Резултати от 1 до 7 от общо 7

Терминологичен речник за темата

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #1

    Терминологичен речник за темата

    Здравейте[:D] Подхващам тук това, което започнахме с Лупус и Профита в предложенията за форума. Към този вид на "предприятието" аз имам малко резерви, но ще го направя така едно от уважение към тези, с които работим и работихме по него, и две - за да е от помощ на нуждаещите се, защото ако не с професионални знания поне с това минимално нещо, което може и да е от полза някому.

    Темата остава отворена, всеки желаещ може да внесе допълнения или поправки, които ще се наема поне на първо време да довнасям в поста ми...



    <font color="red">Аlias(Наречен още)</font id="red"> - Псевдоним, прякор, второ име, използвано с цел по - лесно запомняне и идентифициране на ресурс в дадена мрежа.



    <font color="red">Аpplet</font id="red"> - Малка програма, която може да бъде вградена в HTML страница. Аплетите се различават по това, че те нямат право да получават достъп до някои ресурси на локалния компютър - например файлове и серийни устройства (модеми, принтери и др.), и им е забранена комуникацията с повечето други компютри из мрежата. Моментното правило е, че аплета може да осъществява връзка през Интернет само с компютъра, от който е бил изпратен този аплет (т.е. със сървъра). Aплетът се зарежда и интерпретира от браузъра на клиентската машина.



    <font color="red">Authentication</font id="red"> - идентификация - процес на проверка с пароли и имена както и алтернативни методи дали сте този, който задавате в съответното приложение, че сте.



    <font color="red">Baud rate(bps - bytes per secound)</font id="red"> - Единица, използвана при измерването на количеството информация, която даден модем може да трансферира за една секунда. Един baud е колко сигнала може модема да поеме за една секунда. Информацията се измерва в битове, и битовете съставят сигнала. Модеми с по-висок baud могат да изпращат и приемат повече сигнали в секунда, и по-високите скорости могат да сгъстята повече битове в сигнала.



    <font color="red">Bounce(отскок)</font id="red"> - процес, при който изпратено съобщение не пристига до получателя си(e-mail). Подателят обикновено бива алармиран за това.



    <font color="red">Bridge(Мост)</font id="red"> - Връзка с подобно предназначение като Gateway. Разликата е, че за потребителя мостът не се идентифицира с определена машина. Данните се предават от едната мрежа към компютър на другия край на моста, който е и в другата мрежа, който ги пренасочва по предназначението им. Мрежите трябва да са от еднакъв тип.



    <font color="red">Browser</font id="red"> - програма, използвана за достъп до файлове и документи в световната мрежа. Примерни браузъри - Mozilla, Netscape Navigator и Мicrosoft Internet Explorer.



    <font color="red">Computer Network (Компютърна мрежа) </font id="red">- група свързани по определен начин компютри, които комуникират помежду си по зададени протоколи.



    <font color="red">Challenge-Handshake Authentication Protocol (CHAP)</font id="red"> - Метод за проверяване на достоверността, който може да бъде използван при свързването с доставчик на Интернет. CHAP позволява да се включвате към Интернет доставчика автоматично, без нужда от терминален екран. Той е по-сигурен от протокола за проверка на паролата Password Authentication Protocol, (друг широко използван метод за проверка на достоверност), защото не изпраща паролата в текстови вид.



    <font color="red">Chat(Conversational Hypertext Access Technology)</font id="red"> - IRC, метод за обмен на информация през интернет.



    <font color="red">Client</font id="red"> - приложна програма, обвързана с някое от интернет приложенията или услугите на операционната система.



    <font color="red">Cookie</font id="red"> - малък по размер файл, който се праща от посетен интернет сайт към потребителя. Служи за идентификация, най - често съдържа име на сайта и код, но може да носи и информация за име и парола на потребителя. Съхранява се в папка Cookies в Documents and Settings.



    <font color="red">Cyberspace</font id="red"> - Киберпространство; виртуалното пространство на интернет.



    <font color="red">Cyclic Redundancy Check (CRC)</font id="red"> - Процедура за проверка за грешки при предаването на данни. Изпращащото устройство извършва комплексно пресмятане, генерирайки число, базирано на предаваните данни, и изпраща това число на получаващото устройство. То извършва същото пресмятане след прехвърлянето на данните. Ако резултатите съвпаднат, прехвърлянето е успешно. Ако числата не съвпадат, това означава, че съобщението, което е получено в изменен вид, и данните може да са неправилни.



    <font color="red">Datagram</font id="red"> - комплекс от данни, съдържани в даден блок данни, достатъчни за да осигурят пътуването на целия блок от една точка в интернет до друга, като за целта не е необходимо по - рано двете крайни точки да са били във връзка.



    <font color="red">Dedicated Line</font id="red"> - Целева линия, линия, която се ползва обикновено само за интернет.



    <font color="red">Dialup</font id="red"> - метод за връзка с интернет чрез модем и набиране на обикновена телефонна линия.



    <font color="red">Domain</font id="red"> - Логическа област в интернет, носител на определена информационна база. На даден Domain съответства един IP адрес или обсегът на един Host.



    <font color="red">Domain Name System(DNS)</font id="red"> - Именна пространствена система. Това е статично, йерархично поименно обслужване, използвано при TCP/IP хостове и е разположено на множество сървъри в Интернет. Основно то поддържа база данни за изобразяване и намиране (получаване) на хост имена и IP адреси в Интернет. Това позволява на потребителите да определят отдалечени компютри вместо по IP адреси. Предимството на DNS е, че няма нужда да помните отделните цифрови IP адреси на всички сайтове, които искате да разглеждате.



    <font color="red">Download</font id="red"> - копиране на данни и файлове от даден носител на зададено периферно устройство. Най - често описва копирането на файлове от даден източник в интернет на локален компютър.



    <font color="red">Е1</font id="red"> - Европейското съответствие на мрежова линия T1, с максимална скорост на трансфер 2.048 Mbits/sec.



    <font color="red">File Transfer Protocol(Ftp)</font id="red"> - протокол за пренос на данни, специализиран за пренос на файлове по интернет или по локалната мрежа.



    <font color="red">Electronic Mail (Email)</font id="red"> - Електронна поща - метод и услуга, чрез които компютрите могат да си обменят съобщения, когато са в мрежа.



    <font color="red">Еncryption</font id="red"> - Криптиране. Това е основата на мрежовата сигурност. Криптирането кодира мрежовите пакети информация за да предотврати достъп до информацията от страна на всеки, с изключение на получателят на данните.



    <font color="red">Ethernet</font id="red"> - Популярен тип на свързване на локални мрежи. При Ethernet конфигурация, компютрите са свързани посредством коаксиален кабел или усукана двойка кабели, където те се борят за достъп до мрежата използвайки CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access/ Collision Detection) образец. Ethernet може да пренася информация със скорост до 10 Mb/sec.



    <font color="red">Finger</font id="red"> - Идваща от UNIX команда, която показва информация за потребител или група потребители в Интернет. Когато бъде задействана, Finger командата обикновено връща като резултат истинското име на потребителя, дали той има непрочетена поща, и часът и датата на последното му включване в мрежата. С днешните грижи за сигурността, Finger протоколът става все по-рядък.



    <font color="red">Flame(Пламък)</font id="red"> - Представлява негативен отговор на e-mail или постинг във форум.



    <font color="red">Gopher</font id="red"> - Пособие за търсене на информация използвано главно за изследвания. Gopher информацията се съхранява дървовидно на компютрите в Интернет. Използва прост протокол, който дава на клиента достъп до информация до множество Gopher сървъри на веднъж, създавайки "gopher пространство". Най-често използваните пособия за търсене в gopher са Veronica и Jughead.



    <font color="red">Gateway(Router)</font id="red"> - компютър в дадена логическа мрежа, който може да приема и предава данни както към компютрите в собствената си мрежа, така и към компютър(които също може да е Gateway) извън нея. Мрежите с такъв шлюз може да са организирани по различен начин



    <font color="red">Hacker</font id="red"> - потребител, който се стреми да пробие защитата на дадена компютърна мрежа и да достигне ограничен за ползване ресурс или дори да нанесе щети. Мотивът може да е както това, че той вярва в идеята за общодостъпни ресурси, така и чисто комерсиална или злоумишлена цел.



