание, на което да се обсъдят възможните варианти за създаване на легитимна структура и да се вземе решение за нейното създаване и регистриране.



    <font size="3">По-нататък се ръководете от максимата:

    <font color="blue"><font size="2">"<font size="3">Проблема за спасяването на давещите се е проблем на самите давещи се"</font id="size3"> </font id="size2"></font id="blue"></font id="size3">

  13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #11

    Легализиране на мрежа(опит за online дискусия)

    Нема оценка. Лупус, човеко, ти абсолютно ме обезоръжи. Благодаря ти много! Аз вече отварях тая тема всеки половин час само за да преглътна пак огорчението, че никой не иска да ми помогне. Вече бях готов да променя всичките си мнения по темата в еднобуквени, за да я ликвидирам. Ти направо ми върна надеждата. Тъпото в случая е, че не ми се отговаря най вероятно заради някакъв мой пропуск, а тази тема касае далеч не само мен......

    Сега ще си позволя да поставя малко по - конкретни насоки. Искам да питам например, кажете или предложете някакъв начин за ангажиране интереса на юзърите. Те са около 350-400 човека. На този етап са събрани пари и е закупен компютър, който служи като файлов сървър - всеки платил си качва или си сваля неща от него със собствен акаунт, като определени хора се занимават да чистят повтарящи се файлове, стари филми след предупреждение, вируси и т.н. Освен това момчетата пуснаха ДС хъб с лимит шерове за навлизане, но той е малко непозната материя за повечето хора и там виждаме не повече от 30-40 човека все още. Имаме си и мини форум. Имаме събрани пари, да кажем 1000 лв, от които хипотетично трябва да останат 200-300 за регистрация на организация. Предложете вариант да им ангажираме вниманието и да покажем, че наистина нещо в мрежата се прави, за да ги спечелим после за общата кауза. Споделете малко маркетингов опит

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #12

    Легализиране на мрежа(опит за online дискусия)

    Това е все още въпрос от категорията "до 500лв" в шоуто "Стани богат". Давам пример с котката си: Когато паничката и е празна, а тя гладна, застава до нея и казва "Мяууууу".

    В конкретния случай - в форума или някъде на видно за всички място се появява надпис - нещо от рода на:

    " С оглед на въвеждане на ред в кочината, всяко от ползващите тук копанката прасета трябва да се регистрира, като попълни формата по-долу. За непопълнилите формата помията ще свърши след 10 дни."

    В следствие на което, имаш регистрирани около 30% от прасетата.

    След 10 дни за останалите се спира достъпа до помията. При всеки опит да се доберат до копанката се сблъскват с табелата: "Плюскане само срещу регистрация". Така ще имаш още около 40-50% регистрирани. С останалите проблема е по-труден. Ще се наложи да искаш помощ от публиката. Внимавай обаче - ще има едни 5%, които ще се опитат да ти нахлупят копанката на главата[:D]

    Виж да се привлече интереса на вече оформилата се по състав кочина е малко по-сложно. Тук вече се прилагат накои от следните правила:

    1. "Интереса клати феса"

    2. "Храната прай борбата"

    3. "Разделяй и владей"

    и не на последно място -

    "Вържи попа да е мирно селото"

  16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #13

    Легализиране на мрежа(опит за online дискусия)

    Мда, разбирам отговора ти, но ти струва ми се изхождаш от опита ти като интернет доставчик. В нашия случай е малко по-друго. Ако това, което предложим, не е лесно, полезно и максимално достъпно, повечето хора просто няма да се заинтересуват от него. Във форума сме 10-15 човека по настоящем - как да ограничиш гостите? А да ги ограничим не е толкова лесно, при условие, че са внесли някакви пари, а все още няма създадена юридически организация. Имах предвид, някаква хватка, с която да ангажирае вниманието им, нещо конкретно. Нещо, което да направим с парите или без тях, и което да бъде от полза за хората, за компютрите, за файловете, за сигурността им или за каквото и да е. Парите обаче са малко и с тях преокабеляване или пък да им пуснем интернет не можем. Хубаво е създаденото да може да се ползва от всички поне в началото, не само от някои. Чакам.

    [:I][:I][:I][:I][:I][:I][:I][:I][:I][:I][:I][:I][:I]

  17. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #14

    Легализиране на мрежа(опит за online дискусия)

    Направете си първо една регистрация (преброяване) да се видите кои сте и колко сте, после останалото...

  18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #15

    Легализиране на мрежа(опит за online дискусия)

    Ами той екипът, който работи по тези неща +- 2-3 човека е ясен, ясно е и, че в голямата степен той ще продължи да се занимава и след регистрацията. Хора, минимум за учредяване на структура по закона за нестопанските организации винаги ще съберем. Въпросът е по - скоро да се привлече вниманието на юзърите, хората да си кажат "Брей, тук става нещо!" Въпросът е и в това, че основно ние трябва да комуникираме с университетите и ако не излезем със сериозна структура с много членове, те няма да ни обърнат съществено внимание. За това аз мисля, че привличането на хората тук предхожда създаването на организацията, защото с тези членове тя ще се яви на регистрация в съда. Този принцип е обратен на принципа на търговските организации, които първо се регистрират и след това разработват основната си маса клиенти, но в нашия случай мисля, че така е по - добре. Пък и с по - голяма организация по - лесно се провеждат по - резки промени. Имаме проблеми със собствеността на съоръженията примерно - ако не се намери приемлив вариант достатъчно голяма част от хората да създадат нови условия, оставаме ние - няколкото, срещу тях - всички останали, които имат голямата част от мрежата, и трудно ще ги печелим един по един. Ако обаче 30-40% от хората се включат в това дело, останалите малко по малко ще се почустват изолирани и в повечето случаи "ще сменят фронта".

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. М-Тел QUARTO - цифрова телевизия | Дискусия
    От CrossBlade във форум Телевизия и Радио - Оператори, Приемници, Програми
    Отговори: 246
    Последно: 08-11-11, 15:21
  2. Снимки дискусия....
    От Drilling във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 2
    Последно: 12-05-09, 04:18
  3. LCD 30-32` телевизор-дискусия
    От DPetrov във форум Телевизори
    Отговори: 43
    Последно: 30-09-06, 17:33
  4. Дискусия за дънце
    От kesten във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 7
    Последно: 07-10-04, 11:06

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе