http://setcombg.com/default.asp?site=comment&NID=14361

Аналитици от компанията IDC изнесоха интересна статистическа информация за пазара на електронни четци.
Безспорен лидер, смазващ всякаква конкуренция при Ebook устройствата е Amazon, който държи 41.5% от целия пазар. За цялата 2010 година, Амазон е продала 7.1 милиона електронни книги Kindle, а очакванията за 2011г. са продажбите да достигнат 12 милиона устройства!
Второто място в тази пазарна ниша се държи от Pandigital, които произвеждат електронни книги под търговска марка Novel. Продуктите на тази фирма са както с дисплеи тип електронна хартия, така и със стандартни LCD екрани. Марката Novel, колкото и да е непозната у нас държи сериозните 16.1% от общия пазар.
Третото място е за популярната американска компания Barnes & Noble, която се конкурира с Amazon и в сферата на електронната търговия. Електронните им книги са с познатата навсякъде марка Nook и заемат 15.4% от общия пазар. Barnes & Noble нямат желание да продават своите продукти извън Северна Америка, в противен случай те щяха да са значително по-напред в тази класация...
Четвърти е гигантът Sony, чиито електронни четци формират 8.4% от пазара.
Петицата се затваря от китайския производител Hanvon, който скоро пусна в продажба първата в света електронна книга с цветен екран, тип електронна хартия - E-Ink Triton. Hanvon държи с продуктите си 8.2% от пазара.