    <font color="red">Host</font id="red"> - Компютър, който е закачен за мрежа или Интернет. Хостовете позволяват на потребителите на клиентски машини да се свързват и да поделят файлове или да прехвърлят информация. За целта клиентските машини трябва да използват специални приложения и програми.



    <font color="red">Hypremedia</font id="red"> - Комбинацията от хипертекст и мултимедия в онлайн документ.



    <font color="red">Hypertext</font id="red"> - Хипертекст - вид текст, който возволява вграждането на връзки (линкове - links) към други документи. Кликването или избирането на хипертекстова връзка показва друг документ или част от този документ. Повечето документи в Световната мрежа съдържат хипертекст.



    <font color="red">Hypertext Markup Language (HTML)</font id="red"> - Стандартният начин за отбелязване на текстови документи за публикуване в Световната мрежа. HTML маркиран чрез употребата на "тагове" (tags), оградени от скоби. За да видите как изглежда HTML текста с таговете, изберете View Source командата от менютата на програмата, която ползвате за да видите този HTML документ, и ще видите на екрана HTML текста, ползван за да се създаде тази страница.



    <font color="red">Hypertext Transfer Protocol (Http)</font id="red"> - протокол, специализиран в пренос на текст и/или приложения по интернет или по локална мрежа.



    <font color="red">Image map</font id="red"> - Графично изображение съдържащо повече от едно горещи "петна". Image maps са широко разпространени в Световната мрежа. Всяка гореща точка в дадено Web изображение ви отвежда до различна Web страница или до друга област в същата Web страница.



    <font color="red">Instant Messaging</font id="red"> - Вид услуга за комуникации, която ви позволява да създавате частна чат стая с друг потребител. Обикновено, системата за моментални съобщения ви предупреждава, когато някой от вашият лист е на линия. Вие тогава можете да започнете чат сесия с този потребител.



    <font color="red">Integrated Services Digital Network (ISDN)</font id="red"> - Tехнология, която комбинира аналогови и дигитални мрежови услуги в едно. ISDN позволява на комуникационни доставчици да предлагат на своите клиенти както дигитални услуги, така и аналогови чрез една линия.



    <font color="red">Internet</font id="red"> - Интернет, Световна мрежа - съвкупността от всички свързани помежду си с различни технологии компютри по цял свят.



    <font color="red">Internet Cache</font id="red"> - cache за Netscape и Temporary Internet Files за Internet Explorer - временно съхранявани на локалния компютър файлове за по - бърз достъп до вече посетени страници в интернет. Функционира и ако страницата след последното посещение е била обновявана, като просто актуализира промените.



    <font color="red">Internet information Center(InterNIC)</font id="red"> - Интернет център за информация, InterNIC е комбинираното име за услугите предлагащи регистрация, информация, и база данни в Интернет. InterNIC е, например, с когото се свързвате ако искате да регистрирате domain name в Интернет.



    <font color="red">Internet Protocol(IP) </font id="red">- специфичен протокол за дистанционно приемане и предаване на данни по локална мрежа или интернет. Данните се разделят на пакети, които съдържат и адрес на подател и получател, изпращат се, приемникът отново ги окрупнява и сравнява първоначалната информация за размера им с получените пакети и изпраща потвърждение до подателя



    <font color="red">Internet Protocol adress(IP adress)</font id="red"> - уникален, 8 битово кодиран адрес, идентифициращ определен потребител(машина) в дадена мрежа. Съдържа 4 еднобайтови(8 битови) кода. Десетичното му значение е четири трицифрени числа, разделени с точки(IP = 204.127.135.007



    <font color="red">Internet Realy Chat(IRC)</font id="red"> - Световно-известната като "парти линия" на деведесетте. IRC позволява множество от потребители да разговарят в реално време на различни "канали". IRC клиенти функционират във всички операционни системи.



