Някой може ли да ми каже кой е най- добрия софтуер, с който мога да си калибрирам най - точно монитора?
Някой може ли да ми каже кой е най- добрия софтуер, с който мога да си калибрирам най - точно монитора?
Със софтуер точна калибровка не можеш направи, защото всичко се основава на цветовъзприемането на окото. Ако не ти е достатъчен Adobe Gamma corrector, значи си за хардуерен калибратор. Ама там са едни цифри ... свят да ти се завие.
Има вграден такъв във последните драйвери на nVidia. nVidia Control Panel (в Control Panel-a или в Display Properties) -> Display -> Run display optimization wizard.
NOKIA Monitor Test
http://www.google.bg/search?hl=bg&q=...81%D0%B8&meta=
не съм го пробвал лично, но май става....
Най-точно за какво ?Първоначално публикувано от CreatoR
По-рано се правеше за конкретната печатна машина, така че най-добре е да се говори с този който ще печата.
Монитора ми е Samsung 959NF. Трябва ми да го калибрирам както трябва за да съм на 100 % сигурен за цветовете на снимките ми. Знам, че монитора не е първа хубост, но колко може да го калибрирам .
С радео 9550 ГЕ съм.
Samsung за калибрация не стаа.. кофата кофата и после си купи онова EIZO с хардуерния калибратор както ти казах (а като не ти стигат парите някое без калибратора)
Свали си QuickGamma (505к) и си настрой гамата на монитора. След това с Nokia Monitor Test можеш да си настроиш геометрията.
Първоначално публикувано от Black Adder
Горното е един съвсем приличен "хардуерен" калибратор, ползвам предишната му (и доста по-скъпа версия) и е напълно задоволителен, вярно цената му в Б-я е малко по-висока от тази на снимката, но в никакъв случай не е такава че да ти се завие свят.
Съвсем друг е въпроса доколко човек се нуждае от подобна калибрация, освен ако не се занимава професианално с DTP, фотография или нещо подобно
Като услуга се предлага за около 50 евро. Като уред и софтуер струва около 200 евро - 250 евро.
Моят съвет е да потъсиш познат, който да ти го настрои и обясни после детайлите - за имитация на какъв светлоизточник и яркост става въпрос, как се визуализират после цветните проби и т.н.
Самата настройка се състои от две части - избор на режим на монитора (яркост, контраст, цветове по канали) които да позволяват изобразяването на желаните цветове в необходимата яркост, без да става черното сиво,
и изчисляването на профила му в това състояние.
Отделно монитора не може да се ползва с едини и същи настройки и профил и за вярно цветопредаване на отпечатани материали, за гледане на филми/игри и за писане на Word. За офис приложения например ти трябва максимален контраст и минимална яркост. Изхода е да направиш различни профили, и да ги сменяш, (но трябва да се запишат и настройките на монитора) или да си избереш кое е най важното. Настройките на монитора важат около месец, но по мои наблюдения до половин година са използваеми (Ако не подготвяш следващия брой на National Geographic naprimer
Каквото и да направиш, запиши настройкте на монитора - първия навлек, седнал погрешка на компютъра, задължително ще ги размърда - хората не са свикнали да гледат Word-a на калибриран монитор ))