http://setcombg.com/default.asp?site=comment&NID=14167

Vertu е дъщерна компания на Nokia, базирана в Англия, която произвежда свръхлуксозни телефони, символ на престиж. За да си закупиш такъв телефон е добре да си от милионер нагоре, в противен случай би изглеждало смешно да помъкнеш в джоба си телефон, на стойност колкото една нова кола.
Досега, продуктите на компанията се отличаваха с невероятно качествено изпълнение и вложени благородни метали, докато в техническо отношение телефоните бяха пълна трагедия с нулева функционалност.
Отчитайки бума на умните телефони, от Vertu явно са преценили, че е време и те да пуснат смартфон със своя марка. Моделът ще се казва Vertu Constellation Quest и ще представлява моноблок с вградена QWERTY клавиатура.Екранът е с диагонал 2.36 инча, а апаратът ще поддържа 3G, Wi-Fi, Bluetooth и GPS свързаност.
Vertu Constellation Quest ще има камера 5 мегапиксела и ще работи с операционна система Symbian 3.1.
На пръв поглед ще кажете - нищо интересно, смартфон с базови функции. Така е, но за Vertu това е голяма технологична стъпка, в сравнение с по-старите им модели. Основният принцип, на който се гради Vertu е безотказността, а не технологичните екстри.
Vertu Constellation Quest ще се появи на пазара в началото на 2011г, а цената му ще варира от 6000 до 22000 евро, в зависимост от изпълнението на корпуса.