Резултати от 1 до 13 от общо 13

Бизнес симулатор

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #1

    Бизнес симулатор

    Търся програмка, която да може да прави следното:

    Да предсказва развитието на пазар, на който действат няколко компании предлагащи 1 или повече конкурентни продукта. Като входни данни се задават размер на продажбите, цена на единица продукт, инвестиции за реклама, R&D, промоции и т.н. по отделно за всяка фирма. Също се задават глобален размер на пазара, очаквана цена от потребителите и др. подобни. В резултат се получава размер на продажбите и печалба за всяка от компаниите.



    Видях днес една такава "домашно производство" и се чудя дали има нещо комерсиално ... ако е free ще е още по-добре



    P.S. Нещо търсенето в гугъла се овенча с неуспех [V]

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    542
    #2

    Бизнес симулатор

    Enterprise Dynamics има подобни функции. Аз съм ползвал продукт за моделиране и симулация на производствен процес, но мисля, че имат решения и за бизнес. Разгледай. []

  4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #3

    Бизнес симулатор

    аууу, като видя подобни програми за "автоматично прогнозиране на финансовите резултати", "гарантирана печалба при следване на напътствията" и др. подобни в икономическата сфера и ме хващат дивите.



    ако съм разбрал точно какво търсиш, мога да ти кажа следното - повярвай ми, няма да намериш. не защото няма, а защото не е възможно да има. подобни програми разчитат изключително на механичен анализ на пазара с лека сянка на опит за implementation (виж една скорошна тема какво означава []) на теорията на рационалните очаквания под формата на "въведете очаквани това или очаквани онова", което обаче изобщо не прави резултатите обосновани.



    пиша всичко това, просто за да предпазя който и да било от прекалено предоверяване на подобни резултати, защото ако беше толкова лесно да се предскаже и управлява един бизнес ( от продажба на семки пред стадиона до авиокомпания ) нямаше да има фалирали фирми. резултатите от тези програми могат да се използват само и единствено за основа за по-нататъшен истински анализ, базиран на знания и опит, където човек може да прецени не въз основа на 5-6 показателя ( колкото би въвел в програмата ), а отчитайки пазара в цялостта му.



    не знам защо, но нещо ме навежда към forex търговията. за нещо от рода ли става въпрос? но дори да не е това, този пример е чудесен. ако беше толкова лесно да се предскаже нещо в икономиката ( било то курс на валута, цена на киселото мляко или височината на бамбука в индонезия ) всеки щеше да ползва прогамата и нямаше да има загубили...



    по-добре кажи какъв е конкретния случай/повод/нужда и може да измислим нещо конкретно. но програма, която да е еднакво валидна за мандра и обувна фабрика надали има... а и нещо не би вдъхвала доверие, ако претендира, че е толкова универсална, нали?

  5. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #4

    Бизнес симулатор

    FearMe, това което казваш е правилно и ми е ясно - обещавам, че това, което съм намислил не е пъклен план за завладяване на световните пазари [)]

    Целта на нещото е учебна и е свързана със следването ми в момента - просто да модернизираме малко факултета. Целта е да се създаде своеобразна игра, в която участват няколко отбора и се съревновават на един измислен пазар, на който правилата се определят от ръководителя, а отборите се опитват да постигнат максимална печалба.

    В общи линии това е. Търси се единствено да се симулира що годе адекватно поведение на пазара спрямо популярните маркетингови и мениджърски похвати []

  6. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #5

    Бизнес симулатор

    тогава вземете някое от ръководствата за настолни игри D&D и сте готови []. заменяте "злият магьосник" с "МВФ", "огнедишащият дракон" със "св.банка", "купил 1 колба еликсир" с "получил месечния транш" и готово [:D].



    майтапът настрана, мога да се обзаложа, че има настолни игри на чисто икономическа тематика... я да проверим в нета..

  7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,233
    #6

    Бизнес симулатор

    В УНСС има един доц. Ангел Марчев, който от 20 години организира управленски игри между учебно-тренировъчни фирми. Може и да не се навие да си сподели know-how-то, но пък почти сигурно има издадени негови книжки по темата. Пробвай да потърсиш в книжарниците на УНСС. Или пък потърси негови студенти или самия него. Засичам го всяка събота след 10:00 ч. в зала 2067.

  8.  
     
  9. Novice
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    1
    #7

    Бизнес симулатор

    Имам чувството, че знам каква игра искаш да направиш и за кой курс. Може би Enterprise dynamics да свърши работа, ще ми е любопитно да го разуча... но аз бих препоръчал Stella - има възможност за интерактивна намеса на потербителя. Ако съм познал за курса - направата на такава игра може да свърши работа и за друг курс :-) - виж www.iseesystems.com

  10. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2005
    Мнения
    41
    #8

    Бизнес симулатор

    Ъ, само дето доцент Ангел Марчев не управлява конкурентните компании, а всяка от тях си е група студенти, абсолютно непредсказуема в разчитането на непълната информация за пазара и действията си. Той само синтезира резултатите и действията често са логични от гледна точка на получената информация, и нелогични от гледна точка на пазара.

    А на човекът му трябва "Демо" за другите компании.

    Нейсе, но според мен даже и да ти ги даде, за което малко не вярвам, протоколите на професора дори в ел. вид едва ли ще ти свършат работа.

  11. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #9

    Бизнес симулатор

    Ей го на ключа от палатката: http://mymarketing.org/

    Хората даже са го направили и онлайн да може да се играе

  12. Novice
    Тук е от
    Jul 2004
    Мнения
    1
    #10

    Бизнес симулатор

    Ами софтуера който търсиш се казва Маркстрат - това е българското му име, но е немска програма - свързана е точно с това, което описваш, но се съмнявам, че ще я намериш безплатно та някой сървър. Но 100% отговара на условията ти - учебна е, няколко отбора със собствен бюджет произвеждат продукти, рекламират и още милион други неща и в крайна сметка се определят някакви продажби, паз. дял о др

  13. Novice
    Тук е от
    Feb 2005
    Мнения
    7
    #11

    Бизнес симулатор

    Аз съм студент на доц. Марчев. В момента точно изучаваме финансовите пазари с него. Доколкото го познавам той не издава книги, освен ако не му трябват за израстване в кариерата (за разлика от другите преподаватели в УНСС, които гледат да изкарат по някоя хилядарка от некадърен учебник). По негово мнение е глупаво да се пише книга на тематика финансови пазари, защото в момента изживяваме бум в развитието на теорията на финансовите пазари и всеки един труд докато бъде подготвен и отпечатан вече няма да е актуален. Най-доброто, което можеш да направиш е да се ровиш в интернет и да търсиш новите работи.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    839
    #12

    Бизнес симулатор

    Пза пробвай демото http://www.markstrat.com/ms3_demo.htm

  16. Novice
    Тук е от
    May 2005
    Мнения
    1
    #13

    Бизнес симулатор

    Драги/га Ско,

    Макар и с известно закъснение ти отговаряме.



    1. Това "домашно производство", което ти е попаднало прилича на "компютърен подвиг", изработен от наш студент по повод на Делова игра ("Фъстъчено масло", УНИСИМ - виж http://basaga.hit.bg).



    2. По-принцип отговор на въпроса, който задаваш се изучава в преподаваните от нас дисциплини "Моделиране и прогнозиране в управлението" (за бакалаври) и "Финансови модели в управлението" (за магистри) на специалност Стопанско управление на УНСС.



    3. Да отбележим, че стопанските науки не са напреднали в такава степен, та да е възможно изграждането на универсален модел, включващ всички възможни стопански организации като частни случаи. Теорията казва: "... Имитационните модели на стопански системи нямат аналитична общност..." т.е. налага се да се конструира специфичен модел във всеки конкретен случай (в този смисъл FearMe е прав).



    4. Изграждането на такъв модел за решаването на реални стопански задачи струва скъпо и изисква много квалификация, усилия и време. ("Free" игри има, среди за моделиране - също, но те нямат да свършат работа без квалификация и усилия - There is no free lunch.)



    5. Използваните от нас делови игри са построени на основата на такива модели, но те не могат да се прилагат за решаване на други задачи директно. (Не слушай какво казва Компютърчо, ние не синтезираме нищо, а решенията на студентите се обработват от модел на олигополна конкуренция).



    6. Повече информация можеш да получиш, ако посетиш курса ни по "Финансови модели в управлението" (следващият започва на 14.05.2005 в УНСС, зала 1048) или контактуваш с някой от нашите студенти.



    7. Добре е, че се опитваш да откриеш топлата вода с образователни делови игри във вашия факултет. Считай се за поканен да участваш в някоя от деловите игри, които ние водим в УНСС или БСУ (следващата учебна година).



    8. Между другото игри на икономическа и упрaвленска тематика съществуват от всякакъв сорт и вид в слонски количества (хиляди). Само една от тях е споменатата Markstrat, която също сме използвали за обучение на студенти и преподаватели.



    В заключение - управленските игри и симулации са най-ефективният и най-приятният метод за обучение на студенти и ръководители, който ние преподаваме и искренно препоръчваме.



    доц. д-р инж. Ангел Марчев

    докторант Ангел Марчев, мл.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Симулатор с коли ?
    От g_ishkitiev във форум ИГРИ
    Отговори: 8
    Последно: 02-10-12, 22:57
  2. Търся кран симулатор
    От ivanxxx във форум ИГРИ
    Отговори: 0
    Последно: 26-02-09, 20:06
  3. Rq: Симулатор на синтезатор
    От ipnaid във форум Общ - софтуер
    Отговори: 2
    Последно: 07-12-06, 19:12
  4. Windows XP Setup симулатор
    От Edin_Lud във форум Windows
    Отговори: 2
    Последно: 12-08-06, 09:06
  5. Някой нов WWII Flight симулатор???
    От Popkaro във форум ИГРИ
    Отговори: 20
    Последно: 09-04-02, 14:51

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе