Та още се чудя от къде да подходя към критиката, затова ще хвана от началото за да е ясно.
Филма отново доказа колко са добри в комерсиализирането и опростяването на историите ТЪПИТЕ американски киностудия!!! Отново е търсена пищност и ефектност пред историята и доброто и разказване, но какво да се прави, американеца не обича да си тормози гладкото мозъче с разни затормозяващи глупости като история. Какво да кажа Филма е ПЪЛЕН провал и боклук погледнат от към разказване на историята. По-постно и некадърно разказване на сюжета и орязване на основните моменти които правят историята не бях виждал досега. В целият филм, всичко на всичко показаха само веднъж майката на АХИЛ и една статуя на АПОЛОН. Определено сценариста не е разбрал основното във гръцката митология, а то е, че боговете присъстват във всяко едно начинание на гърците и трябва да се покаже тяхното действие. Поради това, че те са вторите основни герои в "ИЛИАДА" след АХИЛ, а може и да не е искал да го разбере. Определено от това сваля оценката на филма наполовина, а за много милионна продукция това е немислимо(поне според мен). Ахил е показан като велик боец, само дето не е обяснено, че е неуязвим за оръжията на хората. просто ако почна да изброявам, толкова много фактологически грешки ще излязот, че не е истина. Няма да се спирам на всичкоите които съм забелязъл, защото ще трябва ферман да напиша. Най-мсмешно ми стана като почнаха да слагат на мъртвите парите върху очите, по безочливо обърване на историята не бях виждал. До колкото си спомням при гърците, при погребение са слагали парите в устата на мъртвият, а не върху очите. Това за очите мисля, че беше от Римско време или нещо друго, но определно е ползвано от американците.
Замислям се и виждам, че има един канал любим на доста българи "Холмарк", та тези пичове също правят мнго милионни продукции, също по гръцката митология, също с много ефекти и мога да кажа, че са улофили правилният дух на филмирането им. "ОДИСЕЯТА" с Арман Асенте е страхотна продукция, "Златното руно" също. За мен тези филми са на светлинни години от "ТРОЯ". И нищо чудно(доколкото виждам канала е май английски или австралийски), хората са положили труд и старание за да покажат нещо и са го постигнали!!!
"Троя" има и добрите моменти, примерно ролята на ОДИСЕЙ и репертоара му са много добре напипани, но както казваме "Една птичка, пролет не прави"!!! Всичко друго е визия и ефекти.
Крайното ми заключение е, че филма става за един път, но не си заслужава 8-10 лева за киното, аз го гледах на скрийнър и не съзалявам. А гледам доста хора го възхваляват като велик филм, ами какво да кажа или не са чели "Гръцки митове и легенди" или са любители само на ефектите и битките без покритие с история. Ами моето лично мнение е, че филма ще остане незапомнен с нищо, поредната посредствено разказана история.