http://setcombg.com/default.asp?site=comment&NID=14580

Приключи едно от най-големите съдебни дела, двугодишната патентна битка между Nokia и Apple. Двата гиганта се споразумяха извънсъдебно всяка да заплати на другата определени лицензионни отчисления като плащанията са предимно от Apple към Nokia. Според специалисти, в резултат от това споразумение Apple ще трябва да плати около 1% от цената на всички продадени устроийства, в които се използват технологии, патентовани от Nokia на финландската компания.
Това споразумение определено е неприятен удар по всички компании, произвеждащи смартфони с Android операционна система. Освободените съдебни ресурси и на Apple, и на Nokia ще се насочат с всички сили към останалите съдебни дела, които компаниите водят с производителите на Android телефони - Samsung, Motorola и HTC.
Според експерта в областта на интелектуалната собственост Florian Mueller, това споразумение се явява "приятно поражение" за Apple. Като се отчете, че Android копира по много показатели програмното осигуряване на Apple, то с голяма степен на достоверност можем да кажем, че Android смартфоните нарушават същите патенти на Nokia, за които Apple вече се съгласи да плати... И очакванията са, че на останалите производители ще им се наложи да заплатят значително по-голяма сума, отколкото тази, с която се измъкна Apple.