    <font color="red">Internet Service Provider(ISP)</font id="red"> - Доставчик на интернет услуги, е компания или фирма, която поддържа дадена мрежа, свързана с Интернет чрез отделна комуникационна линия, обикновено високоскоростна свръзка. Интернет доставчикът предлага употребата на своите комуникационни линии на компании или частни лица, които не могат да си позволят високите месечни разходи за директна връзка. СИстемите на свързване са различни - чрез кабелен модем, VPN и т.н. Нерядко доставчикът предлага и допълнителни услуги, като сървър за електронна поща, host за интернет сайтове и т.н.



    <font color="red">Intranet</font id="red"> - Частна мрежа в рамките на дадена компания или организация, която използва тип софтуер за вътрешна употреба. Както Интернет стана доста известна доста от приложенията използвани в Интернет са използвани в частни мрежи, например, много компании имат Web сървъри, които са на разположение само за работници. Интранет може да не е част от Интернет, а просто отделна мрежа.



    <font color="red">Java</font id="red"> - Създаден от Sun Microsystems, Java е език за програмиране, специално проектиран за разработване на програми, които могат да бъдат безопасно свалени на вашият компютър през Internet и незабавно задействани, без страх от вируси или, че ще направят нещо лошо на компютъра ви. Използването на малки Java програми (наричани "аплети" - applets), web страниците могат да включват функции като анимации, калкулатори, и други полезни трикове. Java е прост, смислен, обектно-ориентиран, платформено независим, многонишков, с динамично предназначение език за програмиране. Идеален е за създаване на аплети и приложения за Интернет, вътрешни мрежи и всякакви други комплексни, разпределени мрежи. Създаването на JAVA анимация изисква специален софтуер, за да се компилира Java кодът (наричан още "клас" - class), и след това потребителят има нужда от браузер с поддръжка на Java (която възможност трябва да е не е изключена от опциите на браузера) за да види аплета.



    <font color="red">JavaBeans</font id="red"> - обектно-ориентиран интерфейс за програмиране от Sun Microsystems, който позволява да сe изграждат използваеми приложения или да сe програмират "строителни блокчета", наречени компоненти, които могат да се проявят в мрежа на която и да е платформа с популярна операционна система. Както Java аплетите, JavaBeans компонентите могат да се ползват, за да се даде на web страниците (или други приложения) интерактивни възможности.



    <font color="red">Leased Line</font id="red"> - Наета линия. Представлява непрекъсната през цялото време връзка, използвана да свърже потребител или мрежа към даден Интернет доставчик или друга мрежа.



    <font color="red">Local Area Network(LAN)</font id="red"> - Локална мрежа, която може и да е, а може и да не е достъпна от интернет. Служи за вътрешна обмяна на ресурси, а ако е свързана с интернет, може да обменя ресурси и там. LAN е основна градивна единица на глобалните мрежи. Използва се от както от компании за вътрешна употреба, така и от частни лица.



    <font color="red">Link</font id="red"> - Текст и/или друга област от дадено изображение на Web сайт, който даден потребител може да клика на него за да се "свърже" или препрати към друг документ. Най-често за препратки се счита това, което свързва две Web страници или Web сайта. Те също така могат да препращат към друга част от същият документ, към друг файл, който ще бъде свален на вашият компютър или да стартира външно или помощно приложение, което след това ще обработи извиканият файл.



    <font color="red">Mail Reflector </font id="red">- Пощенски рефлектор. Програма, която разпространява автоматично файлове или информация в отговор на определена молба, пратена по електронната поща. Можете да помолите за документи от такава програма чрез изпращане на съобщение с тема "SEND име_на_документа" или подобна команда. Пощенските рефлектори също се ползват за осигуряване на услуги, подобни на FTP за потребители с ограничен достъп до Интернет.



    <font color="red">Mailing List </font id="red">- Списък с e-mail адреси, използван за пращане на съобщения към група от хора. Когато бъдете записани в такъв списък, получавате всички съобщения пратени към този списък.



    <font color="red">Мirror Site</font id="red"> - Огледален сайт. Точно копие на даден сайт, разположено на друг сървър. Полезно е, за да се намали натоварването на основният сайт, а освен това по този начин дърпането на файлове се ускорява, ако този огледален сайт е разположен по-близо до вас.



