Набързо описвам впечатления от първия ми досег с Windows Phone 8 телефон - самртфона HTC 8S:
1. GPS харчи много по-малко батерия, отколкото при Android - при моята S3-ка е безумие да го оставя непрекъснато включен, много батерия гълта, при WP8 не е пробем;
2. Има страхотен начален екран, много по-удобен ми е от Андроида;
3. Всичко е много по-оптимизирано - много мазен скрол, няма запецване почти никъде, а хардуера е значително по-слаб от на S3 - двуядрен на 1 GHz и само 512MB RAM;
3.И Вайбър, и Скайп се чуват много по-ясно и без дефекти и на безжична и на 3G интернет - тествано и установено...;
4. Контактите... не е добре, трудно се ориентирам, некви хотмейл акаунти, некви лайф акаунти.. мазило
5.Кристиан Димитров: Има 3 сензорни бутона - най-десния е за търсене - води към Бинг - не може да се смени с Гугъл, тоест напълно неизползваем е, защото за БГ Бинг е трагедия;
6.Няма БГ интерфейс. Тоест, тоест има, но този телефон е купуван от Англия, не му е вграден БГ отначало и никога няма да има. Езикови пакети за ъпдейт няма... Смяна на фирмуер - близка до невъзможната, не е като при Андроид
7. За сметка на това има чудесни БГ регионални настройки и БГ клавиатура, фонетика. Но менютата... ако не е отначало с БГ, забрави - доста дразнещо...
8.Горния статус бар е много зле в сравнение с Андроид, има някаква информация, но... не е функционален, Андроид е много по-добре
9. Офисът на първо четене е направен по-удобно и с по-добра функционалност от Андроид версиите. Като че ли, освен за преглед, както правя на Андроида ще може да се ползва и за по-сериозни редакции и създаване на документи ако се наложи.
За една нощ, в стендбай с включен GPS и Wi-Fi заминаха 8% батерия. За същото време, S3 с изключен GPS хапна 10%.Отделно HTC 8S е с по-малка батерия 1700 mAh срещу 2100 на Samsung S3.
С две думи - интересен ОС, проблем е липсата на фирмуери, невъзможност за добавяне на език и подобни.Проблем е и желанието да ползват само тяхни услуги и да не дават достъп до други - нарочно липсва синхронизация на контакти от Gmail, само от liveID има, не можеш да смениш Bing...
Останалото според мен е много преспективно, оптимизацията е супер, скролирането и незацепването с този относително слаб хардуер по-скоро доближава iOS, отколкото тромав Андроид.
Учудващо, бях се настроил за много разочарования, а впечатленията ми са положителнии като цяло. Започвам да виждам лъч светлина в комбинацията Microsoft + Nokia