Тествах 3-4 програмки за директен разговор "компютър-компютър" [(някои без използване на сървър, през който да преминава информацията) на територията на България] и ми направи впечатление, че някои от тях генерират страшно голям трафик, докато други не чак толкова. Например "Skype". Това добиче гълта по около 5 MB за 10-тина минути "без да му мигне окото". Самата програмка е доста "тежичка" - почти 9 МВ инсталационна. Аз по принцип мразя тежките програми (с изключение на ICQ), които гълтат сума ти памет, а в крайна сметка се използват основно за нещо толкова елементарно, като "чат" например. Затова се поразрових и си свалих още 1-2 програмки, които може да се използват за размяна на съобщения и разговор по микрофон и слушалки. Отбелязвам, че имам програмката "ePhone 1.0b" - тя е българска, навярно знаете, и е точно за такива цели - компактна. Ако се вярва на заглавната й лента - там пише "1625 K/s" (тази цифра си е константа), което си е очудващо малко. Обаче прави проблеми на някои хора, които са с Win98 (аз съм с ХР) - те ме чуват, но аз тях не мога. При тестване на другите 2 малки програмки - "PicoPhone" и "Rave 2" - няма проблеми - чуваме се идеално (въпреки различните ОС), но пък трафика и на тях е големичък - около 10 Кb/s. На "Rave 2" може да се регулира, но пък тогава звукът става някак си глух и с "ехо"...
Та стига съм плещил: основното ми питане е - знае ли някой за някоя подобна програмка, която да е съвместима с различните ОС и да генерира възможно най-малък трафик.
И още нещо: Трафикът само от качеството на звука ли зависи - предполагам, че при по-изчистен и "кристален" звук, ще се генерира и по-голям трафик, но дали влияе и още нещо?
Благодаря предварително!
P.S. Питане ми е основно за хората, с които кантактувам, понеже те са на "трафик" (примерно, 200 МВ на месец, и настава голяма сеч). Аз съм на неограничен достъп, затова за мен не е от голямо значение.