    <font color="red">Modem</font id="red"> - МОДЕМ всъщност е съкращение от "МОДулатор - ДЕМодулатор", защото това устройство така обработва сигнала. Модемът е хардуерен елемент, който позволява на компютъра са се свързва през телефонната линия с други компютри. Можете освен това да изпращате факсове, както и да правите и други неща, ако модемът ви ги поддържа.



    <font color="red">Мoderator</font id="red"> - Човек, който управлява регулиран mailing lists, онлайн дискусионен форум или нещо подобно.



    <font color="red">Multipurpose Internet Mail Extensions Encoding (MIME Encoding)</font id="red"> - MIME е стандартизиран метод за организиране на различни файлови формати. Методът организира файловите формати съгласно MIME типа им. Когато Интернет софтуер (обикновено електронна поща) получава файл от сървър, този сървър дава MIME типа на файла, и така файлът бива декодиран правилно при прехвърлянето му към вашия компютър.



    <font color="red">Netiguette(Нетикет)</font id="red"> - комбинация от думите "Нет" (мрежа) и "етикет", означава спазването на правила за поведение във виртуалното пространство (в мрежа и Интернет въобще). Ключовият елемент в Нетикет-а е да се помни, че на другия край на връзката стоят живи хора, и обидни коментари или действия си остават обидни дори и да не можеш да видиш събеседника си.



    <font color="red">Network</font id="red"> - Мрежа - два или повече свързани компютъра. Най-често срещаните мрежи са: LAN (Local Area Network) - локална мрежа: Компютрите са близко един до друг, например в една и съща стая или сграда; WAN (Wide(World) Area Network) - глобална мрежа: Компютрите са географски отдалечени и са свързани с различни по характер линии.



    <font color="red">Network File System (NFS)</font id="red"> - Мрежова файлова система - протокол, създаден от Sun Microsystems. Той позволява на компютър да работи с файлове през мрежа, като че ли са локални, намиращи се на същия компютър. Този протокол е включен в продуктите на повече от 200 компании и сега де факто е Интернет стандарт.



    <font color="red">Network News Transfer Protocol (NNTP)</font id="red"> - Протокол за мрежов обмен на новини - стандарт за разпространение, достигане, получаване и публикуване на статии (съобщения).



    <font color="red">Network Protocol (Мрежов протокол)</font id="red"> - унифициран стандарт за пренос на данни между два или повече компютъра, свързани физически по определен начин.



    <font color="red">Packet </font id="red">- Термин, използван за единиците информация, изпращани по дадена мрежа. Когато изпратите или поискате дадена информация, тя бива разделенена на пакети, които се срещат отново в крайната точка, верифицират се и биват събрани в едно.



    <font color="red">Password Authentication Protocol (PAP)</font id="red"> - Един от многото начини за проверка, които могат да бъдат използвани при свързване към даден ISP. PAP ви позволява да влезете автоматично, без да се налага да използвате терминален прозорец, където да напишете вашето потребителско име и парола. Едно предупреждение за PAP: паролите са изпратени към вашият ISP като прост текст, което значи че няма защита ако някой "подслушва" вашата връзка.



    <font color="red">Point-to-Point Protocol (PPP)</font id="red"> - Протокол, който осигурява метод за изпращане на пакети през point-to-point линкове. PPP е един от най-популярните методи за dial-up свързване към Интернет, тъй като ви позволява да използвате и други стандартни протоколи (като IPX, TCP/IP) чрез стандартна телефонна връзка, но също така може да бъде използван за LAN свръзки.



    <font color="red">Port - виртуален порт(врата)</font id="red"> - входно -изходни шлюзове на дадена машина, които могат да се отварят и затварят и се идентифицират с определени услуги, приложения и програми и да се използват от различни протоколи. Например 21 e Ftp port, 22 - Secure Shell, 23 - Telnet, 80 - Http; 135 - RPC и т.н.



    <font color="red">Post Office Protocol (POP)</font id="red"> - Протокол предназначен да позволява на потребители поотделно да четат mail от даден сървър. Има три версии: POP, POP 2 и POP3. Когато email е изпратен към вас, той бива съхраняван на сървъра докато бъде проверен от вас. POP е предназначен да прехвърли съобщението от сървъра на вашата машина.



    <font color="red">Posting</font id="red"> - Изпращането на дадена статия към Usenet група или поставянето на съобщение на даден BBS.



    <font color="red">Postmaster</font id="red"> - вид модератор и/или администратор към някои сайтове.



    <font color="red">Protocol</font id="red"> - Oбщоприет формат на съобщенията и правилата, които два компютъра трябва да спазват за да обменят тези съобщения. Протоколите могат да описват детайлите на ниско ниво при машина-към-машина връзки ( като например, редът в който битовете и байтовете трябва да бъдат изпращани по дадена връзка ) или обмен на високо ниво между програми за разпределение (начинът, по който две програми прехвърлят файл по Интернет).



    <font color="red">Router</font id="red"> - Рутер, маршрутизатор - устройство, което препраща трафик между мрежи. Решенията за препращане на трафика се правят въз основа на информация за слоя на мрежата и маршрутни таблици, често построени от протоколи по маршрутизацията.



    <font color="red">Search engine</font id="red"> - Търсеща машина. Това е програма, която търси един или повече документа за определена ключова дума и връща списък с места където тези ключови думи са били намерени. Въпреки че търсещата машина наистина е общ клас от програми, терминът често се ползва за да се опишат системи като Alta Vista и Excite които позволяват на потребителя да да търси документи по World Wide Web и в нюзгрупите на USENET.



    <font color="red">Serial Line lnternet Protocol(SLIP)</font id="red"> - Подобен на PPP, SLIP е друг стандартен протокол ползван за пускане на TCP/IP по серийни линии като телефонни вериги или RS-232 кабели. За разлика от PPP, все пак SLIP не работи на връзки с локална мрежа. SLIP е бил най-популярният начин за dialup потребителите да се свържат с Интернет. PPP е станал по-популярен.



    <font color="red">Server</font id="red"> - Компютър, който предлага ресурси, като файлове и друга информация. Често Интернет сървърите включват файлови сървъри и сървъри за имена Domain Name Service.



    <font color="red">Signature(подпис)</font id="red"> - Сигнатура - текстови файл, който може автоматично да бъде закачен към края на email съобщение или постинг в нюзгрупа, и служи за идентифициране на подателя на съобщението / постинга.



    <font color="red">Simple Mail Transfer Protocol (SMTP)</font id="red"> - Протокол, ползван за трансфер на email. SMTP прехвърля пощата от сървър до сървър, и крайният потребител трябва да ползва POP за да прехвърли съобщенията до машината си.



    <font color="red">Spam</font id="red"> - затрупване на канали, форуми, лични пощи и т.н. с голям брой безмислени или нежелани съобщения, които смущават работата на другите участници.



    <font color="red">Streaming </font id="red">- поточни данни - аудио, видео и т.н. даващи възможност за възпроизвеждане на файла на клиентската машина без той да е свален от мрежата в пълен вариант.



    <font color="red">T1</font id="red"> - Термин, ползван за означаване на типа връзка на даден хост към Интернет. Връзката T1 прехвърля DS-1 форматирани цифрови сигнали със скорост 1.544 мегабита в секунда.



    <font color="red">T3</font id="red"> - Термин, ползван за означаване на типа връзка на даден хост към Интернет. Връзката T3 прехвърля DS-3 форматирани цифрови сигнали със скорост 44.746 мегабита в секунда.



    <font color="red">Telnet </font id="red">- Стандартният Интернет протокол за свързване с отдалечени терминали. Telnet клиентите са осигурени за повечето платформи. Когато се свързвате по Telnet с UNIX сайт например, можете да давате команди на машината все едно, че тя е локална.



    <font color="red">Token Ring </font id="red">- Знаков пръстен. Тип локална мрежа, в която свързаните компютри са свързани с кабел в "пръстен". Всеки компютър е в постоянен контакт със следващият в пръстена. Контролно съобщение, наречено "знак", минава от един компютър към друг, позволявайки на компютъра, който го е пратил да изпрати съобщение към мрежата. Ако пръстена е "разкъсан" от един компютър губещ контакт, мрежата повече не може да комуникира. Най-честият стандарт за такава мрежа е IEEE 802.5.



    <font color="red">Topology</font id="red"> - план на всички компютри, свързани в дадена мрежа, както и на съществуващите между тях връзки.



    <font color="red">Transfer Control Protocol(TCP)</font id="red"> - протокол за пренос на данни, предхождащ в работата си IP протокола. Той разделя пакетите, задава им заглавия, които спомагат подреждането им, задава и изходно - входните портове на подателя и получателя, като по този начин гарантира възможността да се ползват няколко различни услуги от TCP протокола на различните портове.



    <font color="red">TCP/IP Stack </font id="red">- TCP/IP стек (букв. купчина, натрупване). Нужен е за да може едно PC подходящо да ползва TCP/IP протокола. TCP/IP стека се състои от софтуера, сокетен софтуер (като WINSOCK.DLL за Windows машините), и драйвери за хардуера (известни като пакетни драйвери). Windows 95 идва с вграден TCP/IP стек, включващ версия 1.1 на WINSOCK.DLL и пакетни драйвери. По-късните версии на Windows също имат такъв вграден стек. Най - общо казано стекът представлява всичкия необходим софтуер за използването на TCP/IP протокола.



    <font color="red">Upload</font id="red"> - прехвърляне на информация от клиентска машина на даден сървър, мрежа, информационна емисия и т.н.



    <font color="red">Uninterruptible Power Supply(UPS)</font id="red"> - акумулаторно устройство, генериращо електричество, достатъчно за да работи компютъра известно време. UPS се включва при спиране на тока, както и при токови удари - характеризира се с определено ниво на защита срещу такива. Препоръчително е за сървърни машини.



    <font color="red">Uniform Resource Locator(URL)</font id="red"> - отнася до целият адрес, който може да бъде разпознат "универсално" като адреса за даден Интернет ресурс. Всеки ресурс (файл, директория) в Интернет си има свой уникален URL. Всеки URL адрес се състои от 2 части. Първата указва вида на ресурса (http, ftp, news, gopher и т.н.) Тези типове са следвани от двуеточие и две обратно наклонени черти :// . Втората част (след ://) съдържа IP или хост адреса на компютъра, и пътя към съответния файл или директория. URL не може да съдържа празни интервали (те се заместват), и винаги използва наклонени надясно черти.



    <font color="red">Usenet</font id="red"> - познати като новинарски групи - сървъри, занимаващи се с акумулиране на актуална информация, най - често по тематични направления. Често за да ползвате ресурсите на дадена Usenet група е нужен специфичен софтуер.



    <font color="red">User Datagram Protocol(UDP)</font id="red"> - аналог на TCP/IP протоколите, но за разлика от тях след изпращането на данните не се чака потвърждение. По този начин може да се получи загуба на данни при преноса, но самият пренос се ускорява



    <font color="red">Uuencode - Uudecode</font id="red"> - Метод за превръщане на компилирана информация в прост текст. Може да бъде използван за изпращане към Usenet и или за пращане на e-mail-и към читатели без поддръжка на MIME.



    <font color="red">Veronica</font id="red"> - търсачка, която е вградена в Gopher. Позволява да бъдат претърсени всички gopher сайтове за файлове, директории и други ресурси.



    <font color="red">White Pages</font id="red"> - нещо като интернет телефонен указател. White pages акумулира информация за интернет адреси, телефонни номера, имена на компании и хора и т.н. за отделните потребители в интернет.



    <font color="red">Whois</font id="red"> - интернет програма (свързана с Finger и White Pages), позволяваща ви да въведете Интернет величина (като домейни, мрежи и хостове) и показва информация като името на компанията на човек, адрес, телефонен номер и email адрес.



    <font color="red">Wide Area Information Service(WAIS)</font id="red"> - предоставяна информационна услуга и търсеща машина, която позволява въвеждане на естествен (човешки) език и индексирано търсене. Много програми за търсене на Web ползват WAIS машина.



    <font color="red">Winsocks</font id="red"> - замества наименованието Windows Sockets. Winsocks е набор спецификации / стандарти за програмистите, създаващи TCP/IP приложения за употреба с Windows.



    <font color="red">Wireless(безжично)</font id="red"> - термин, най често използван да охарактеризира тип връзка между устройства. Безжичните комуникации се осъществяват чрез различни видове вълни - най-често радиовълни, но за определени задачи се ползват инфрачервени вълни.



    <font color="red">World Wide Web(WWW)</font id="red"> - старница, достъпна по целия свят - документите, поместени на интернет сървърите по целия свят; документите са напосани или кодирани в HTML формат. Достъпът до тези документи се гарантира от специфични програми - internet browsers - Netscape, Internet Explorer, Mozilla и т.н.





    Tермините са подредени азбучно. Aко се появят термини, характерни само за българския, смятам да ги "мушна" между останалите по реда на българската азбучна подредба, като там, където има аналогични букви българските предхождат чуждите термини. Мога и да им направя отделен пост. Разчитам на вашето съдействие.



    P.S. Засега само тази тема пускам пробно; ако има интерес, ще захвана и останалите - софт и хардуер....

    P.P.S. Не предявявам авторски права върху който и да е от термините, повечето съм взаимствал от речници и други източници, единствената цел на настоящото тук е да е от полза на посетителите и гостите на форума.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    1,594
    #2

    Терминологичен речник за темата

    То тфа ху'у кат за начало. [:D]

    Имам една малка забележка. Термините са малко сухичко преведени, а и си личи е авторът на речниците малко не е бил в час. Малко ме мързи да мисля преди да съм пил кафе, ама примерно алайъс, по-скоро може да се преведе като прякор. За пример - алайъс на мрежова карта (2-ри адрес) алайъс на поща... Второ име с две думи. Аплетите определено не се правят само на джава. Ай се хванем сериозно да изясним тея неща да не се получават разминавки.

  4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #3

    Терминологичен речник за темата

    @Fori,

    Темите за термините и съкращенията затова са отворени, за да може всеки да дава и нова трактовка на вече описан термин или да добавя нов. Непосилна задача е за един човек да свърши цялата работа сам и то по най добрият начин. Помагайте всички , за да създадем по един такъв речник към всеки раздел.

    //edit/

    Търсачката на форума работи добре и веднага намира съответния термин, ако той вече е описан.[:D]

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #4

    Терминологичен речник за темата

    Oпалла... Извинявам се

    За разясняването - разяснявайте. Не поправям Аплета, понеже не знам какво смяташ, че трябва да пиша.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003
    Мнения
    1,440
    #5

    Терминологичен речник за темата

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Фори, какво значи, че термините са сухичко подредени? Опитвам се да ги подредя като в речник. Ако имаш друго предложение, заповядай ????



    <div align="right">Originally posted by D3BEPP*-*24/04/2004*:* 10:03:59</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    D3BEPP. Fori е написал "преведени", а не "подредени"!

  7. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    1,594
    #6

    Терминологичен речник за темата

    Аплет - програма която се зарежада и интерпретира от браузъра ти.

    Примерно.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #7

    Терминологичен речник за темата

    Аз имам готовност за още термини, но все пак... Малко съучастие? Не ви ли допада идеята???

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Технически речник
    От pettiofi във форум Общ - софтуер
    Отговори: 10
    Последно: 13-04-09, 21:46
  2. Технически речник
    От tannoy във форум Общ - софтуер
    Отговори: 1
    Последно: 05-04-07, 17:09
  3. BG речник и за Miranda
    От universum във форум Общ - софтуер
    Отговори: 0
    Последно: 19-11-06, 19:52
  4. По темата
    От redsniper във форум Мрежи
    Отговори: 1
    Последно: 16-01-05, 09:08
  5. Речник
    От Sunny във форум Общ - софтуер
    Отговори: 3
    Последно: 25-09-04, 18:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе